galéria megtekintése

Az Alzheimer megelőzhető

0 komment

NOL
NOL

Hetente háromszor 20 percnyi testmozgás drasztikusan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Cambridge-i kutatók szerint a jellemzően időskori betegség az esetek kétharmadában megelőzhető lenne.

Az egyetem kutatásai szerint háromból két esetben megelőzhető lenne az Alzheimer-kór kialakulása bizonyos életmódbeli változások beiktatásával – írja a BBC. A kockázati tényezők közt szerepel a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a depresszió és az alacsony iskolázottsági szint.

A legfrissebb kutatási eredmények további összefüggéseket találtak az Alzheimer-kór és a cukorbaj, illetve az olyan életközépi betegségek között, mint a magas vérnyomás és az elhízás.

Carol Brayne professzor szerint a demencia kialakulásának megelőzése érdekében a dohányzás abbahagyása mellett a rendszeres testmozgás lehet a leghatékonyabb életmódbeli változtatás. Az aktív életmód segít megelőzni az elhízást, a magas vérnyomást és a cukorbetegséget, amely egyéb betegségek kialakulásában is rizikófaktornak számítanak.

 
Boldog időskor csak az aktív időskor lehet
Boldog időskor csak az aktív időskor lehet
Luke MacGregor / Reuters

Jelenlegi számítások szerint 2050-re több mint 106 millió alzheimeres beteg fog élni a világon. Ez háromszor annyi, mint 2010-ben volt. A szám növekedéséért a fejlett és fejlődő társadalmak elöregedése felelős, ez pedig már most hatalmas terhet ró az egészségügyi ellátórendszerekre és a családokra is. A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint sürgős lépéseket kell tenni az egészségesebb időskor érdekében, mert ha csak 10 százalékkal csökkentenénk a kockázati tényezőket, az legalább 8,8 százalékkal kevesebb alzheimeres beteget jelente a következő 30-40 év alatt. Statisztikák szerint a 65 évnél idősebb népesség körében minden harmadik embert érint a demencia (vagyis az időskori szellemi leépülés kórós formája), melynek az Alzheimer-kór a legelterjedtebb fajtája.

Dr. Simon Ridley, a brit Alzheimer-kutatás vezetője elmondta: ugyan még mindig nem értik pontosan, hogy milyen mechanizmusok révén járulnak hozzá a kockázati tényezők a kór kialakulásához, az biztos, hogy a megelőzésbe érdemes energiát befektetni, továbbá folytatni kell a kutatásokat is, hogy teljes képet kaphassunk arról, miként előzhető meg az időskori szellemi leépülés.

Ridley hozzátette, az Egyesült Államokban, Az Egyesült Királyságban és Európa nagy részén a legsúlyosabb tényezőnek a fizikai inaktivitás tekinthető. Ezekben az államokban minden harmadik felnőtt korú fizikailag inaktív, vagyis nemcsak hogy nem sportol, de a hétköznapi tevékenységek során is nagyon keveset mozog. A kutatók úgy találták, hogy a mozgásszegény életforma az alzheimeres esetek 22 százalékában játszik szerepet; ez nagyobb rizikót jelent minden más tényezőnél. Jelenleg úgy gondolják, hogy a testmozgás azért csökkenti a demencia e típusának kialakulási esélyét, mert a fokozódó vérkeringés javítsa az agy oxigénellátottságát, ami megakadályozza a plakkok és fehérje-lerakódások megjelenését az erekben.

Aktív életmóddal megelőzhető egy sor időskori betegség
Aktív életmóddal megelőzhető egy sor időskori betegség
Mike Blake / Reuters

Már az is sokat segítene, ha az emberek többet gyalogolnának (például két megállóval előbb szállnának le a buszról), a heti háromszor, legalább húsz percig végzett közepes intenzitású sporttevékenység pedig már jó eséllyel nagymértékben növelné a minőségi időskor esélyét.

A fizikai inaktivitás továbbá felelőssé tehető a szív és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásáért is.

A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegek egy részénél nem találtak összefüggést az életmód és a szellemi leépülés között, ezért további kutatások szükségesek, hogy a kór kialakulásának okait teljesen megismerjék és így – remélhetően – járványszerű terjedésének is gátat tudjanak szabni.

Nem minden demens ember alzheimeres

A demencia nem azonos az időskori szellemi hanyatlással, ami bizonyos mértékig természetes élettani jelenség, akárcsak a bőr ráncosodása. A demens betegek esetében ez a hanyatlás már kóros állapot. Az Alzheimer-kór a demencia egyik típusa, mely a betegek 50-75 százalékát érinti. Az alzheimeres egyének esetében a kórtünetek a hibás vagy csökkent ítélőképességgel, beszédzavarokkal, begyakorolt cselekvéssorokban keletkező zavarral, hallucinációkkal, téveszmékkel egészülnek ki.

A demencia, és így az Alzheimer-kór is jellemzően 65 éves kor után jelentkezik. A szellemi képességek hanyatlása fokozatosan megy végbe, ezért kezdetben talán nem is tűnik fel a környezetnek sem (az érintettnek még ritkábban). A demenciának több fajtája is van, melyek kiváltó oka is különböző. Ismert jelenség az áldemencia is, melyet nem szervi elváltozás, hanem többnyire depresszió okoz: ez is feledékenységet, a gondolkodás lassulását okozza.

Olyan sportot kell választani, ami élvezetes
Olyan sportot kell választani, ami élvezetes
Lucy Nicholson / Reuters

Bár a BBC cikke az Alzheimer-kórra koncentrál, a fenti megelőző intézkedések a demencia minden fajtája esetén fontosak, és amit a BBC nem említ, hogy az agyat is tornáztatni kell, a szellemi aktivitást is meg kell őrizni idős korban, mert ez bizonyítottan késelteti a hanyatlást. A demencia kialakulásával korábbi tanulmányok továbbá összefüggést fedeztek fel a D-vitamin hiánnyal és a rendszeres teafogyasztással – utóbbi csökkenti a kockázatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.