galéria megtekintése

Beárulta netes zaklatóit az anyukájuknál

0 komment

P. N.
NOL

Felkutatta az őt zaklató fiatal fiúk szüleit és kitálalt a történtekről egy 21 éves ausztrál újságíró. A Brisbane-ben élő Alanah Pearce számítógépes és konzolos játékokkal kapcsolatos tapasztalatait publikálja többek közt a YouTube-on, s mivel ez a műfaj főleg a fiatal fiúk körében népszerű, a lány sok – nem épp baráti - üzenetet kap ettől a korosztálytól.

Alanah, mivel nőként egy olyan témával foglalkozik, mely korábban a férfiak területe volt, rendszeresen kap sértő, szexista megjegyzéseket, sőt, néhányan odáig merészkedtek, hogy szexuális erőszakkal fenyegették meg.

„Nemrég rájöttem, hogy azok, akik gusztustalan, szexuális tartalmú üzenetekkel zaklatnak az interneten, jórészt nem is felnőtt férfiak" – meséli Alanah, aki kezdetben azt hitte, néhány középkorú férfi szállt rá.  Mikor azonban bebizonyosodott, hogy gyerekekkel van dolga, a helyzet kezelhetetlennek látszott, mert ezekkel a fiúkkal hiába próbált úgy beszélni, mint felnőtt a felnőttel. Egy ponton túl a zaklatók megjegyzései miatt az újságírónő már kezdte magát nagyon kellemetlenül érezni, ezért arra jutott, hogy legjobb lesz a fiúk szüleivel beszélni. Mivel néhányan a saját Facebook adatlapjukról írtak neki, gyerekjáték volt beazonosítani a családokat.

Csak egy anya válaszolt
Csak egy anya válaszolt
Facebook

 

Végül négy anyának írta meg, hogy mit művelnek a fiaik, de közülük csak egy jelzett vissza neki: Ó te jó ég! A kis szaros! Nagyon sajnálom... - írta a nő.

A lány annyira izgatott lett, hogy az üzenetet (nevek kitakarásával) a Twitteren is közölte, hogy a barátai is lássák. A bejegyzést azonban nyolc órával az után, hogy Alanah közölte, már több mint 11 ezer felhasználó retweetelte és 20 ezren tették a kedvencek közé – írja a Guardian.

„Ez csak egy módja annak, hogy produktív módon megtaníthassuk a fiatal fiúknak, nem OK, ha szexista megjegyzéseket tesznek nőkre, még az interneten sem" – mondja Alanah, aki nem szándékozik több levélváltást megosztani a nyilvánossággal, de ígéri, továbbra is meg fogja keresni azokat a szülőket, akiknek a gyerekei zaklatják. Az újságírónő szerint fontos, hogy a kamaszok tudatában legyenek: akiknek írnak, valódi emberek és a zaklatásnak következményei vannak.

Alanah Pearce-nek nem ez az első kísérlete, hogy szembeszálljon azokkal a szexista gyűlölködőkkel, akik szerint a nőknek semmi keresnivalójuk a számítógépes és internetes játékok világában. 2013-ban a Kotaku nevű, játékokkal foglalkozó portálon írt egy blogot A szexizmus 30 napja címmel, s itt bemutatott és kommentált 10 olyan tweetet, melyben női mivoltában alázták: „Látni akarom a melleid!", „Te kurva! Lenyeled?" „Hátborzongató, hogy babát akarok csinálni neked?".

Alana bűne (a lány szerint), hogy férfias területre tévedt és néha még szoknyát is fel mer venni
Alana bűne (a lány szerint), hogy férfias területre tévedt és néha még szoknyát is fel mer venni
Facebook

A témával kapcsolatban legutóbb a 10 Hours of Walking in NYC című vírusvideóról fejtette ki a véleményét.

Ebben az látható, ahogy egy átlagos nő, zárt felsőben és hosszú nadrágban sétál New Yorkban és több mint 100 beszólást kap férfiak részéről. Igaz, a legtöbb megszólalás nem kifejezetten sértő, de a videó célja az volt, hogy bemutassák, nem kell egy nőnek kihívóan öltöznie vagy viselkednie ahhoz, hogy felkeltse a férfiak érdeklődését – egyesekét annyira, hogy akár húsz percen át kövessék.

Alanah a blogján arra reagált, hogy egy elemző megdicsérte, amiért ő nem visel mélyen dekoltált ruhákat a videóiban: „látszólag szép megjegyzés volt, de szexista" –írta az újságírónő.

A Guardian 2012-ben számolt be egy Twitter felhasználóról, aki felkutatta a trollját, és bocsánatkérésre bírta. „Ez lenne a tökéletes megoldás" – véli Alanah, aki szerint az őt ért zaklatások a Gamergate vita részei.

Feltételezése szerint ugyanis ezeket a fenyegető és gusztustalan üzeneteket azok küldik, akik megnézik az egyik videóját, és vagy az nem tetszik nekik, amit csinál, vagy az, hogy nőként csinálja. „Ez logikátlanul hangzik, de nagyon sok emberrel történik meg."

A lány mégis reménykedő, látja a fényt az alagút végén: „Már felnőtt egy új játékkultúra, az elmúlt öt évben egy félelmetesen nagy változást láttam. Nagyon jó, hogy egyre több a nő a játékiparban, és egyre több nő mondhatja el, hogy ez nem egy szörnyű hely a számukra."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.