galéria megtekintése

A Dunában próbálta eltüntetni a kilőtt kutyát a vadász

24 komment

P. N.
NOL

Megtalálták a Dunában annak a pásztorkutyának a tetemét, melyet egy hivatásos vadász lőtt ki egy francia pártól 30 méternyire szeptember elsején, Szalkszentmárton határában.

Mamadou
Mamadou
Facebook

Szerda délelőtt kihalászták a Dunából annak a kétéves fekete pásztorkutyának a tetemét, melyet egy francia pár közeléből lőttek ki a múlt héten.

Az állatvédők az illetékes rendőrkapitányság bűnügyi osztályának alosztályvezetőjétől tudták meg, hogy lakossági bejelentés érkezett egy nagytestű fekete kutya teteméről, mely a Dunában úszik egy uszadékon fennakadva. Az elhullott állat megkeresésére csónakkal indultak.

 

– A Duna-parton egy belógó rönkfára volt felakadva a tetem. Próbáltunk kikötni, de az a szakasz erre nem volt alkalmas. De erre nem is volt szükség, mert már a vízből becsipogott a chipleolvasó. A gazdától tudtuk a chipszámot, így elég könnyű volt azonosítani a kutyát. A tetemet aztán gyakorlatilag el kellett vontatni egy kikötésre alkalmas részre, ahol ki tudtuk húzni a partra, hogy a hatósági állatorvos elvégezhesse a feladatát – elevenítette fel a történteket Schreiter Katalin, a civil szerveződés operatív vezetője.

Az Állatvédőrség bizonyító erejű felvételei
Az Állatvédőrség bizonyító erejű felvételei

Ez után az állatvédők rendőrségi engedéllyel beszákolták és elszállították a kutyát a kisállat-hamvasztóba. Schreiter Katalin elmondása szerint egyébként a kunszentmártoni rendőrség nagyon együttműködő volt velük, a nyomozást is hivatalból, nem feljelentés alapján indították el.

Ahogy arról szeptember 5-én a 444 elsőként beszámolt, a Mamadou névre hallgató kutya ebtársával, és gazdáikkal, egy francia párral volt Európai bicikli túrán, amikor szeptember 1-én, Szalkszentmárton határában egy hivatásos vadász lelőtte.

A francia túrázók és a vadász beszámolói eltérőek. Előbbiek a sajtónak azt mesélték, hogy a a jól nevelt kutya alig 30 méterre volt tőlük a bicikliút közelében és azért engedték el, hogy a dolgát végezhesse. Ezzel szemben a vadász arról beszélt, hogy az ebet jó 500 méterre a túrázók táborától pillantotta meg, s a vadászati törvény értelmében jogosan lőtte ki a vadvilág védelme érdekében.

Kovács Zoltán, a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság elnöke a 444-nek azt mondta, ő a vadásztól úgy tudja, rendőrt is hívtak és tolmács segítségével beszéltek a franciákkal is.

A túrázók szerint viszont a vadász be sem várta őket, hanem feldobta a tetemet a pickupja platójára és elhajtott, amikor pedig a rendőrségre mentek panaszt tenni, onnan azzal küldték el őket, hogy a vadász törvényesen járt el.

Ami az állat tetemét illeti, arról Kovács a sajtónak azt nyilatkozta, szabályszerűen hantolták el „valahol az erdőben".

Mint kiderült, ez nem igaz. A tetem jó 8-10 kilométerre a franciák táborhelyétől lebegett a vízben, nyakörv nélkül. Aki tehát a kutyától így akart rövid úton megszabadulni, nem gondolt arra, hogy egy útlevéllel rendelkező, fél Európát bejárt, gondozott ebet máshogy is lehet azonosítani. A nyakörv lelopása miatt az Állatvédőrség kiegészítő feljelentést kért a rendőrségtől.

Az Állatvédőrség bizonyító erejű felvételei
Az Állatvédőrség bizonyító erejű felvételei

A tetem vízbe hajításával az elkövetőnek természetkárosítás vádjával is szembe kell néznie. Nem mellesleg a kutya és az azonosító biléta illegális eltüntetésével igazolja, hogy teljesen szabálytalanul történt a kilövés.

Schreiter Katalin lapunknak azt is elmondta, hogy az ügyben kereste a Vadásztársaságot is, de – szokott módon – hamar falakba ütközött. Az érintett vadász (aki más források szerint mezőőr) „idegállapotára való tekintettel" nem akart beszélni az állatvédőkkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.