galéria megtekintése

Aki nevén nevezte Hasfelmetsző Jacket

0 komment


Veres Dóra

Mindig is rajongott London East End nevű városrészéért. Egyetemista korában, és később, üzletemberként is gyakran leszállt a hazafelé tartó vonatról, hogy betérjen kedvenc éttermei egyikébe. Akkoriban még nem is sejtette, hogy a világ egyik legismertebb sorozatgyilkosa is örömmel látogatta a környéket.

Russel Edwards 750 ezer fontot költött Hasfelmetsző Jack kilétének felderítésére
Russel Edwards 750 ezer fontot költött Hasfelmetsző Jack kilétének felderítésére
James Luscombe / Fotó

„A hangok, a színek, az illatok, magával ragadtak. Amikor a North London Egyetem műszaki karára jártam, a vonat keresztülrobogott a keleti városrészen. Curry és frissen sütött bagel illata terjengett a levegőben” – meséli lapunknak Russel Edwards, aki nem rég jelentette meg Naming Jack the Ripper, vagyis Nevén nevezni Hasfelmetsző Jacket című könyvét.  

A 48 éves Edwards egyik legnagyobb álma teljesült, amikor a legkorszerűbb DNS-elemző technológiák segítségével sikerült azonosítani a történelem egyik legismertebb sorozatgyilkosát. Mint mondja, 2001-ben látta a Johnny Depp főszereplésével készült A pokolból című filmet, és Hasfelmetsző Jack története felkeltette az érdeklődését.

 

Utánanézett a sztorinak az interneten, ott bukkant rá az idegenvezetős gyalogtúrára, mely során végig lehet járni Hasfelmetsző Jack rémtetteinek színhelyét. Befizetett, és akkor döbbent rá, hogy a tetthelyektől mindössze néhány utcára találhatók kedvenc éttermei a Whitechapel negyedben. 

 „Nap, mint nap arra sétáltam. Az egyetemi évek után ide hoztam ebédelni az ügyfeleimet, és nem is sejtettem, hogy a bejáratott útvonalam során több gyilkosság helyszínét járom végig” – mondja a  Birkenheadben született üzletember. A túra során tudta meg azt is, hogy a rendőrség soha sem találta meg a gyilkost, és elhatározta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldja minden idők egyik legnagyobb kriminalisztikai rejtélyét.

„Afféle amatőr detektív voltam” – jegyzi meg. Időt, energiát és pénzt nem kímélve vetette bele magát az ügybe. Összesen 750 ezer fontot, vagyis közel 300 millió forintnak megfelelő összeget költött rá, hogy megoldja a talányt. „Hogy megérte-e? Hogy a fenébe ne!” – vágja rá gondolkodás nélkül. Aztán mély levegőt vesz, és azt mondja, eleinte persze kételkedett, de amikor 2007 márciusában megszerezte egy aukción a Hasfelmetsző negyedik áldozata, Catherine Eddowes mellett talált sálat, tudta, hogy jó úton jár, és hogy csak ezzel akar foglalkozni.

Megkereste Alan McCormacket, a Scotland Yard Bűnügyi Múzeumának egyik munkatársát, aki elmondta, hogy az ügyben mindvégig három főbb gyanúsított volt: Michael Ostrog, Montague John Druitt és Aaron Kosminski. A korabeli feljegyzések alapján elárulta azt is, hogy a lengyel származású borbélyt, Kosminskit több szemtanú is azonosította, az akkor 23 éves férfi kétszáz méterre lakott a harmadik prostituált, Elizabeth Stride meggyilkolásának helyszínétől, ám sohasem tartóztatták le.

Az ihlet. A pokolból két főszereplője, Johnny Depp és Heather Graham 2001-ben a velencei filmfesztiválon
Az ihlet. A pokolból két főszereplője, Johnny Depp és Heather Graham 2001-ben a velencei filmfesztiválon
Reuters

Mint mondja, eleinte csupán azt akarta tudni, eredeti-e az 1888. szeptember 30-án, Eddowes holtteste mellett talált sál. Tudta, hogy egyedül semmi esélye, ezért Jari Louhelainenhez, egy történelmi bűntények DNS-vizsgálatával foglalkozó szakértőhöz fordult, aki molekuláris biológusként dolgozik a liverpooli John Moores Egyetemen.

A szakember az infrakamerás vizsgálattal vérfoltok jelenlétét mutatta ki, sőt, az is kiderült, hogy artériás vérről van szó, amely a torok elvágásának pillanatában fröccsenhetett a ruhadarabra. Ultraibolya képalkotó technika segítségével kiderült, hogy a vérfoltok mellett ondó is van a sálon. Mindezek mellett a kutató veséből származó sejtekre is bukkant a kutatása során, ami szintén a gyilkossághoz kapcsolta a tárgyat, mert Catharine Eddowes egyik veséjét is eltávolította az elkövető.

A hírhedt levél, amelyet a sorozatgyilkos küldött és amelyről a film a címét vette
A hírhedt levél, amelyet a sorozatgyilkos küldött, és amelyről a film a címét vette

Egy a Hasfelmetszőről szóló dokumentumfilm segítségével találta meg Eddowes utódját. A nő örömmel adott DNS-mintát, amelyek egyezést mutattak a sálon talált mintákkal. Ezután a korabeli rendőrségi feljegyzések alapján felkutatta Aaron Kosminski húgának, Matildának egyenesági leszármazottját, és a nő készségesen adott DNS-mintát. Kilétét azonban nem szeretné felfedni, nem akarja, hogy a neve összefüggésbe kerüljön egy ilyen horderejű bűnténnyel.

A vizsgálatok lassan vezettek eredményre, de idén februárban Edwards kapott egy e-mailt Louhelainentől, miszerint a szakember tökéletes egyezést talált. „Szóhoz sem jutottam. Egy 14 évig tartó utazáson vagyok túl, azt hiszem, hogy most pihenni fogok egy kicsit” – mondja.

A szeptember 9-én megjelent könyv fogadtatása nagyon pozitív, a tervek szerint hamarosan kiadják majd japán, francia és spanyol nyelven is.

„Még mindig nagyon sok minden van, amit nem tudok. Jó lenne tudni például, hogy miért tette" – mondja. Kimeríthetetlen a tudásvágya. Miután diplomát szerzett a North London, a Westminster és a Middlesex Egyetemen, most épp pszichoterápiát tanul a Regent's Egyetemen, mint mondja, ez még jól jöhet a következő, eddig még meg nem oldott ügyhöz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.