galéria megtekintése

Atletikonok

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 19. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Diego Simeone 1996-ban játékosként ünnepelhette az Atletico bajnoki címét, most pedig edzőként vezette La Liga-elsőségre a madridi csapatot. A kettő között egyszer sem nyert aranyérmet az együttes, ám a tizennyolc év alatt felnőtt szépen.

Madridi mámor a zsúfolt barcelonai Nou Camp stadionban
Madridi mámor a zsúfolt barcelonai Nou Camp stadionban
Marcelo Del Pozo / Reuters

A Nou Camp stadionban szombat este az sem ingatta meg az Atleticót, hogy Diego Costának már negyedóra múltán kiújult a sérülése, nyolc perccel később pedig a derekát fájlaló Arda Turant is le kellett cserélni.

Még Alexis Sanchez lehetetlen szögből, elemi erővel a „rövid” felsőbe küldött vezető gólja sem bizonytalanította el a lelkierő bajnokának is tekinthető Atleticót, amely a második félidő elején úgy támadta le a Barcelonát, hogy az első négy percben három gólhelyzetet alakított ki, és a harmadikból Godin menthetetlenül a bal sarokba fejelt (1-1).

 

A folytatásban a Courtois – Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis – Arda Turan (Raul Garcia, 23.), Gabi, Tiago, Koke – Diego Costa (Adrian, 16., majd helyette Sosa, 72.), David Villa összeállításban szereplő éllovas „megfojtotta” a Barcelonát, és a döntetlennel megtartotta hárompontos előnyét a Pinto – Daniel Alves, Mascherano, Piqué, Adriano – Fabregas (Xavi, 77.), Busquets (Song, 57.), Iniesta – Alexis Sanchez, Messi, Pedro (Neymar, 62.) összetételben fellépő házigazdával szemben.

A vendégek gólszerzőjét – Mirandával egyetemben – „a legjobb védekező csapat szimbólumának” nevezte az El Mundo Deportivo című barcelonai újság, a katalán katlan 96 973 nézője azonban nem minősített, hanem Simeone mesterdarabja után rendkívül sportszerűen megtapsolta a tizedszer bajnok Atletico Madrid játékosait.

Simeone a középpontban
Simeone a középpontban
Juan Medina / Reuters

Az egyik argentin edző a mennybe ment, a másik – Gerardo Martino – viszont bejelentette: távozik a második helyre szorult „Barcától”. A Tatának becézett tréner honfitársai közül korábban csak Helenio Herrera segítette bajnoki címhez a katalán együttest (igaz, ő kétszer is), míg Roque Olsen irányításával 1966-ban bronz-, 1967-ben ezüstéremhez jutott, majd Cesar Luis Menotti dirigálásával 1984-ben szintén harmadik volt a vörös-kék csapat. Az argentin vonal több mint fél évszázada nem válik be Barcelonában...

Simeone ezzel szemben boldogan mondhatta: „Ez volt a legfontosabb napok egyike az Atletico Madrid történetében. Barcelonából bajnokként hazatérni a legtisztább örömforrás.” S még nem volt vége az élvezetnek, hiszen az aranyérmesek – akiknek diadalát szurkolóik már szombaton (még nélkülük) megünnepelték a fővárosban – vasárnap este fél nyolctól nyitott buszon hajtottak végig Madridon.

A társas gépkocsikázást a jövő vasárnap megismételhetik. Szombat este Lisszabonban Bajnokok Ligája-döntőt vívnak a spanyol bajnokságot nem éppen nevető harmadikként záró Real Madriddal...

A bajnokság végeredménye:

1. Atletico Madrid 90 pont, 2. Barcelona 87 (100-33-as gólkülönbség), 3. Real Madrid 87 (104-38). A második helyet az egymás elleni eredmények (2-1, 4-3) döntötték el a katalánok javára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.