galéria megtekintése

Azért

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.

Bauer Tamás
Népszabadság

Szívesen leülök Tanács Istvánnal, és elmondom neki. Azt írja ugyanis (Miért is?, Népszabadság, 2014. augusztus 16.), hogy nem találkozott még „olyan emberrel, aki el tudta volna magyarázni, hogy valójában miben is különbözik egymástól a DK, az Együtt–PM és az MSZP”. Csak annyit lát a dologból, hogy „egyik a Gyurcsány pártja, a másik a Bajnaié (volt), a harmadikat Mesterházy vezette”. De talán nincs egyedül ezzel így Tanács István, úgyhogy jobb, ha megírom.

Azért különböznek, mert különböző politikai pártok. A politikai pártok – a párt szó, ugyebár, részt jelent, tehát azt, hogy nem azonosak egymással – különbözőképpen látják a világot, nevezetesen a politikai világot. Azok szavazatait gyűjtik, akik hozzájuk hasonlóan látják, hogy azután e szavazatokra támaszkodva az ő akaratukat érvényesítsék az állami döntéshozatalban.

Azért három párt, mert három különböző elképzelést képviselnek a világról, a politikáról. Vannak a magyar politikában tartósan jelen levő alapvető kérdések. Negyven év szocialista kísérlete, majd a kapitalista és demokratikus átalakulás huszonöt éve tartó viszontagságos folyamata után a politika egyik fontos kérdése, hogy mit gondolunk a kapitalizmusról, a piacgazdaságról, elfogadjuk-e a profitra törekvő vállalkozást, a versenyt. Tudjuk, gazdasági válságok idején mindig újra lábra kap az antikapitalista érzület, és így van ez most Magyarországon is.

 

Ezt lovagolja meg a Fidesz, és ebben a helyzetben a demokratikus oldalon is van, aki úgy gondolja: be kell állni a sorba, a baloldaliság lényege a kapitalizmuskritika, és a szocialista párt 2010 óta ezen az úton próbálja visszanyerni választóit. A DK ezzel szemben kitart az olyan modern, Nyugat-Európa szociáldemokratái között is elterjedt baloldaliság mellett, amely a kapitalizmust természetes működési közegnek tekinti, és elutasítja az antikapitalista populizmust.

Ez a különbség nemcsak szavakban, de parlamenti szavazatokban is megjelenik: az MSZP igent mond a rezsicsökkentésre, a devizahiteleseket a bankok kifosztásával megsegítő fideszes törvényekre, míg a DK elutasítja azokat. Kevésbé fontos, de a magyar politikában mindig sok izgalmat okozó ügy a földkérdés. A Fidesz – átvéve a korábbi kisgazda álláspontot – kategorikusan elutasítja a külföldiek s általában a társaságok földtulajdonhoz jutását, és a mezőgazdaság szerkezetét a családi gazdaságok javára alakítaná át, háttérbe szorítva a mezőgazdasági társaságokat.

Az Együtt–PM agrárpolitikáját a PM határozza meg, amely kitart az LMP-ből magával hozott, a családi gazdaságokat pártoló álláspont mellett, és amiatt támadja a Fideszt, hogy csak szavakban áll a kicsik mellett, valójában maga is a nagy agrárvállalkozások híve, ha saját emberei a birtokosok. Az MSZP és a DK viszont nélkülözhetetlennek tartja a korszerű, hatékony mezőgazdasági termelésre alkalmasabb nagy gazdaságokat, s főképpen azokra építené agrárstratégiáját.

A nemzeti kérdés 1848–49 óta a magyar politika egyik vízválasztója. Akkor a nemzetiségi kérdés, ma a határon túli magyarokkal kapcsolatos politika osztja meg a politikai erőket. A Fidesz és a Jobbik a nem vagy alig burkolt irredentizmus talaján áll, amit Orbán „határokon átívelő nemzetegyesítésként” hirdet, és státustörvénnyel, Máérttel, kettős állampolgársággal igyekszik egyre közelebb jutni a megvalósításhoz. Az MSZP és az Együtt–PM elfogadja a nemzeti kérdésben a Fidesz álláspontját, rendre megszavazza a Fidesz törvényeit, a DK viszont – ma egyedül a magyar politikában – nemet mond erre, kitart a szocialista–szabad demokrata kormányok korábbi politikája mellett.

Három példát hoztam fel annak szemléltetésére, hogy a különböző pártok különböző politikákat jelentenek. Mondhattam volna még a felsőoktatási tandíj, az egészségügy, a családtámogatás vagy az egyházpolitika kérdését. Amikor 2013 nyarán az MSZP még csak az Együtt–PM-mel egyezett meg a választási együttműködésről, és kihagyták a DK-t, Mesterházy és Tóbiás előszeretettel hivatkozott arra, hogy a DK tandíjat akar, elutasítja a kettős állampolgárságot, és fel akarja mondani a vatikáni megállapodást, ez pedig a szocialisták számára elfogadhatatlan.

Azután mégis létrejött a széles választási szövetség, mert néhány alapkérdésben, a jogállam helyreállításának szükségességében, az ország európai orientációjában a demokratikus pártok egyetértenek. Abban, amit Európa szabad országaiban a választásokon versengő pártok egyaránt elfogadnak. Ami körül azoknak a pártoknak a versenye folyik, abban a mi demokratikus pártjaink sem értenek egyet – ezért is külön pártok. Ha ezt a Fidesz és az ellenzék demokratikus pártjainak mély konfliktusai mögött sok-sok választó nem látja, az még csak-csak érthető. De ha az ország vezető lapjának vezető politikai újságírója nem látja, azon csodálkozom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.