galéria megtekintése

A brit 'felső ezer' gazdagabb, mint valaha

1 komment

NOL/MTI
NOL

A The Sunday Times minden évben összeállítja az 1000 leggazdagabb brit listáját becsült vagyonuk alapján, s 2014-ben kiderült: a gazdagok gazdagabbak, mint valaha, a tavalyi évhez képest is több mint 15 százalékkal nőtt a vagyonuk.

Srichand és Gopichand Hinduja
Srichand és Gopichand Hinduja
Reuters

A vasárnap megjelent 2014-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt csaknem 70 milliárd fonttal 518,9 milliárd fontra (több mint 190 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 449,65 milliárd fontról.

Philip Beresford, aki 1989 óta szerkeszti a listát, a Reutersnek azt mondja, még sosem látott ilyen mértékű vagyongyarapodást a leggazdagabb britek körében. A felső ezer vagyona így már összességében meghaladja az éves brit hazai össztermék (GDP) egyharmadát.

 

Beresford szerint most az lenne a feladat, hogy ez a gazdasági fellendülés lefelé és kifelé is átszivárogjon, mondjuk Londontól északra és nyugatra is éreztesse hatását a vagyonos réteg megerősödése, hisz az átlag brit polgárt az elmúlt öt év igencsak megszorongatta.

Ahhoz, hogy valaki felkerülhessen a listára, idén 85 millióra volt szükség, a leggazdagabb 500-ba kerüléshez pedig minimum 190 millióra – tíz évvel ezelőtt ehhez 80 millió is elég volt. Látható, hogy (a válság ellenére) a gazdagabbak egyre vagyonosabbá váltak.

Az idei Rich List 104 milliárdost tart számon, ami szintén rekord. Több mint 300 milliárd összvagyonuk meghaladja az utánuk következő 896 szuper gazdagét.

A lista élét az indiai születésű Hinduja testvérek vezetik, akik összesen 11,9 milliárd fontos vagyonnal rendelkeznek. Srichand és Gopichand Hinduja a Buckingham-palota közvetlen közelében, egy hat szintes kastélyban él, vagyonukat multinacionális vállalat hálózatuknak köszönhetik, mellyel jelen vannak az olaj-, gáz- és autóiparban, az ingatlanpiacon és a médiában.

Hindujáék, akik a lap becslése szerint egy év alatt 1,3 milliárdos növekedést könyvelhetnek el, megelőzték a tavalyi első helyezett Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót, akinek a legnagyobb orosz közösségi portálokban meglévő ellenőrző részvényhányadán kívül az idei angol kupagyőztes londoni Arsenal futballklubban is van egy 30 százalékos részesedése.

A nagy londoni Premier League-rivális Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics még messzebb került a csúcstól: 8,52 milliárd fontos vagyona a tavalyi ötödik helyezés után az idén már csak a kilencedik helyhez volt elég.

Az első húsz helyből összesen csak hármat foglalnak el született britek, köztük van a kiadóvállalatokat és ingatlanfejlesztőket birtokló David és Frederick Barclay, akik egyúttal az egyetlen self-made milliárdosok ebben a csoportban.

A leggazdagabb brit Westminster hercege, vagyis Gerald Grosvenor ingatlanmágnás, aki 8,5 milliárd fontra becsült vagyonával a tízedik helyet még megcsíphette.

Emma Watson
Emma Watson
Reuters

Az aktív brit zenészek rangsorát az idén is Sir Paul McCartney, a Beatles 71 éves egykori basszusgitárosa vezeti. Sir Paul és harmadik felesége, az amerikai Nancy Shevell együttes vagyona az összeállítás szerint jelenleg 710 millió font (265 milliárd forint), 30 millió fonttal több, mint tavaly. Lady McCartney személyes vagyonát az idei Rich List szerkesztői 150 millió fontra becsülik.

A brit rock többi óriása, köztük Sir Elton John (260 millió font, 353. hely), Sir Mick Jagger (215 millió font, 435. hely) vagy Eric Clapton (150 millió font, 607. hely) lemarad McCartney-ék mögött.

A Harry Potter regények szerzője, Joanne K. Rowling továbbra is a világ leggazdagabb regényírójának számít a maga 570 millió fontra becsült vagyonával. A brit uralkodó személyes vagyona ugyan gyarapodott az elmúlt évben, de hosszú ideje tartó lecsúszását ez sem akadályozza meg. II. Erzsébet az idei listán 330 millió fonttal szerepel a tavalyi 320 után. Ez a 285. helyre elegendő; tavaly még a 268. leggazdagabb brit állampolgár volt.

Az, hogy a lista így alakult, Beresford szerint annak is köszönhető, hogy a világ szupergazdagjai szívesen mennek Nagy-Britanniába élni, mert a szociális és gazdasági körülmények kedvezőek a számukra: jó az adórendszer, sok az elit iskola, a gyerekek békében és viszonylagos szabadságban nőhetnek fel. Tehát nem annyira a brit gazdaság szárnyalásáról, mint inkább a szigetország vonzó kulturális lehetőségeiről van szó, mely nem csak az alacsony bérből élőket vonzza oda a világ minden tájáról, hanem a gazdasági elit tagjait is.

A tavalyi év nagy nyertesei között van Jamie Oliver sztárszakács és felesége, étteremláncuknak és kapcsolódó vállalkozásuknak köszönhetően egy év alatt 90-ről 240 milliósra duzzadt a személyes vagyonuk. Ezzel a 396. helyen állnak.

Új belépőként szerepel a szuper gazdagok listáján John Roberts, a háztartási gépekkel kereskedő online portál, az AO.com egyik befektetője. Vagyona 410 millió font.

A számítógépes játékokat fejlesztő King Digital Entertainment menedzsmentjének négy tagja is először szerepel az 1000-es listán. A cég nevéhez kötődik a Candy Crush Saga nevű népszerű, állítólag függőséget okozó játék. Idén lépett be a leggazdagabbak táborába Terry Leahy, a Tesco korábbi vezetője is a maga 100 milliójával.

A leggazdagabb 30 évesnél fiatalabbak különálló listáján szerepel továbbá Emma Watson színésznő, akit a világ a Harry Potter filmek Hermione-jekén ismerhetett meg. A 24 éves sztár személyes vagyonát 30 millióra becsülik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.