galéria megtekintése

A száz évesnél idősebbek többsége magyar egy ausztrál idősek otthonában

0 komment

NOL

Az Új Dél-Walesi Blacktownban található St. Elizabeth Idősek Otthonában az elmúlt három év során hatan fújhatták el a 100. születésnapi gyertyájukat. A legtöbb bentlakó magyar vagy kelet-európai származású. Az intézetben lángost sütnek, operett napot tartanak vagy koalát simogatnak.

A hat szerencsés között van a 102 éves Török Antal és az augusztusban 103 éves Galántai Magdaléna is, akik a kemény munkának, az aktív életmódnak és a jó életeknek tulajdonítják hosszú életüket - írja a Daily Telegraph.

A korábban csendőrként dolgozó férfi vörös hús helyett inkább zöldséget és halat fogyaszt, hetente pedig csupán egy pohár vörösbort engedélyez magának. A remek humorú idős bácsi ezen kívül könyvtárakba jár szocializálódni és a fodrászhoz is saját magát fuvarozza. Természetesen a géneknek is szerepük lehet azért a dologban: a férfi édesapja 88 évesen is jó egészségnek örvendett, egy buszbalesetben halt meg.

Török Antal egy másik szülinapos, Bód Julianna társaságában 2014-ben
Facebook

 

Magdaléna nem nagy rajongója a vörösbornak, de egy-két pohár körteciderre soha nem mond nemet. Fiatal korában naponta három kilométert is gyalogolt. Bár ma már nem szökdécsel úgy, mint régen, kötni igencsak szeret a látásában korlátozott és hallókészülékkel élő néni. A hosszú élet titka szerinte a jó ételben és a sok sétában rejlik.

Bár a magyar ételek nem tartoznak a világ legegészségesebbjei közé, az életmódnak természetesen igenis közel lehet a magas életkorhoz. Az emberek ugyanis néhány évtizede még nem az asztal mögött töltötték egész napjukat. A szakértők régóta arra figyelmeztetnek, hogy komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában, ha huzamosabb ideig ülünk. Az otthon idős lakói emellett arról is beszéltek, milyen kemény dolgokon mentek keresztül életük során.

Koala simogatás az idősek otthonában

Dr. Steven Salamon ugyan még csak 98 éves, de ez egyáltalán nem látszik rajta. A volt biológus szerint az elmét kell aktívan tartani, így él sokáig az ember. Az Erdélyben született férfi imádja a keresztrejtvényt, és azt mondja, ha nem lenne reumája, még vígan ugrálna is. De az egyik legrosszabb dolog az időskorban ez a sok egészségügyi probléma – állítja. A férfi szintén megtapasztalta a kemény munkát: három évet egy szibériai börtönben töltött, miután 1943-ban az oroszok elkapták. Itt napi 10 órákat kellett robotolniuk. Salamon 1956-ban emigrált Németországon keresztül Ausztráliába. Sokáig állattenyésztéssel is foglalkozott a sydney-i egyetemen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.