galéria megtekintése

12 éve vírusmentes a HIV-fertőzötten született lány

0 komment

NOL
NOL

HIV-fertőzöttként jött a világra, ám a vírus 12 éve nem mutatható ki egy 18 éves lány vérében. Az orvosok szerint ennek oka az, hogy korán megkezdték a kezelést: három hónapos korától hatéves koráig négyféle HIV-ellenes, úgynevezett antiretrovirális gyógyszert kapott. Esete egyedülálló a világbon.

„Ez az első eset, amely bizonyítja, hogy gyermekek és fiatal felnőttek esetén is lehetséges a hosszú idejű vírusmentesség” - idézi a CNN Asier Saez-Ciriont, a párizsi Pasteur Intézet munkatársát, aki a Nemzetközi AIDS Társaság vancouveri konferenciáján ismertette a részleteket.

Mint mondta, tapasztaltak már ehhez foghatót felnőtteknél, példaként a Visconti-csoportot hozta fel. A 14 francia felnőtt a fertőzés után rövid időn belül megkapta a gyógyszeres kezelést, majd három évvel később vérükben már nem lehetett kimutatni a vírust. Közülük tizenketten azóta is gyógyszer nélkül élik az életüket, azonban a HIV továbbra sem kimutatható a vérükből.

A francia lány is korán, három hónapos korától kezdve szedte a négyféle antiretrovirális gyógyszert, azonban családja nem sokkal hatodik születésnapja előtt úgy döntött, befejezik a kúrát. Egy évvel később a szokásos orvosi ellenőrzés során kiderült, olyan alacsony a vérében a vírus mennyisége, hogy ki sem lehet mutatni. Ez pedig azóta sem változott, 12 évvel később is ugyanez az eredmény születik a vérvizsgálatok alkalmával.

 

Hogy mi a hasonlóság a Visconti-csoport és a francia lány között, nem tudni. Saez-Ciron szerint a közös pont az, hogy mindannyian a fertőzés után rövid idővel megkapták a szükséges gyógyszer-kombinációt. Ezt pedig a gyerekek esetén könnyű véghezvinni, ha tudják, hogy az anya fertőzött, és továbbadhatja a vírust még magzati korban vagy a szüléskor.

A felnőttek esetében már nagyobb gondot okoz, hogy a legtöbben nem is szereznek tudomást azonnal a fertőzésről, és mire kiderül, hogy elkapták a vírust, már késő.

„Ez egy meglehetősen ritka eset” – mondja Deborah Persaud, a baltimore-i Johns Hopkins Children's Center virológusa, aki maga is részt vett egy baltimore-i baba kezelésében. 2013-ban több cikk is megjelent arról a Mississippi államban született, HIV-fertőzött csecsemőről, aki újszülött korában megkapta a gyógyszerkoktélt, s ezzel sikerült megakadályozni, hogy az újszülött szervezetében úgynevezett „vírusraktárak” képződjenek. Kiderült azonban, hogy a fertőzés nem szűnt meg. Az állapot csupán két évig tartott, utána ismét kimutatták a vérében a vírust. Az orvosok máig nem tudják, hogy miért ütötte fel újra a fejét a HIV.

„Az a tény, hogy a kezelést korán megkapja valaki, korántsem garantálja, hogy vírusmentes lesz az illető” – jegyzi meg Persaud, aki óva inti a szülőket attól, hogy abbahagyják gyermekeik gyógyszeres kezelését. Az, hogy a francia lány állapota 12 éve változatlan, nem jelent semmit – korábban nem tapasztaltak ehhez hasonlót.

Saez-Ciron és csapata most nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megtalálja azokat a faktorokat vagy markereket, amelyek hozzájárulhatnak a vírusmentességhez. „Azt próbáljuk megérteni, miért van az, hogy valakinek a szervezete képes féken tartani a vírust a gyógyszeres kezelés megszakítása után, míg másoknál ez nem működik” – jegyzi meg a szakember. Amennyiben ez sikerül, akkor kidolgozhatnak egy stratégiát, hogy azokon is segíthessenek, akik az utóbbi csoportba tartoznak.

Sharon Lewin, a Melbourne-i Egyetem professzora azt mondta, a francia tinédzser története minden HIV-páciens és -szakember számára inspiráló. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy egyetlen esetleírás alapján nem lehet megállapítani, kik azok, akiknél biztonsággal abba lehet hagyni a gyógyszeres kezelést, és vírusmentesek tudnak maradni. Ezen rejtély megfejtéséhez nagy léptékű kutatások szükségesek.

„Tanulunk ettől a pácienstől, ezért olyan érdekes az egész” – nyilatkozta Francoise Barré-Sinoussi, a humán immundeficiencia vírus, vagyis a HIV egyik felfedezője, aki maga is a Pasteur Intézetben dolgozik. „Találnunk kell más hasonló eseteket – és megtalálni a markereket, amelyek segítenek előre jelezni, ki az, aki ellenáll a vírusnak. A mississippi babával történtek persze nagy csalódást okoztak a gyereknek és a családjának. De legalább annyit tanulunk a negatív, mint a pozitív tapasztalatokból” – mondta a BBC-nek a Nobel-díjas orvos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.