galéria megtekintése

A francia nők szépségének tíz titka

2 komment

Pap Nikoletta
nol

Kifinomultság, örökifjúság és lányos karcsúság jellemzi az idealizált francia nőt, ezért sokan próbálják kifürkészni titkaikat. A Stylebook meg is kérdezett három, a témában járatos szakértőt arról, hogyan csinálják.

Marion Cotillard
Marion Cotillard
Danny Moloshok / Reuters

A német stílusportál három nőtől gyűjtött össze tíz megszívlelendő tanácsot étkezéshez, szépségápoláshoz és öltözködéshez. Egyikük Mireille Guiliano (67) író, akinek a francia nők étkezési és szépségápolási szokásairól írt könyvei magyar nyelven is megjelentek. Ines de la Fressange (56) egyszerűen stílusikon, Pamela Druckerman (44) pedig amerikai újságírónő, aki a franciák gyermeknevelési szokásairól írt könyvet és publikált cikkeket.

Élvezik az ételeket

 

A franciák sokat adnak az étkezés minőségére. Sok zöldséget, gyümölcsöt és levest esznek, és mivel minden, ami a tányérra kerül, kiváló minőségű, nem kell utólag lelkiismeret-furdalást érezniük. Mérlegelnek is: ha a vacsorához valami extra finom desszert jár, inkább lemondanak a kenyérről.

Nem diétáznak

A francia nő, ha észreveszi, hogy jobban szorul a nadrág, nem várja meg a tetemes súlygyarapodást, hanem azonnal reagál. Inkább lemond egy-két "bűnözésről", amíg újra formába kerül, minthogy akkor kezdjen őrült, több hetes vagy hónapos diétába, amikor már elhízott.

Szépnek lenni minden életkorban

Mireille Guiliano szerint az a francia nők titka, hogy nem akarnak fiatalabbnak látszani a koruknál – mégis sikerül nekik. Minden korban azt hangsúlyozzák, ami a legszebb rajtuk. A francia gondolkodástól idegen, hogy a nők „szavatossága" lejár 40 éves korukban – így nem akarnak ötvenévesen sem úgy kinézni, mint a lányaik.

Audrey Tautou
Audrey Tautou
Gonzalo Fuentes / Reuters

A Botox nem opció

Míg az USA-ban régóta használja boldog-boldogtalan az arcizmokat lebénító botoxot, s Németországban is ez a trend van kialakulóban, addig a franciák nem adják be könnyen a derekukat az efféle kezeléseknek. Az olyan "hagyományos" öregedést késleltető praktikákra esküsznek, mint a nedvességpótló arcmaszk, a rendszeres sport, a plusz egy óra alvás vagy a jó szex.

Tudják, mi tesz igazán széppé

A szépség érdekében sok nő hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni, ám Ines de la Fressange szerint nem jó dolgokra költenek. Úgy véli, a méregdrága kencéknél jobb befektetés a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a fogfehérítés, hisz mi tenne ragyogóbbá egy arcot, mint a hibátlan mosoly?

Gondolnak magukra

Sok helyen az a nézet, hogy a jó anya mindenről lemond a családja érdekében. Ezzel szemben a franciáknak nincs lelkiismeret-furdalása a miatt, ha magukkal is foglalkoznak, mert úgy vélik, hogy csak egy kiegyensúlyozott és boldog nő lehet jó családanya – mondja Pamela Druckerman. A francia nők is épp úgy szeretik a gyerekeit, mint bármely más nemzet asszonyai, de a család mellett ügyelnek arra, hogy jusson idejük saját magukra és a szerelemre is.

Időtlen klasszikusok a szekrényben

A francia nő is tudja, hogy mi a divat, de csak azokat a darabokat veszi meg, melyek illenek a nem túl méretes, de annál átgondoltabban összeválogatott ruhatárába. Az olyan klasszikusokra szeretnek több pénzt áldozni, mint egy sötétkék kasmírpulóver vagy egy kényelmes balerinacipő, mely sok alkalomhoz illik. A minőségi alapdarabokért hajlandóak magasabb árat fizetni, hisz sokáig fogják hordani őket.

Nem szenvednek a divatért

„Csak aki jól érzi magát a ruhájában, nézhet ki igazán jól" vallja Ines de la Fressange, aki éppen ezért sosem hord magas sarkú cipőt vagy extramini szoknyát, mivel szerinte kínlódva nem lehet jó benyomást kelteni.

Megszegik a stílusszabályokat

Az ízlésesen öltözködő francia nő nem utánoz senkit, nem akar énekesekhez vagy színészekhez hasonlítani. A formabontó, egyedi megoldásokat szeretik, és simán felvesznek egy farmer-edzőcipő kombinációhoz szmokingot és elegáns ékszereket. A francia nő kitalálja saját magát, nem követ aktuális divatokat.

Sophie Marceau
Sophie Marceau
Petar Kujundzic / Reuters

A kevesebb mindig több

Ez érvényes a sminkre, az ékszerekre és a parfümre is. Ines de la Fressange felhívja rá a figyelmet, hogy minél idősebb egy nő, annál finomabban kell sminkelnie magát, hisz a szemceruza vonala bizony lefolyik a ráncokba, a csillogás pedig a leghalványabb vonalakat is kiemeli. Mottója: Hagyj el mindent, ami fölösleges.

Összességében úgy tűnik, hogy a franciák titka egyszerűen annyi, hogy élvezik az életet, élvezik a nőiségüket, és sosem adnak maguknak felmentést ez alól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.