galéria megtekintése

Voltak humoros reklámjai is a Szigetnek, összeszedtünk párat

0 komment


Csákvári Géza

A fesztivál kitörölhetetlen és megkerülhetetlen popkulturális esemény, így érthető, hogy éppen a „népszerűsítés" jelenthet igazi kihívást a szervezőknek. Egyetlen zse­niális ötletet valósítottak meg, jelesül, hogy a reklám legyen humoros.

Még a Pepsi-korszakban, 1998-ban Szabó Simon színész, rendező készült éppen levinni a szemetet, és visszaszólt, hogy majd csak egy hét múlva várható haza.

 

Az első markáns, emlékezetes reklám azonban a Kistehénnek köszönhető: az animált figura rikácsoló hangon énekelte, hogy ül a fa tetején. A karakter nagyon sokáig eggyé vált a Szigettel.

Aztán pályázatot hirdettek meg a szervezők. Két apró feltétel volt, hogy rövid legyen, és utána megfogalmazódjon a kérdés a nézőben: „Most mi van???" Hat verziót is elfogadtak a szigetesek, a legabszurdabb az lett, amely a kémények macskák általi beporzásáról szólt. Mi köze volt ennek a Szigethez? Semmi. Ez volt benne a forradalmi.

Csak 2008-ban kezdődött a „panelproli" korszak: egy srác a pingpong­asztalnál egyetlenegy kérdést tett fel (igaz, igen sokszor): „Ki a király?" A stílus bejött a népnek (még a fesztivál ellendrukkereinek is), így megszületett Peti, a lakótelepi srác, aki több évig tolta az ügyet.

Sokan kedvelik a Janklovics Péter jegyezte dr. Magic-korszakot is. A 2012-es kampány bevetette a mindenkit táncolni megtanító varázskarperecet, még zenés videó is készült vele, de talán nem vagyunk egyedül azzal, hogy ez már inkább irritáló volt, mint vicces.

Ma: Bohemian Betyars

A punk, a ska, a magyar, a balkáni és a cigány népzene elemeit ötvözi a 2009-ben alakult miskolci kötődésű zenekar, amely 2016-ban megnyerte a Nagy-Szín-Pad! nevű tehetségkutatót. A saját zenéjüket speed-folk ­freak-punknak nevező hattagú banda sírva vigadós dalaival táncoltatja meg a közönséget. A koncert a Dan Panai­tescu nagyszínpadon délután 4-kor kezdődik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.