galéria megtekintése

„Zokogott, mint egy gyerek”

0 komment


Csákvári Géza


Az én madridi lakásomban ültünk le, hogy beszélgessünk Cesc forgatókönyvéről – meséli Javier Camara, a magyar mozikban nemrég debütált Truman című film főszereplője, akit telefonon értünk utol. Ő és a másik főszereplő, Ricardo Darín, illetve az író-rendező Cesc Gay végül tizenöt napig maradt a Camara-rezidencián.

A Truman már a harmadik közös produkciójuk. Megnyíltak egymás előtt, és mindenki hozzátette a történethez a saját tapasztalatait, elvégre mindegyikük veszítette már el valamelyik szerettét.

 

Ja­vier Camara érezte, hogy élete egyik legnehezebb szerepe vár rá: csaknem a teljes játékidőt a vásznon tölti, de szinte csak harminc mondata van. Ezenfelül megegyeztek: azzal tisztelik meg a nézőt, hogy kerülik a szentimentalizmust. Nem beszélnek a betegségről, a halálról. A történet erejében hittek.

Noha a film címe Truman, Ricardo Darín karakterének bokszer kutyusa a forgatókönyv korai verziójában nem is szerepelt. Ahogy azonban hármasban gyúrták a sztorit, egyre nagyobb szerephez jutott.

Camara hisz a történet erejében
Camara hisz a történet erejében

Camara nem kutyabolond, de elmondása szerint Darín az, így nagyon közel került a forgatás alatt Troilóhoz, Truman megszemélyesítőjéhez. Elképesztő csapatot alkottak a kutyussal, amely a premieren főszereplőként vonult fel a többi alkotóval. Az eb azonban nyolc hónappal ezelőtt elpusztult. „Darín zokogott, mint egy kisgyerek, amikor megtudta” – árulta el Camara.

Camara elismeri, hogy mázlista. „Méghozzá boldog mázlista” – tette hozzá. Cesc Gay mellett ugyanis Pedro Almodóvar egyik kedvenc színésze is egyben, már három filmet forgattak együtt. Sosem álmodozott arról, hogy valaha együtt dolgozhat a nagymesterrel, megfogalmazása szerint talán ez volt a szerencséje. És az, hogy Almodóvarhoz hasonlóan szenvedélyes alkat: ha forgat, nem ismer lehetetlent.

A kérdésre, hogy mi táplálja a közös szenvedélyt, a válasz: „muszáj, hogy szeressenek”. De ki gondolta volna, hogy Almodóvar első filmszerepében, a spanyol fekete komédiában, a Torrentében fedezi fel? Pedig Camara azt hitte, hogy ez lesz egyben az utolsó szerepe is. Viccet csinálni a szélsőjobbos emberekből Spanyolországban ugyanis nem veszélytelen. „Azt hittem, meg fognak minket ölni” – emlékezett vissza Camara.

A botrány végül elmaradt, Ja­vier Camara pedig továbbra is szerencsés alkat: jelenleg Rómában forgat Paolo Sorrentinóval és Jude Law-val az HBO-nak egy sorozatot. Ezután pedig Budapestre jön márciusban öt hétre forgatni. Hogy mit? Majd itt elárulja!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.