galéria megtekintése

Bedönti a luxusipart a korrupció elleni harc?

1 komment

NOL

A Kínában meghirdetett korrupció ellenes kampány váratlan mellékhatása, hogy luxuscikkeket senki nem akar viselni, és költséges szórakozásba sem merül szívesen

„A korrupció-ellenes kampány alatt senki sem akar drága ékszereket viselni" - panaszkodik a BBC munkatársának egy igazgyöngy ékszerekkel kereskedő bolt eladónője.

Pláza Pekingben. Külön lifttel minden boltba
Pláza Pekingben. Külön lifttel minden boltba
Kim Kyung Hoon / Reuters

Ezen a héten tették közzé a kampány tavalyi eredményeit. Eszerint az elmúlt évben 300 ezer kínai tisztségviselő kapott büntetést a korrupció miatt. Ebből 80 ezren „súlyos büntetésben” részesültek. De mivel belső vizsgálatokról van szó, így nem lehet tudni sem azt, hogy kik voltak ezek a tisztségviselők, sem azt, hogy mit követtek el, illetve, hogy mi volt a tettük következménye.

 

A kampány kézzelfoghatóbb következményekkel is jár. A drága ékszerek és órák eladásán kívül a szerencsejátékból származó bevételek is visszaestek. A kelet Las Vegasának is nevezett Makaón tavaly 20 százalékkal kevesebb profitot könyvelhettek el a tisztviselők hiánya miatt, akik nem akarták kompromittálni magukat és inkább távol maradtak a szerncsejátéktól.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kommunista párt megtisztította volna a sorait. „Nem hinném, hogy ez nagy változást hozna abban, hogy hány hivatalnok szegi meg a törvényt. Ez valójában nem arról szól, amit mondanak. Az emberek félreértik a kampányt Kínán kívü” - vélekedik az egyik kínai megfigyelő, akinek a nevét a BBC nem említi. Szerinte Hszi Csin-ping (Xi Jinping ) elnök nem törvénytisztelő tisztviselőket próbál kinevelni, hanem engedelmes hivatalnokok seregét akarja létrehozni, akik végrehajtják a rendelkezéseit. Még a korrupciót vizsgáló hivatalnak is megvannak a belső ellenőrei. 

Minden gazember hivatalnokot, aki a saját személyes kis birodalmát építgeti a kenő -és csúszópénzek hálózatával, eltávolítanak és helyettesítenek egy olyannal, aki hűséges,  az elnök köreiből való.

A korrupció egy bizonyos fokát tolerálják, amíg az elsődleges szempont, a párt egysége sértetlen marad. A kommunista káderek a saját élvezeteikre továbbra is költenek pénzt.  Sok minden zárt ajtók mögött zajlik csak. A luxusfehérneműk piaca szárnyal. A titkos éttermekre úgy tekintenek, mint szükséges rosszra. A kívülről csak szegényes teaháznak tűnő helyeken a felsőbb emeleteken hatalmas fogadásokat adnak.

Pekingben a plázák drága üzletei kívülről látszólag néptelenek, azonban a parkolószintről, amely tömve van luxusautókkal, minden egyes bolthoz külön liftek visznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.