galéria megtekintése

Yoko, Björk és a combfixek

0 komment


Bárkay Tamás

A világhírű dán fotóművész, Lars Schwander 1985 és 2005 között készült munkáiból válogat a Falk Miksa utcai UVG Galéria kiállítása. A tárlat remek arcképcsarnokában celebritásokkal kerülhetünk bensőséges viszonyba, másik részében pedig egy jó tucat interkontinentális színvonalú női combbal.

Schwander nem először van jelen hazánkban. 2006-ban, a Mai Manó Ház invitálására jött először Budapestre, a magyar fotográfia történetének tanulmányozása végett. Utazásának emlékét két felvétele is őrzi, két jeles fotósunkat is megörökítette, Kemenesi Zsuzsát és Kerekes Gábort, aki mögött újszerűen csillogó könyökű alumínium kályhacső mellékszerepel, külön hangsúlyozva a kelet-európai kultúrfölényt.

Yoko Ono (1997)
Yoko Ono (1997)

Kicsit arrébb a tizenkilenc éves Björk portréjával szembesülhetünk, majd a kicsit idősb Cindy­ Sherman performanszművészében; mint a galéria munkatársa, Gellén Barbara felhívta a figyelmünket, az utóbbi felvétel azért is extra, mert a művésznő igen ritkán mutatkozik smink és paróka nélkül – de lám, hősünk kedvéért így is hajlandó volt leülni. Megkapó a felöltözött Yoko Onót meztelenül ölelgető John Lennonról, az ugyancsak pőre Demi Moore-ról és a kádnyi tejben fürdő Whoopi Goldbergről készült felvételt jegyző Annie Leibovitz fényképe is, különösen, hogy ez a roppant kedvesnek látszó asszony amúgy állítólag a világ egyik legmogorvább nője. Ugyane soron találkozhatunk a csikkjét mindjárt körömágyig szívó Leonard Cohennel, Peter Green­awayjel, és a napszemüvegben megragadott Yoko Onóval, aki mint ezúttal is igazoltuk, egy ilyen kis cikkben is legalább kétszer fel tud bukkanni, mint ez.

 
Marie (2010)
Marie (2010)

A már hivatkozott második osztatban kizárólag fiatal nőket látunk, ruházatuk a megtett távolsággal nagyjából egyenesen arányosan fogy.

Mint Gellén Barbarától tudjuk, Lars Schwander sohasem dolgozott profi modellekkel, amatőr múzsáiról ugyanakkor csak elvétve vetette le a harisnyát, mint e helyt is látható. Le voltunk nyűgözve, különösen attól a képtől, amelyen egy ifjú hölgy kimondottan a hatvanas évek modorában villantja ki pompás combfixét egy hatalmas köztéri rézangyallal a hátterében.

A belső reflexió

Lars Schwander kiállítása

UVG Galéria

Nyitva: február 29-ig

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.