galéria megtekintése

Világhírű színész öngyújtója került a képkeretre

0 komment


Csepelyi Adrienn

Ringo Starr, Grace Kelly, Raquel Welch, Michael Caine és persze Richard Burton – csak néhány név azok közül, akik 1972-ben részt vettek Elizabeth Taylor negyvenedik születésnapi partiján az egykori InterContinental szálló (ma: ­Marriott) elnöki lakosztályában. A legendás esemény emlékét különleges műtárgy őrzi, ez lett a Hungarikonok-sorozat 130. darabja. ­Kárpáti Tamás gyűjteményében híres emberek személyes tárgyaiból készítenek műtárgyat neves képzőművészek. Most Richard Burton öngyújtójából.

Burton öngyújtója Weiler Tűz van? Babám! című képén
Burton öngyújtója Weiler Tűz van? Babám! című képén
Teknős Miklós

A nagyvonalú Burton a hotel egyik pincérének ajándékozta az öngyújtót, miután ő szégyenlősen arra kérte, hadd nézze meg azt, mert még sosem látott ilyen szép darabot. „Az öcsém akkoriban a szállodában dolgozott, s a nem dohányzó pincér végül nekiadta az öngyújtót, ő pedig később nekem” – mesélte a tulajdonos, Szilágyi János újságíró, műsorvezető, aki ismervén a Hungarikonokat, felajánlotta az ezüst öngyújtót „műtárgyasításra”.

 

Így került Weiler Péter festőművész képének keretére. A festményen a Taylor–Burton házaspár látható az InterContinental elnöki lakosztályának teraszán, s a távolban feltűnik egy Malév-gép is. „Amikor megláttam az öngyújtót Tamásnál, elfogott egy régi érzés – meséli a festő –: 1974-ben születtem, s ahányszor csak a fővárosi nagyszüleimhez jöttünk látogatóba gyerekkoromban, újra meg újra elmesélték, milyen volt, amikor Burton és Liz Taylor Budapesten járt: minden le volt zárva, felbolydult a város, még a díszkivilágítást is felkapcsolták a kedvükért.”

Ezt ­Radóné Wirthmann Júlia, aki akkoriban az InterContinentalban dolgozott, cáfolja: bár a házaspár kifizette volna a költségeket, nem kapott engedélyt. Felidéz viszont egy másik történetet.

Liz Taylor sok időt töltött a lakosztályban kutyájával. Egy szombat délután azt kérte a külön az ő kiszolgálásukra dedikált munkatárstól, szerezzen pingponglabdát az ebnek. Csakhogy a boltok már bezártak. A leleményes munkatárs felhívta a Párizsi utca sarkán lévő sportszerüzlet kirakatában lévő, tűz esetén értesítendő számot, és elmondta: nincs tűz, ellenben kellene egy pingponglabda Liz Taylornak. A színésznő végül egy egész dobozzal kapott.

Júlia arra is emlékszik, hogy a partin Raquel Welch törött karral jelent meg – a vendégsereg pedig alá is írta a színésznő gipszét.

A festmény leleplezésén részt vett Szilágyi Tibor, Burton magyar hangja is, aki felidézte, hogy amikor a walesi színész újra Budapesten járt, megnézte a Pesti Színházban futó Equust. Az előadás végén üdvözölte az „őt játszó” Gálffi Lászlót, és azt mondta neki: maga jobb volt, mint én.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.