galéria megtekintése

Leszbikus pár a két miniszteri székben

4 komment


Veres Dóra
NOL

Augusztus utolsó hete sok meglepetést tartogatott Kolumbiában. A kereskedelmi, ipari és idegenforgalmi miniszter a nyilvánosság elé állt azzal, hogy leszbikus és az oktatási miniszterrel él, az alkotmánybíróság pedig precedensértékű ítéletet hozott arról, hogy a homoszexuális kapcsolatban élők is örökbefogadhatnak, ha a gyereknek valamelyikük a valódi biológiai szülője.

Cecilia Álvarez (a bal oldalon) és Gina Parody (a kép jébb oldalán) egy párt alkotnak
Cecilia Álvarez (balra) és Gina Parody
Forrás: confidencialcolombia.com and vecinospereira.blogspot.hu

„Bár tudnám, hogy a férfiaknak miért nem teszik fel a kérdést? Vajon hány meleg férfi lehet a kormányban?" - kérdezte az RNC rádiónak adott interjújában Cecilia Álvarez-Correa Glen, a kolumbiai kereskedelmi, ipari és idegenforgalmi miniszter, amikor a riporter magánéletével kapcsolatban faggatta.

Noha Álvarez korábban soha sem nyilatkozott szerelmi életével kapcsolatban, csütörtökön nyíltan beszélt kapcsolatáról Gina Parodyval, akit augusztus 20-án nevezett ki oktatási miniszterré a kolumbiai államfő, Juan Manuel Santos.

 

„Szeretném megköszönni az elnöknek, hogy soha sem foglalkozott ilyen személyes témákkal, és kizárólag a szakmai képességeinket nézte" - idézi Álvarezt a Colombia Reports portál. A politikust az első Santos-kormány idején, 2012. augusztus 28-án nevezte ki az elnök közlekedési miniszterré. „Az államfő mindig a kvalitásainkat értékelte. Gina eddigi munkájával bebizonyította, mennyire keményen dolgozik. (...) Az elnök mindig a képességeimről beszélt, és úgy gondolom, hogy ez így történt Gina esetében is" - mondta az első, másságát nyíltan vállaló kolumbiai politikus.

Kolumbiában már melegek is adoptálhatnak

A coming out előszeleként csütörtökön a kolumbiai alkotmánybíróság hozott egy precedensértékű melegjogi ítéletet, engedélyt adva egy leszbikus párnak, hogy egyikük örökbe fogadhassa a másikuk gyermekét.

Ana Elisa Leiderman és Veronica Botero régóta élnek élettársi viszonyban. Két gyermeket nevelnek együtt, egy hatéves kisfiút és egy négyéves kislányt, akiket Leiderman mesterséges megtermékenyítés útján hozott világra. A pár azután fordult az alkotmánybírósághoz, hogy a családügyi hatóságok a szexuális irányultságára hivatkozva elutasították Botero kérelmét, hogy hivatalosan elismerjék őt Leidarman gyermekének szülőjeként. Ezt többek között azért is szerették volna, hogy Boteroé legyen a gyermekek felügyeleti joga, ha Leidermannal esetleg valami történne. 

Kolumbiában mostantól a melegek is adoptálhatnak
Kolumbiában mostantól a melegek is adoptálhatnak
Lucy Nicholson / Reuters

A pár fellebbezett és keresetet nyújtott be az állam ellen, az alkotmánybíróság pedig végül kimondta, hogy Botero szexuális orientációja nem elégséges indok a kérés megtagadásához.

Noha a bírósági döntés nem garantálja az azonnali örökbefogadást, a családügyi hatóságoknak újra kell értékelniük kell a Liederman-Botero-ügyet és a klasszikus szempontok alapján meghozni a döntést. A nemi irányultság helyett a jövedelmi stabilitást, a bejelentett lakcímet, a biológiai szülő kívánságát, és azt kell figyelembe venniük, hogy a pár mióta van együtt. Ahhoz ugyanis, hogy az örökbefogadási folyamatot elindíthassák, legalább két évig élettársi kapcsolatban kell élniük. Botero és Liederman ezek közül minden kritériumnak megfelel.

„Ez egy olyan ítélet, amire nagyon régóta várunk” - nyilatkozta Liederman a kolumbiai La FM Rádiónak. Amikor az újságíró arról kérdezte, hogy megváltozik-e majd az életük, a nő azt felelte, minden marad a régiben, és megjegyezte, hogy ő és a párja is  nagyon örül a bíróság döntésének, de elkeserítőnek találja, hogy egyáltalán szükség volt rá. „Nem kell engedély ahhoz, hogy egy család legyünk. Ugyanolyanok vagyunk, mint bármelyik más Kolumbiában. Csak épp nem ugyanolyan jogok illetnek meg minket" – tette hozzá.

Történelmi lépés

Kolumbia engedélyezi az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, az örökbefogadást viszont eddig nem hagyták jóvá. A mostani ítélet sem jelenti azt, hogy olyan azonos nemű párok is örökbefogadhatnak, akiknek nincs biológiai gyerekük. Ennek ellenére Mauricio Albarracin, Colombia Diversa nevű melegjogi érdekképviseleti csoport vezetője üdvözölte a verdiktet. 

„A bíróság elismerte a család jogait, elismerte a gyerekek és a szülők azon jogát, hogy ugyanolyan védettséget élvezzenek, mint bármely más családban" – nyilatkozta Albarracin a Colombia Reports kérdésére. Szerinte ez az ítélet kezdetnek nagyon jó, hiszen mindenkire vonatkozik, aki ugyanilyen helyzetben van, és ahhoz képest, hogy hét évvel ezelőtt az azonos nemű pároknak semmi joga nem volt Kolumbiában, hatalmas előrelépést jelent. A szakértők is bizakodnak: úgy gondolják, hogy a jövőben kibővítik majd a törvényeket, és hamarosan bármilyen azonos nemű párnak engedélyezik majd az adoptálást.

Akad persze olyan is, akinek nem tetszik a végzés. Az ország főügyésze, Alejandro Ordonez nyíltan ellenzi az azonos neműek élettársi viszonyára, az eutanáziára és az abortuszra vonatkozó törvényt is, mert ezek szerinte családellenesek. Nemrég szerette is volna hatályon kívül helyeztetni az azonos neműek élettársi kapcsolatára vonatkozó 2011-es jogszabályt, de a fellebbezését – amelyben azt állította, hogy az ilyen jellegű viszony az alaptörvénybe ütközik – az alkotmánybíróság elutasította.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.