galéria megtekintése

Womex: Budapestre jön a világzenei szakma krémje

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 24. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Szerdán jelentették be a World Music Expo, vagyis a Womex berlini központjában, hogy jövőre október 21–25. között Budapesten rendezik a gyűjtőzsáner legfontosabb nemzetközi eseményét.

A Hangvető Kft. pályázat útján nyerte el a rendezés jogát, a Lelkes András, Liber Endre és Weyer Balázs nevével fémjelzett pályamű 22 másikat utasított maga mögé. Weyer Balázst Marseille-ben értük utol.

- Miért jó nekünk a Womex?

- Úgy gondoljuk, ez lehet a szükséges „nagy lökés”, hogy a magyar nép- és világzenei előadók visszakerüljenek abba a nemzetközi vérkeringésbe, ahol manapság – néhány kivételtől eltekintve – inkább csak a nagyon jó emlékek szintjén vannak jelen. Mint az Aranycsapat: ja igen, vannak ezek a magyarok, régen egész jól fociztak. Ezen szeretnénk változtatni. Főleg, hogy a zenészeinkben abszolút megvan a potenciál. Persze, ehhez szükség volna jó intézményi hátterű, tudatos zenei exportpolitikára is – a Womex közvetve talán ennek a felismeréséhez is vezethet. Ráadásul olyan előadókat is elhozhatunk, akik amúgy, meghívás híján, valószínűleg sosem lépnének magyar színpadra. A gazdasági, idegenforgalmi szempontok mellett pedig azért lehet jó a városnak, az országnak az expó, mert újra a térség kulturális csomópontjaként jelenhetünk meg: ez az első alkalom, hogy a Womex a kelet-közép-európai régióba jön.

 

- Milyen szempontok szerint találta a legjobbnak a döntőbizottság a Hangvető pályázatát?

- Egy ilyen döntésnek sok oka lehet. A legfontosabb, szerintem, a bizalom abban, hogy a pályázó véghez tudja vinni a tervét. Erre ugyan nem adnak külön pontokat, de ha ez hiányzik, tulajdonképpen mindegy, amúgy mit tartalmaz a pályamunka. Fontos még a stabil pénzügyi háttér, az expó „kitaláltsága”, hogy a Womex miképpen lesz része a város szövetének úgy, hogy a helyiek is érezzék az expó jelenlétét és a nemzetközi közönség is át tudja élni Budapestet. És persze ugyanilyen fontos a pályázat szakmai, művészeti része, vagyis, hogy az aspiránsok mire helyeznék a hangsúlyt, hogyan érnék el, hogy a soron következő Womex egy kicsit más legyen, mint a korábbiak. Itt amúgy tényleg viszonylag kicsi a mozgástér: a formátum nagyrészt kötött.

- Mivel érdemelték ki a már említett bizalmat?

Ismernek minket, régi womexesek vagyunk, főleg Lelkes András. Fontos referencia lehetett még a 2011-es megnyitó megszervezése, ez ugyancsak sikeres volt. A magyar népzene és a táncházmozgalom nemzetközi respektje is sokat nyomott a latban, ennek a hangulatát a döntnökök már megtapasztalhatták, hiszen a döntési folyamat során többször is jártak Budapesten, ilyenkor próbáltuk megmutatni nekik a hazai szcénát. Úgy gondolták, és ez az érzés megalapozott, hogy míg sok országban a világzene elszakadt a hagyománytól, nálunk még mindig erősen él benne a tradicionális népzene.

- A már említett stabil anyagi háttér mit jelent? Hogyan áll össze a Womex költségvetése?

- A Hangvető anyagi ereje nem lett volna elég. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi), de egyéb fórumokon is kértük az államot, álljon a pályázat mögé. Erre már csak azért is szükség volt, mert a méretükben és felszereltségükben alkalmas rendezvényhelyek mind államiak. 470 millió forint költségvetési pénz lesz a budapesti Womex mögött. A felmerülő költségek miatt van szükség ekkora összegre – ugyanakkor persze bevételei is lesznek az expónak, főleg a kiállítók által fizetett összegekből és a jegyeladások után. A 470 millióból 210 millió forint visszatérítendő, a többi: segítség.

- Támogatás a magyar világzenének?

- Mi nem támogatásként értékeljük ezt, inkább befektetésnek. Már most azt gondoljuk, hogy az államnak is nyeresége származik majd a Womexből: ha csak a remélhető 12 ezer vendégéjszaka költségeit, az áfát, illetve az idegenforgalmi adót vesszük alapul, máris több folyik be az államkasszába, mint a vissza nem térítendő támogatás összege. A 470 millió egy részét egyébként már az idén megkapjuk, ez a Womex-központnak fizetendő franchise-díjakra, illetve marketingköltségekre megy majd el, hiszen fel kell építenünk az eseményt a Womex nemzetközi közösségében.

- Hol találkozhatunk majd az expó rendezvényeivel?

- A kiállításoknak, konferenciáknak, filmfesztiváloknak és az esti koncerteknek a Művészetek Palotája és a Millenáris ad majd otthont. Éjjelente viszont világzenei DJ-fesztivál is lesz – hogy hol, egyelőre nem tudjuk pontosan.

- Budapesten kívül nem is lesznek koncertek?

- A Womex olyan, mint egy olimpia: nem annyira országhoz, mint inkább városhoz kötődik. De azért persze gondolkodunk, hogyan vihetnénk el vidékre is valamennyit a zenei kínálatból. Leginkább úgy, hogy az október 25-én, a Womex-életműdíjas művész zártkörű, a szakmai közönségnek szóló koncertjével záruló expó után megpróbálnánk egy kis időre Magyarországon tartani minél többet az egyébként is éppen Budapesten tartózkodó különleges zenészekből, s akár egy összehangolt, országos méretű világzenei eseményt összehozni, amelyet később már a Womextől függetlenül is meg tudnánk rendezni. Ez azonban egyelőre még csak terv. Álom.

A rendezvény története

A World Music Expo a világzene legrangosabb nemzetközi eseménye. A mintegy 70 előadó és zenekar mellett körülbelül 270 kiállító standon képviselteti magát megannyi lemezkiadó, fesztivál- és koncerthelyszín, menedzseriroda, koncertügynökség, nemzeti zenei exportiroda. Emellett hazánkba látogatnak majd a műfajjal foglalkozó zenetudósok, filmesek, hangszerkészítők, rádiósok, tévések, szakújságírók. Összesen mintegy 2500 nemzetközi vendégre számítanak a szervezők. A Womexet először 1994-ben rendezték meg Berlinben, a mostani a huszonegyedik expó tehát.

Korábban mások mellett Brüsszel, Stockholm, Marseille, Koppenhága, Sevilla, Theszaloníki és Cardiff, az idén pedig Santiago de Compostela ad otthont a rendezvénysorozatnak. Már az első Womexnek is volt magyar szereplője, akkor az Ökrös zenekar képviselte hazánkat. 2008-ban a Muzsikás együttes kapta meg a Womex életműdíját, 2011-ben pedig a koppenhágai kiállítás megnyitóünnepségén mutatkozhattak be a magyar előadók. Tavalyelőtt nagy sikert aratott a fesztiválon Lajkó Félix, de a „hét szamuráj”, vagyis a Womex programját hagyományosan összeállító zsűri soraiban is voltak már magyar szakemberek: tavaly Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója, az idén pedig Weyer Balázs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.