galéria megtekintése

Britannia leggyűlöltebb nőjét már az ENSZ is utálja

2 komment

P.N.
NOL

Az ENSZ azt kéri az Egyesült Királyság hatóságaitól, hogy lépjenek fel a brit bulvársajtóban tapasztalható idegengyűlölet ellen. Az ügy apropója a The Sun című lapban megjelent publicisztika, melyben Katie Hopkins újságíró csótányoknak nevezte a migránsokat. Hopkins a brit média egyik legmegosztóbb személye, gyakran hivatkoznak úgy rá, mint Britannia leggyűlöltebb nőjére.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberjogi biztosa Hopkins megnyilatkozását a ruandai népirtást megelőző, felbujtó propagandához hasonlította.

A kifogásolt hangnemű véleménycikk április 17-én jelent meg és sem Hopkins, sem a The Sunt birtokló News Corporation nem kért érte bocsánatot. Közben 280 ezren írták alá azt a petíciót, amely a nő kirúgását követeli. Nem ez az első kísérlet arra, hogy a rendkívül megosztó Hopkinst eltüntessék a képernyőkről és eltiltsák a publikálástól.

Husszein szerint az elmúlt két évtizedben, a véleménynyilvánítás szabadsága mögé bújva rendszeressé váltak az idegengyűlöletre felbujtó cikkek a brit bulvármédiában, s Hopkins "csótányozós" írása ennek extrém példája.

 

„Én tántoríthatatlan híve vagyok ugyan a szólásszabadságnak, melyet a Nemzetközi Polgári és Politikai Jogok 19. cikkelye garantál, de nem abszolút értelemben" – mondja a polgárjogi biztos, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a 20. cikkely tiltja a nemzeti, faji vagy vallási alapon történő megkülönböztetést, az ellenségeskedésre vagy erőszakra felbujtó gyűlöletbeszédet.

Zeid Raad al-Husszein valamennyi Európai államot felszólította, hogy lépjenek fel keményebben a szabad véleménynyilvánítás jogával visszaélő rasszizmus, az idegengyűlölet és a rágalmazás ellen, mert ez csak hátráltatja az uniós országokat a migrációs válság megoldásában.

Az Independent Press Standards Organisation (IPSO) sajtószóvivője a BBC-nek elmondta, hogy Hopkins cikke miatt legalább 300 levelet kaptak, melyben kérik, hogy a független sajtószervezet vizsgálja ki az ügyet sajtóetikai szempontból. Az IPSO-nak 28 napon belül kell döntést hoznia az ügyben.

Kritikusainak Hopkins azt üzenete: Fogadják el az eltérő véleményeket. A felháborodást pedig azok felé a rezsimek felé irányítsák, amik miatt ezek az emberek menekülni kénytelenek.

Ám nem ez az első eset, hogy Hopkins eltávolítását követelik. Az egyik legnagyobb gyűlölethullámot elindító tette az volt, amikor 2013-ban egy viccesnek szánt tweetet írt a skótok várható élethosszáról. Mint írta, a skótok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen dolgozniuk. Hopkins nem szereti a skótokat és ennek rendszeresen hangot is ad, ám az időzítés ezúttal olyan szerencsétlen volt, hogy bocsánatot kellett kérnie. Ez akkor történt ugyanis, amikor egy glasgowi helikopterszerencsétlenségben tízen életüket veszették. A botrányhősnő, akinek képernyőről való eltávolítása érdekében akkor 75 ezer aláírás gyűlt össze, elismerte, hogy rossz pillanatot választott a viccelődésre, de azért hozzátette, hogy a véleményén ez mit sem változtat.

„Mentőhajók? Én inkább hadihajókkal állítanám meg a bevándorlókat"

"Nem, nem érdekel. Mutass bár nekem képeket a koporsókról, mutass vízen lebegő holttesteket, hegedülj és mutass szomorúnak látszó sovány embereket. Még mindig nem érdekel. Mert a következő pillanatban agresszív fiatal férfiakról fogsz nekem képeket mutatni Calaisnál, ahogy terjednek, mint a norovírus a tengerjáró hajókon... Ez a két populáció azonos. A brit kamionosokat a kikötőkben zaklató bevándorlók ugyanazok, mint a veszélyes Földközi-tengeren átkelő csavargók" „Jobb életet akarnak maguknak? Akkor jobb lenne, ha Észak-Afrikában lennének kreatívak... Félreértés ne essék, ezek olyanok, mint a csótányok" – írta Hopkins egy pénteki napon, majd szombaton egy rádióműsorban megvédte álláspontját, melynek következtében hétfőre több mint 200 ezren írták alá azt a petíciót, mely révén az újságírónő kirúgását próbálták elérni.

A cikk két nappal az előtt jelent meg, hogy legalább 700, de egyes becslések szerint inkább 900 ember fulladt bele a Földközi-tengerbe Líbiához közel. A tragédia miatt hétfőn rendkívüli gyűlést hívtak össze az EU külügyminiszterei számára Luxemburgban (miközben újabb három baleset történt), csütörtökre pedig rendkívüli EU-csúcsot hirdetett a migrációs válság megoldása érdekében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.


Sokan próbálták már befogni Hopkins száját, de most az ENSZ is nekimen
Sokan próbálták már befogni Hopkins száját, de most az ENSZ is nekiment
Twitter

Katie Hopkins 2007-ben tűnt fel a színen, amikor részt vett a The Apprentice (A gyakornok) című műsor harmadik szériájában, ahol azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandóan személyeskedő és kritikus megjegyzéseket tett. Később Hopkins más műsorokban (Például a Celeb vagyok, ments ki innen és Big Brother brit változatában) is feltűnt, véleménycikkeket írt a bulvársajtóban, beszélgetős műsorokban és a közösségi médiában osztott ki hírességeket és hétköznapi embereket.

A Daily Mail a Big Brother házba való botrányos beköltözése után össze is gyűjtötte, hogy kiket utál a botrányhősnő. A kör elég tág, benne foglaltatnak az elhízottak, az idősek, a vörös hajúak, a skótok, a gyermekeikkel otthon maradó nők és bizonyos neveket viselő emberek, beleértve a gyerekeket is, akikkel nem hagyja együtt játszani a sajátjait.

A brit bulvár leggyűlöltebb nője nagyon megosztó személyiség. Kritikusai szerint kegyetlen és gonosz boszorkány, rajongói viszont szórakoztatónak és egy igazán bátor és őszinte hangnak tartják. Ő maga is azzal szokott védekezni, hogy semmivel sem rosszabb, mint az átlagember, de ő nyíltan ki is meri mondani azt, amit mások csak gondolnak, illetve az otthonuk négy fala közt hirdetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.