galéria megtekintése

Büszke tettére a férfi, aki megölte médiasztár lánytestvérét

8 komment

P. N.
NOL

„A lányok csak arra születtek, hogy otthon maradjanak és büszkévé tegyék a családjukat azzal, hogy tovább viszik a hagyományokat, de Qandeel soha sem tett így" – fejtette ki vasárnap a rendőrség sajtótájékoztatóján nézeteit az a 25 éves pakisztáni férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte saját nővérét, a hazájában híres médiaszemélyiségnek számító Qandeel Baloch modellt.

A 25 éves Muhammad Waseem péntek késő este megfojtotta a testvérét a pakisztáni Pandzsáb tartománybeli Multanban álló családi házukban. A „becsületgyilkosság" után a fiatalember elmenekült, de a rendőrség rátalált és elfogta szombaton.

A férfi elismerte, hogy drogfüggő, de állítása szerint a gyilkosság idején tiszta volt és csak büszkeséget érzett és érez most is amiatt, hogy megszabadította a szüleit és a testvéreit attól a szégyentől, amit a nővére hozott a fejükre két évtizeden át.

 

Waseem egy vasárnapi sajtótájékoztatón tettét azzal indokolta, hogy már nem bírta elviselni azokat a képeket és videókat, amiket a testvéréről osztottak meg vele. Úgy véli, a gyilkosság volt az egyetlen megoldás, mert ez „még mindig jobb, mint az öngyilkosság", ami az első terve volt.

A gyilkosság előzménye azt volt, hogy egy héttel korábban a média felfedte Qandeel személyazonosságát, a modell ugyanis maga és a családja védelmében titokban tartotta, hogy valójában Fauzia Azeemnek hívják. A lány útlevelét bemutatva egy ismeretlen forrás felfedte lakóhelyét, családi állapotát és azt is, hogy van egy fia, akiről korábban semmit nem lehetett tudni.

A botrány után a modell halálos fenyegetéseket kapott, ezért védelmet kért maga és a családja számára a belügyminisztériumtól, de kérvényére nem kapott választ sem.

Qandeel öccse a kihallgatásán azt vallotta, hogy tettét, amiért nem érez szégyent, egyedül követte el. A nyomozásba bevontak egy közismert vallási vezetőt is, akivel a múlt hónapban Qandeel közös fotót készített és feltöltötte azt az Instagram oldalára. A képekből óriási botrány lett, a lapok címoldalukon hozták, a vallási vezetőt fel is függesztették miatta. Abdul Qavi mufti a Twitter oldalán a gyilkosság másnapján azt írta, a történtekért a média épp úgy felelős, mint az elkövető és szeretné, ha az elektronikus sajtót is bíróság elé állítanák Qandeel halála miatt. A maga részéről megbocsátott a lánynak, aki most „Isten kezében van".

A 26 éves Qandeel hazájában amolyan internetes híresség volt, a nyugati sajtó a „pakisztáni Kim Kardashiannek" is nevezi, utalva arra, hogy a lány attól volt híres, hogy feminista üzenetű, de lényegében erotikus képeivel és megosztásaival tett szert népszerűségre. A konzervatív társadalmi tabukat azzal sértette meg, hogy pakisztáni mércével mérve túl merész képeket és videókat készített magáról, ráadásul az évek során több tízezer követőt maga mögé állító bloggerlány a televízióban is szerepelt, ahol a nők társadalmi előrejutásáról beszélt. Ezzel sok haladó gondolkodású ember szimpátiáját elnyerte, de a konzervatívok gyűlölködésének is kitette magát.

Pakisztánban a becsületgyilkosságok mindennapos dolognak számítanak. Évente közel ezer nőt ölnek meg közeli hozzátartozói azért, mert megtagadja a családnak tetsző, előre eltervezett házasságot vagy más hasonló módon „szégyent hoz" a közösségre.

A lány boncolását végző igazságügyi orvosszakértői csoport egyik tagja a sajtónak azt nyilatkozta, hogy Qandeel halálát az elsődleges eredmények szerint fulladás okozta, de elképzelhető, hogy valamilyen kábító vagy mérgező anyagot is kapott, mielőtt megfojtották. A végső szót a vegyelemzés eredményeinek függvényében tudják majd kimondani, bár maga a gyilkos is azt vallotta, hogy valamilyen pirulát adott be Qandeelnek, mielőtt megfojtotta házuk földszintjén, miközben a szüleik az emeleten aludtak.

Qandeel Balochot vasárnap temették el muszlim szertartás szerint szülőfalujában, abban a temetőben, ahol több családtagja is nyugszik. A gyászszertartáson több százan vettek részt, a falusaik mellett egész dél-Pakisztánból érkeztek aktivisták. A holttestet a szülők kérésére adta ki a kórház ilyen hamar.

Az angol nyelvű pakisztáni lap, a The Express Tribune úgy értesült, hogy a szülők, tartva attól, hogy fiaik őket is megölhetik, rendőri védelmet kértek és kaptak. Az első híresztelésekkel ellentétben a meggyilkolt lány és a gyilkos testvér anyját és apját nem tartóztatták le.

Az édesapa a gyilkosságról azt mondta: a lánya egy nagyon bátor ember volt, fiának pedig sosem fogja elfelejteni vagy megbocsátani, hogy brutálisan meggyilkolta őt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.