galéria megtekintése

„A démonokat meg kell ölni”

0 komment


Veres Dóra

A címben szereplő idézet a mottója a Mindenható Isten Temploma néven futó kínai szektának, amelynek tagjai a gyilkosságtól sem riadnak vissza, ha hitük terjesztéséről van szó.

Egy május végi nyugodt szerda estén a kelet-kínai Zhaoyuan város egyik McDonald's-ába hat különös alak sétált be. Egy világvégét hirdető szekta tagjai voltak, akik tagokat akartak toborozni azon az estén. Az asztalok között sétálva a vacsorázó vendégeket zaklatták, a telefonszámaikat próbálták begyűjteni. Az egyik vendéget ez annyira felbosszantotta, hogy nemtetszésének paprikásan hangot is adott. Azt, hogy mi történt ez után, a jelenlévők mobiltelefonjával rögzített videókból ismerhette meg a világ, a vérfagyasztó felvételeket több híradó is átvette.

Zhang Lidong a börtönben interjút adott, elmondta, hogy semmit sem bánt meg
Zhang Lidong a börtönben interjút adott, elmondta, hogy semmit sem bánt meg
bbc.com / Reuters

„Menj a pokolba, démon!" – kiáltotta az egyik szektatag, Zhang Lidong, majd rátámadt a védtelen nőre. Az asszonyt egy felmosó fej acélnyelével verték agyon, miközben a többi szektatag az étterem vendégeit fenyegette életveszélyesen. Mire a rendőrök és a mentők kiértek, a 37 éves Wu Shuoyan már halott volt. A családanya a saját vérében ázva hevert a gyorsétterem kövén. A Kínában állami szinten is botrányt kavaró felvételekből az is kiderült, hogy a gyilkosok a félholt asszonnyal még azt is közölték: esélyes sincs az újjászületésre – számol be az esetről a CNN.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Veszélyérzet
Vélemény
Édes forradalom
Vélemény
Esti könyörgés
Vélemény
Harc a kulcsért

Zhang Lidong később a börtönben interjút adott, melyben kifejtette, nem bánt meg semmit és nem is fél semmitől. „Minden erőmmel ütöttem, és elnémítottam. Démon volt. El kellett őt pusztítanunk” - idézi a BBC.

A gyilkosságért felelős Mindenható Isten Temploma azt hirdeti, hogy Jézus Krisztus kínai nőként tért vissza híveihez, akiknek harcolniuk kell a vörös sárkány, vagyis a Kínai Kommunista Párt ellen. Az egyetlen, aki direkt kapcsolatot tud teremteni Istennel, az Zhao Weishan, volt fizikatanár, aki 25 évvel ezelőtt alapította a szektát és jelenleg az Egyesült Államokban él.

A felekezet tagjait többször is összefüggésbe hozták gyerekrablással, erőszakos bűncselekményekkel, zsarolással, és ők a felelősek egy általános iskolás diák haláláért, akit 2010-ben azért gyilkoltak meg, mert az egyik családtagja ott akarta hagyni a szektát. Ugyanezen okból megvakítottak egy kisbabát 2013 augusztusában, 2012-ben pedig az egyik hívő késsel támadt egy idősebb nőre, valamint 23 iskolás gyereket is megsebesített Henan tartományban a vallási mozgalom által hirdetett tanokra hivatkozva. 1995-ben a kínai közbiztonsági minisztérium illegálisnak minősítette és be is tiltotta a szervezetet.

Emily Dunn, a Melbourne-i Egyetem ázsiai tanulmányokkal foglalkozó diákja, aki doktori disszertációját a destruktívnak nyilvánított felekezetről írta, a CNN riporterének azt mondta: a szekta tagjai titokzatos és paranoiás emberek, gyakran egymás valódi nevét sem ismerik, álnéven mutatkoznak be, így egyikőjük sem tudja esetleg besúgni a másikat. A keresztény tanokat felhasználó vallási mozgalom tagjainak száma véleménye szerint néhány százezer és egymillió közé tehető.

A kínai rendőrség próbálja tájékoztatni a keresztény hívőket a Mindenható Isten Templomának kétes ügyeivel kapcsolatban. Videókat készítenek, amelyekben bemutatják, miket követtek el a szerintük eszüket vesztett hívek, akik azonban úgy vélik, hazugságokat állít róluk a hatóság és a média. A CNN megkeresésére azt felelték, nincs szóvivőjük, mert egyetlen ember nem képes képviselni a teljes csoportot, de megjegyezték, hogy a kínai kormány számára teljesen természetes, hogy a felekezetet megvádolták a Zhaoyuanban elkövetett gyilkossággal, hiszen Kínában mindennapos, hogy a kommunista párt megrágalmazza azokat, akik nem értenek egyet nézeteikkel.

Példának okáért megemlítik a Tienanmen téri vérengzést, Tibetet és a szintén betiltott Falun Gong vallási mozgalmat. „Kitalálnak dolgokat és rágalmaznak. A támadásaik alapja valamilyen pletyka, hamis vádakkal illetnek, és aztán véresen fellépnek ellened.” „Isten nem politizál, de ő irányítja minden nemzet és faj sorsát" - írják. „Mi mindannyian úgy hisszük, hogy azt, amit Isten véghez akar vinni, nem akadályozhatja meg semmilyen erő vagy nemzet, és hogy azok, akik Isten munkáját megakadályozzák, ellenállnak Isten szavainak, és ártanak Isten tervének, végül megbűnhődnek. Ha valaki ellenáll Isten munkájának, Isten a pokolba száműzi őt; ha egy nemzet ellenáll Isten munkájának, ő elpusztítja az egész nemzetet."

Szétszakítja a családokat

„A szekta család-, ember- és kormányellenes" - mondja egy neve elhallgatását kérő férfi, aki azért lépett be a Mindenható Isten Temploma tagjai közé, hogy kimentse onnan feleségét és apósát. „Folyamatosan azt tanítják az embereknek, hogy hazudjanak a férjüknek és feleségüknek. Megszakítják a kapcsolatot a családjukkal, és erre buzdítanak másokat is" - meséli, majd hozzáteszi: aki határozottabban utasítja el a családját, az magasabb szintre kerül. "A kedves embereket őrültté és szélsőségessé teszik.” 

Wang Jiannan apja sírjánál, akit húga ölt meg, mondván, ő egy démon, a démonokat pedig el kell pusztítani
Wang Jiannan apja sírjánál, akit húga ölt meg, mondván, ő egy démon, a démonokat pedig el kell pusztítani
bbc.com / Reuters

Ezt megerősíti Wang Jiannan is, akinek húgát és anyját is a bűvkörébe vonta a vallási mozgalom. Tavaly október 1-én a lány megölte apját, azt állította, hogy a férfi egy démon, akit el kell pusztítani. A szörnyű tettét követően feladta magát a rendőrségen, jelenleg börtönben van. A történtek azonban nem hatották meg Wang édesanyját. „Azt szeretném, ha anyám látná, hogy a szekta tönkre tette a családunkat" - nyilatkozta a férfi a BBC-nek. „Azt szeretném, ha kilépne és újra normális ember lenne. Ez minden vágyam."

Dennis Balcombe amerikai lelkipásztor, aki jelenleg Kínában él és dolgozik, a CNN-nek azt mondta, sok olyan emberrel találkozott, aki a szekta miatt elvesztette szeretteit. „Nem nagyon hallani olyanról, aki kilép. Ez olyan, mint a maffia - ha egyszer beléptél, nincs kiút” – mondta. Őt is megpróbálták beszervezni, ám visszakozott. Mikor az egyik vasárnap kopogtattak nála, és rájött, kikkel áll szemben, megpróbálta lefotózni a hittérítőket, akik erre megtámadták. Ő annyit tud, hogy a csoport olyan szisztéma szerint működik, mint a piramisjátékok.

Kereszténység mögé bújó szekta

Kínában rohamosan nő a keresztény vallást gyakorlók száma. A Pew kutatóközpont adatai szerint idén áprilisban 67 millióan voltak. Közülük 58 millióan protestánsak, 9 millióan katolikusok.

Egy rejtőzködő római katolikus közösség imája Kínában
Egy rejtőzködő római katolikus közösség imája Kínában
Kim Kyung-Hoon / Reuters

A helyzet azonban nem egyszerű. Vannak a kínai kormány által elfogadott egyházak és templomok, és az általa tiltott, úgynevezett földalatti templomok. Utóbbiak között van olyan felekezet, amely nem regisztrált magánházakban tartja istentiszteletét. Mind a megtűrt, mind a tiltott vallási közösségekben közös, hogy egyik sem fogadja el az állam irányítását, nem tűri, hogy a Kínai Népköztársaság beleszóljon tanításaikba. A szektáknak ítélt felekezeteket a kínai hatóság üldözi, a média pedig igyekszik mindenkit elrettenteni tőlük. Ennek ellenére egyre  többen fordulnak ezekhez a szektákhoz, amelyek között akadnak békésebbek, melyek a hívőkre nem jelentenek veszélyt és erőszakosabbak. Utóbbiak közé tartozik a Mindenható Isten Temploma is.

Kevin Yeung egy olyan szervezetnek dolgozik, mely a legújabb vallásokat figyeli. A CNN-nek elmondta, hogy a felekezet 2008 óta jelentősen erősödik, tapasztalatai szerint főleg a középkorú nőkre pályáznak, akiket miután csatlakoztak a szektához, állandó felügyelet mellett tartanak: csak és kizárólag a felekezet más tagjaival tölthetik ébrenlétük minden pillanatát - így tudják a leghatékonyabban elválasztani az embereket családjuktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.