galéria megtekintése

Ötmilliárd német csoda magyar rejtéllyel

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Alapötlete egy kiváló német pedagógustól származik. Három–ötmilliárdot adtak el belőle nyolcvan év alatt világszerte, durván másfél ezer változata volt, egy-egy doboznyiért egy hétig dolgozott a kétkezi munkás. Tárlaton, amit a legendás Richter-féle kő építőkockáról tudni érdemes.

A szettekért egy kétkezi munkás egyheti fizetését kérték el
A szettekért egy kétkezi munkás egyheti fizetését kérték el

A polimeralapokra helyezkedett világból méltatlanul kikoptatott, az idősebb generációk számára azonban máig felejthetetlen játszószer, a hajdan mindent vivő Richter-féle kő építőkocka történetével és mibenlétével ismerteti meg látogatóit legújabb kiállításán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum.

A Végh János gyűjtő-szakértő közreműködésével létrejött, a helyi hagyományokhoz illően, remek tárlaton több, máig megfejtetlen rejtélyen is eltöprenghet a nagyérdemű. Például: hogy kerül a délibábos magyar pusztán vágtató csikós oldalterébe reneszánsz kripta?

 

Fából kőkocka

A kőkockák előny volt, hogy nem csúsztak és nem voltak szálkásak
A kőkockák előny volt, hogy nem csúsztak és nem voltak szálkásak

Már az első vitrinben kiderül, hogy a kőkocka előzménye voltaképpen fakocka volt: XIX. századközepi német óvodások számára találta ki és készítette őket 1840 tájától nagy szériákban bizonyos Friedrich Wilhelm August Fröbel, a kor kiváló pedagógusa, készségfejlesztés céljából. Fröbel-Gabennek, azaz Fröbel-ajándéknak hívták őket, szép kis fadobozokban laktak, és hamarosan alaposan elterjedtek.

Emitt magyar változatait szemlélhetjük meg egy kiskereskedelmi szórólap társaságában, amelyen meztelen óvodások masíroznak a szebb jövő felé egy „Sziklai J. és fia utóda” feliratú zászló alatt. Mint megtudhattuk, az ajándék evolúciója az aeronautika kapcsán ismerős Lilienthal fivérekkel indult. Emezek rájöttek, hogy a fa vagy szálkás vagy csúszós, legyen hát kőből. Így döntöttek úgy 1870 körül, majd darált mészkőből, krétából, némi festékanyagból és lenolajból, préseléssel-sütéssel megalkották a tárgyat.

Richter-kocka

Bár az ötlet nem tőle származott, milliárdos üzletet Friedrich Adolf Richter csinált az Anker kockákból
Bár az ötlet nem tőle származott, milliárdos üzletet Friedrich Adolf Richter csinált az Anker kockákból

A találmány mégsem az ő nevüket dicséri. Miután a kellő marketingismeretek fájdalmas hiánya miatt egyetlen árva kockát sem sikerült eladniuk, és ebből adódóan csúnyán tönkrementek, a játék és minden, ami az előállításához kellett, a korszak egyik legnagyobb üzleti géniuszáé, Friedrich Adolf Richteré lett, aki azonnal levédette, majd Anker (Horgony) néven a későbbi NDK területén található Rudolstadtból szőve szálait, szép lassan milliárdos üzletet csinált belőle.

Cége 1880-tól a népi demokrácia lényegéből adódó államosításból egyenesen következő lezüllésig, majd a megszűnésig, tehát 1963-ig három–ötmilliárd (!) csodakockát adott el.

A vonatkozó tárlókban megfigyelhetjük a szép formájú kockás dobozokba pakolt kis színes téridomokat, valamint tartozékaikat: a legalsó sor lerakását megkönnyítő négyzetrácsos papírt, az elrendezési rajzot –értsd: így tedd vissza a kockákat, édes fiam! –, az építési mintát és reménybeli építményekhez mellékelt papírfigurákat (köztük a betlehemi jelenet összes szereplőjét). A szettet tetszés szerint és/vagy a család gazdasági hinterlandjától függően – egy kétkezi munkás egyheti fizetését kérték el érte – bővíthették a kedvezményezettek: több mint másfél ezer alakzat közül válogathattak.

Hamis magyarok

Hogy kerül a délibábos magyar pusztán vágtató csikós oldalterébe reneszánsz kripta?
Hogy kerül a délibábos magyar pusztán vágtató csikós oldalterébe reneszánsz kripta?

Nagyon érdekesek és mutatósak a falon díszlő építési minták is: tehát, hogy egy adott dobozban rejlő kockákból miféle épület elkészítése javallott. Már puszta látványként is, de különösen azért, mert a feltálalt változat ábrázolatain többször is feltűnik egy-egy magyar vonatkozású háttérrészlet: egyebek között a Mátyás-templom, a budai vár, a Tihanyi-félsziget és a magyar puszta. Ez utóbbin egy reneszánsz modorú kriptaforma látható részint elölről, részint hátulról, a rajzok között egy szilaj csikós vágtat el éppen. Végh János töredelmesen bevallotta: hosszas kutakodás után sem talált választ arra, hogyan kerültek a magyar vonatkozások a grafikákra, főleg mert nincs nyoma, hogy a világcég bármelymás mintaképén, akár csak nyomokban is felbukkant volna bármely külföldi nevezetesség. Rejtély.

A játéksarokban a ma gyermekei is kipróbálhatják az építő játékokat
A játéksarokban a ma gyermekei is kipróbálhatják az építő játékokat

Megtekinthetünk jó néhány – Végh által saját kezűleg összerakott – épületet, palotát, templomot, várat, vadászlakot. A legnagyobbon, mint elárulta, két teljes napig dolgozott. Ismét meggyőződhettünk róla, hogy a jót hamisítják, de legalábbis utánozzák. Mint ez esetben. A rendkívül finom és precíz kidolgozású Richter-idomok között felfedeztünk pár jóval kevésbé igényes magyar kópiát is: a kismányai Hungária kőépítőszekrény, a Tomola-doboz (made in Újpest) és a Palota, valamint a Palota ideal című produkció egy-egy példányát. Utóbbi megint csak rejtély: sehogy sem sikerült kibogozni, szép hazánk mely pontjáról származik. Talán nem véletlenül.

HASZNÁLATIUTASÍTÁS

Tanulságos és szép internetes honlapon dolgozzák föl a kocka tudnivalóit „Anker barátai”: www.ankerbaratai.hu. Onnan való ez a részlet az eredeti magyar használati utasításból: „Az »a« metszetnél négy piros kő feketére van sávozva, mert azok mint a 4. mintametszet világosan mutatja, a pontozott ’a’ metszetvonalon kiállanak, a mi egyszersmindenkorra megjegyzendő. Éppúgy megjegyzendő, hogy az egy réteggel mélyebben fekvő kövek nincsenek színesen nyomtatva, mint azt az »a« metszet első fokozata mutatja, továbbá tartsuk meg, hogy a »B« jegy azt mutatja, hogy itt egy ívkő fekszik, »1/2B« pedig azt jelenti, hogy ezen helyre fél ívkövek rakandók, »D« pedig, hogy két egyforma kő egymásra rakandó.” Világos, nem?!

I!

BEZÁR: 10. 26.

HELYSZÍN: Magyar Vendéglátóipari Múzeum (Budapest III., Korona tér 1.)

CÍM: Horgonyt fel! Egy építőkocka története

JEGYÁR: 800 Ft Diáknyugdíjas: 400 Ft Családi: 1500 Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.