galéria megtekintése

ZAZ, azaz egy nagy szív története

0 komment


Doros Judit

A Budapest Parkban járt a sanzon ifjú nagyasszonya. Elégedett lenne Piaf és Maurice Chevailer az új francia üdvöskével, aki otthonosan mozog a dzsessz és a soul műfajában is.

Világoskék nyári ruhába öltözött kalapos nagymama ingatja testét balról jobbra, majd jobbról balra, mintha egy provance-i fűzfa ágai lebbennének a langyos, olívaillatú szélben. Ugyanarra a dalra nyolcévesforma kislány tombol, úgy kapkodva talpait,­ hogy azt a puskalábú Michael Flatley is méltán megirigyelhetné.

– Milyen pici és mekkora hangja van – sóhajt fel egy szakállas férfi, majd hozzáteszi, hogy akit látunk a színpadon, harminchat éves és alig valamivel több százhatvan centinél. Mire a felesége: Edith Piaf is kicsi volt, és lám… Aztán arról kezdenek beszélgetni, hogy ez a különleges, kaparós, mély, mégis tisztán csengő hang talán annak is köszönhető, hogy a franciáknak sokszor kell a torkukban megpörgetni az „r” hangot, amitől az ő hangképző szerveik sokkal erősebbek, mint például a magyaroké. 

– De ha így lenne, akkor minden francia ZAZ lenne – jegyzi meg logikusan az asszony, s ezen elgondolkodnak. De aztán ők is elkezdenek hajladozni és ringani, nem törődve semmilyen tudományos tézissel, csak átadva magukat érzéseknek és hangoknak, dzsessznek, swingnek, trombitával, akusztikus és elektronikus gitárral  fűszerezett – megtámasztott – sanzonoknak, s olykor pörgős rockra emlékeztető keményebb számoknak, erőteljes dobszólókkal.

 

„Csak a szívemet dobom eléd” – jut eszünkbe egy szám, nekünk most Katona Klári hangján. Mert szíves embert kaptunk, azt látjuk. A Gubacsi és Soroksári út kereszteződésében, a magasban lévő vasúti síntől nem messze elterülő bohém Budapest Park közege pedig éppen megfelelő ahhoz, hogy úgy érezzük, egy hatalmas házibuliba csöppentünk, ahol a házigazda egy koncerttel örvendeztet meg, mi pedig a lábai előtt heverve táncolunk.

Februárban egyszer már lehettünk a vendégei, igaz, akkor a Tüskecsarnokban, s akkor hatalmas ribilliót­ okozva a szervezők azt is bejelentették: nem lehet táncolni a nézőtéren, ülni kell, fegyelmezetten, székeken. Márpedig majdnem lehetetlent kívántak.

Isabelle Geffroy, művésznevén ZAZ Budapesten
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Maga az előadó sem tud egy perce sem megállni, mozog mindene, még akkor is lüktet az egész lénye, amikor szomorú dalt énekel, térdre ereszkedve, pláne ha vidámat, polgárpukkasztót. Hogy nem kell neki az Eiffeltorony, nem kell Chanel-ékszer, se limuzin, sőt szoba se a Ritzben, mert ezek nem érdeklik, untatják.

Szerelem kell, vidámság meg jó humor.

Isabelle Geffroy, azaz ZAZ ezekkel a mondatokkal, s a Je Veux című dalával hódította meg Európát 2010-ben, egy évvel később pedig sikerei elismeréseként megkapta az ­Eurosonic European Border Breakers Awardját is. Könnyedsége és hajlékonysága – olyan, mint egy tüzes vitaminbomba, jegyezte meg mellettem valaki – részben a sokévnyi utcazenélésnek és az Izar-Adatz baszk varietécsoporttal való turnéjának is köszönhető, akikkel karrierje kezdetén bejárta a világot.

Nála a francia sanzonok dzsesszel és könnyed gitárszólamokkal párosulnak, felszabadult örömzeneként csendülnek fel.

A szelíden érces hangú énekesnő 2014-ben jelentette meg Paris című albumát, amely voltaképp egy szerelmi vallomás a francia fővárosnak: olyan dzsessz- és sanzonklasszikusokat dolgozott fel, mint Edith­ Piaf vagy Maurice Chevailer. Az utóbbi hat évben keresztül-kasul bejárta a világot – hozzánk például idén alig fél év alatt kétszer is eljött – s dalaival mindenhol elhintett egy csipetnyi francia életérzést, lezserséget, kirobbanó örömöt és édes-bús eleganciát.

S szívet, megint csak.

Mert pár percre megállt egyszer az éneklésben, s elmondta, hogy minden koncert helyszínén kiválaszt egy civil szervezetet, amelyet támogat. Budapesten ez az Iványi Gábor vezette, hajléktalanokat és elesetteket segítő Oltalom Karitatív Egyesület, jelentette be, s ha lehet, mi ettől még inkább a szívünkbe zártuk.

Mondtuk,  hogy „szíves” koncert ez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.