galéria megtekintése

Hummuszt mindenhez

0 komment


Veres Dóra

A Karmel piachoz közeledve egyre fűszeresebb, erőteljesebb illatok terjengnek a levegőben. Térkép nélkül, az orrunkat követve is könnyen oda lehet találni a Tel Aviv óvárosában, Jaffában található vásárba, ahol szinte bármit be lehet szerezni.

Az árusok bódéi előtt már szinte émelyítő a fűszerek illata: van itt sáfrány, római kömény, garam masala, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, kardamom, kömény, koriander. 

Paradicsom és uborka szinte mindig kerül az asztalra
Paradicsom és uborka szinte mindig kerül az asztalra Veres Dóra / Fotó

A különleges illatok mellett színpompás látvány is fogadja az ide érkezőket, akiket a házak mellett húzódó keskeny utcácskán sorjázó árusok időről időre megszólítanak. Mindenki el akarja adni a portékáját, kínálnak gumicukorral, baklavával, halvával. A legfontosabb szabály, amit a látogatóknak tudniuk kell, hogy az áru melletti táblán feltüntetett ár pusztán irányár. A vevők bátran alkudozhatnak, jó néhány izraeli sékelt meg lehet spórolni, ha talpraesett az ember. Érdemes résen lenni, ugyanis ha nem figyelünk, az árus, miközben kedélyesen cseveg a vásárlóval, eltakarja a szeme elől a mérleget, majd többet kér, mint amire a gyanútlan vevő számított.

 

"Izrael nemzeti étele a falafel" – mondja mosolyogva vendéglátóm, miközben egy ütött-kopott bódéra mutat. Főleg helyiek állnak sorba a csicseriborsóból készült fasírtért. "Ha jót szeretnél enni, mindig kövesd az ittenieket, ők már tudják, hová érdemes menni" – tanácsolja idegenvezetőm, és igaza van. A falafellel, hummusszal és zöldségekkel telepakolt pita felejthetetlen élmény, és mindössze 7 izraeli sékelt, vagyis körülbelül 460 forintot kértek érte.

A helyiek szerint hummusz mindenhez kell: akár halat rendelünk a tengerparton, akár báránysültet a sivatagban, a főétel mellé mindig hoznak egy kis adagot a csicseriborsó, tahini (őrölt szezámmagból készült szósz) olívaolaj, citromlé és fokhagyma felhasználásával készülő pástétomból. Minden alkalommal kerül az asztalra olívabogyó, paradicsomsaláta, uborka és fokhagymás cékla is, és nem maradhat le a pita sem, ez a lapos búzakenyér, amit lisztből és élesztőből készítenek. Jól esik a könnyű és friss saláták mellé, és jól kíséri a nehezebb, fűszeresebb ételeket, mint amilyen például a sashuka. A paradicsom, paprika és hagyma alapú étel leginkább a lecsóra emlékeztet, mikor ezt szóvá tettem az egyik pincérnek Herzlyia tengerpartján, csak bólintott, majd megjegyezte, hogy a kömény, római kömény és garam masala mellett néhol pirospaprika is kerül az ételbe, melynek tetejére 2-3 tojást szoktak ütni. Fogyasztják reggelire, ebédre és vacsorára, vagyis szinte bármikor.

Veres Dóra / Fotó

"Az izraeli konyha olyan, mint maga az ország: rengeteg nép íze keveredik benne" – mondja a pincér, mikor a helyi gasztronómiáról faggatom. Nagyon kedveltek az arab eredetű édességek, mint például a baklava, szinte bárhol beszerezhetünk orosz salátákat is, egymást érik a pizzériák és a tésztázók, és igen népszerű az itteniek körében a sushi és a steak is. Reggelire gyakran a francia eredetű süteményt, croissant esznek, és szinte minden üzlet polcán találni kakaós és fahéjas csigát is.

Az italokat tekintve nagyon népszerű az erősre főzött mentatea, és a malátasör is, e mellett odavannak a gyümölcslevekért. A nagyobb városokban minden második utcában találni legalább egy dzsúszokat árusító bódét, ahol általában narancs, grapefruit, eper, mangó, banán és datolya várja a frissítőre vágyó vendégeket. A gyümölcsturmix alapanyagait kedvünkre vegyíthetjük, a datolya például kiválóan passzol az eperhez, a mangó pedig tökéletes kísérője a narancslének. Utóbbit önmagában is érdemes megkóstolni. A Jaffa narancs rendkívül édes és nem túl savas, így az érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják.

Izraelben is szeretik a változatos péksüteményeket reggelire Veres Dóra / Fotó

A 40-42 fokban ugyanakkor néha jobban esik egy pohár hideg sör. A Golan sörfőzde Bazelet Amber Ale-je édeskés és kellemesen keserű. Ez vendéglátóm kedvence, és igazat kell neki adnom: tökéletes frissítő a sivatagi hőségben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.