galéria megtekintése

Világhírről álmodik a tízéves bluesgitáros

3 komment


Szemere Katalin

Nem tartják csodagyereknek, csak egy tehetséges fiúnak a tízéves Fehér Ádámot, aki bluesgitárosként már a hazai sztárok közül együtt zenélt Török Ádámmal, Pély Barnával, Petendi Tamással. Nemrég meghívta sztárvendégnek a P. Mobil, azzal, ha megmondja, mit szeretne játszani, megtanulják a kedvéért a február 13-i koncertre.

Édesapjától kezdett leckéket venni Fehér Ádám, ma már tőle tanul gitározni Fehér Tamás, a brit súlyemelő-válogatott egykori szövetségi kapitánya. A bluesgitárba akkor habarodott a fiú, amikor öt és fél éves korában meglátogatta a papát Angliában, és meglátta az elektromos hangszert a szobában. Rögtön kipróbálta, megtetszett neki a hangzás.

Felnőttkorára világhírű gitárossá akar válni
Felnőttkorára világhírű gitárossá akar válni
Móricz-Sabján Simon

Később az apja elvitte blueskoncertekre. A műfaj azóta elválaszthatatlan része Fehér „Blues Boy” Ádám életének. – Ha három hangot megpenget a gitáron, akkor vibrátózza, megnyújtja bluesosan – magyaráz a picit sem elfogult apa. Mert a gitárt kéri ágyba reggel 7-kor akkor is, ha a hajnalba nyúló koncert miatt csak pár órát alhatott. A fotózásra is hozták magukkal tizenkét hangszerük egyikét. Rajta hologramos Ádi felirat, aminek persze története van. Példaképe, Stevie Ray ­Vaughan – Jimi Hendrix után a legnagyobb amerikai bluesgitáros – szignójával, ugyanilyen méretű SRV feliratos hologrammatricával jelölte meg kedvenc hangszerét.

 

– Vannak saját gitárjaim meg apával közösek, megengedem neki, hogy használja az enyéimet is – meséli Ádám. – Minek tizenkét gitár? – kérdezem, mire az apuka-menedzser-bluesrajongó egy internetes mémet mutat, amelyen ­Einstein éppen azt magyarázza: „A szükséges gitárok száma egyenlő a meglévő gitárok száma plusz 1-gyel.” Úgy tűnik, Ádám most az ő vágyát, álmát valósítja meg, de Fehér Tamás tiltakozik ez ellen. – Ádi a saját útját járja. Én csak az odavezető irányt mutattam meg neki, és próbálom a karrierjét egyengetni.

A fia a gyakorláson túl bújja az internetet, Jimi Hendrix felvételeit keresi, hogy megtanulja egy-egy híres számát. Mert szolfézst sosem tanult, kottát sem olvas még, az alapokat apjával vették át. Egy ideje tanárokhoz is jár, kezdetben Stefaich Tiborhoz (Beathoven zenekar), később Juhász Kornélhoz (Cornelio Tutu Band). Aztán vannak fortélyok, amelyekre magától jött rá, így az improvizálás is megy neki. Gyerekhangon énekli is hozzá a szöveget angolul. Mindezt akcentus nélkül: a nagykovácsi amerikai iskola diákja bátyjával, a 14 éves Tomival együtt. (Ő meg komoly kis hadtörténész, ráadásul verseket, elbeszéléseket, esszéket ír angolul.) ­Amúgy mindketten olyanok, mint bármelyik gyerek, gépeznek, rajzolnak, tévét néznek, sportolnak.

Fehér Ádám eltökélt: világhírű gitáros lesz. Tavaly júliusban kezdett koncertezni, azóta több mint hússzor állt színpadra. Van már banda, amelyben gyakori vendég, a PMD (Pécsi Magasfiúk Dalárdája) Blues Bandnek tiszteletbeli tagja, koncertezett már a legnagyobb hazai nevekkel is. Török Ádámnak (Mini) fogadott unokája, Pély Barnabással is jókat zenélt, nemrég hívták sztárvendégnek a P. Mobil koncertjére. Schuszter Lóránt azt kérte, mondja meg, mit játszana, és a zenekar megtanulja. Ha minden jól megy, talán a következő partnere Tátrai Tibor lesz. Fülében, kezében, szívében az egész blues, mondja róla minden zenész.

A tehetségkutatót egyáltalán nem erőlteti a család. Ezekben a show-kban csak használják a fiatalokat, aztán dobják, ha nincs már szükség rájuk. Ádám a tehetsége révén úgyis kiépíti a maga útját. Ha nem lesz belőle professzionális gitáros, az se baj, állítja az édesapa, bár most nem ezt jelzi az elhivatottsága.

Az első album terve

A közeljövőbeli tervek között szerepel a Blues Boy első albuma. Már a felépítését is tudják: a felét Steve Ray Vaughan-számok adják, a másik felében pedig olyan sztárokkal játszana együtt, mint Török Ádám, Pély Barna (B The First), valamint Petendi Tamás (Message to Hendrix) és Tommy Katona (Texas Flood).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.