galéria megtekintése

Ahol legót sodor partra a víz

0 komment

V. D.

Több mint tizenhét éve szenvedett balesetet a Tokio Express nevű hajó az angliai Cornwall partjainál, rakománya – 4,3 millió legó – pedig a vízbe került. Az építőjáték darabkái a mai napig rendszeresen felbukkannak a tengerparton.

"Hadd nézzem, sikerül-e találnom egy kardot" – mondja mosolyogva Tracey Williams, miközben egy bottal piszkálja a Perranporth környéki strand homokját. Noha fegyvert nem talál, néhány perc múlva egy százszorszépre bukkan, amely korához képest meglepően jó állapotban van.

Bárki hasonló kincsekre bukkanhat az angliai Cornwall partjainál
Bárki hasonló kincsekre bukkanhat az angliai Cornwall partjainál

A legódarabkák, melyeket a környéken élő gyerekek vödörszámra hordtak haza a '90-es években, 17 éve hánykolódnak a tengerben. 1997. február 13-án ugyanis a New Yorkba tartó hajót először az egyik, majd a másik oldalára borította egy hatalmas hullám Cornwall közelében. A baleset következtében 62 konténer zuhant a vízbe, köztük az is, amelyikben a több millió darabka építőjáték volt - írja a BBC.

 

Bár további 61 konténer is a vízbe esett, azokról azóta sem tudni semmit, egyedül a legórakomány bukkan fel időről időre. A sors iróniája, hogy a partot ért darabok többsége tengerrel kapcsolatos, van köztük polip, hínár, búvárfelszerelés, kalózkard és sárga mentőmellény is.

"A polip vagy a sárkány olyan, mint a szent Grál. Úgy tudom, előbbiből csupán hármat találtak, azok közül is egyet jómagam, egy challaborough-i barlangban. Ez egy igazi verseny. Ha megtudod, hogy a szomszédod talált egy sárkányt, azonnal ki akarsz menni a partra és találni egyet magadnak" – meséli Tracey, aki még Facebook-oldalt is készített a parton talált legókincseiről.

Mint mondja, nemrég üzenetet kapott Melbourne-ből, Ausztráliából. Valaki egy békauszonyra bukkant a parton, és úgy gondolta, a legófigura talán a Tokio Express konténeréből kerülhetett a vízbe.

A sárkány igazi kuriózumnak számít
A sárkány igazi kuriózumnak számít

Curtis Ebbesmeyer amerikai tengerbiológus a baleset óta nyomon követi a hajó rakományának sorsát. A tudós szerint az áramlatoknak köszönhetően az egyes darabkák akár több ezer kilométert is megtehettek, néhány akár az Egyenlítő környékéig is eljuthatott, ennek ellenére úgy gondolja, hogy ha valaki Floridában vagy Ausztráliában legót talál a tengerben, azt valószínűleg gyerekek ejtették a vízbe.

"A tanulság, amit a legó-sztoriból tanultam, az, hogy ami a tenger fenekére süllyed, az nem mindig marad ott" – mondja a szakember, majd hozzáteszi: az acélkonténerekből kiszabaduló tárgyak szinte bárhova eljuthatnak, ahová a tengeráramlatok sodorják őket.

Ennek persze megvan a maga árnyoldala is. Míg a kisméretű darabkák hatalmas örömet okozhatnak a felnőtteknek és a gyerekeknek, addig a madarak halálához vezethetnek. Emma Owen, a Lego szóvivője is belátja, hogy a Tokio Express-szel történteknek komoly következményei vannak, ám mint mondja, a dolognak semmi köze a Lego Group tevékenységéhez, ők ugyanis figyelnek a környezetre az előállítás során.

Chris Koch, a tengeri áruszállító cégeket tömörítő szervezet, a World Shipping Council szóvivője elmondta, hogy egy sor előírás szabályozza a konténerek építését és tárolását, úgyhogy többnyire a rossz időjárási viszonyok okozzák vesztüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.