galéria megtekintése

Vidám volt a Holnemvolt

0 komment


Berkó Pál
NOL

A városligeti Vidám Park fennállása vagy két évszázada alatt mindig is kissé lenézett, mégis naponta ezreket vonzó hely volt. Az önfeledt és mérsékelten igényes időtöltés lerakata - összegzett a régi felvétel kapcsán Képmentő sorozatunk 383. részének szerzője.

Mikó István / Népszabadság/archív

A 70-es években a lapoknak a nyarat rendszerint néhány visszatérő téma valamelyikével volt szokásuk beharangozni. Onnan lehetett bizonyosan tudni, hogy a szocialista tervgazdálkodásának megfelelően valóban megtörtént az évszakváltás, s most már tényleg itt a nyár, hogy ilyen címek fogadták az újságolvasót: télikabátvásár a Corvinban, kinyitott a Dagály strand, nyári üzemmódra váltott a Vidám Park.

Az viszont már a tomboló nyarat jelezte, ha ilyenekről olvashattuk: kell-e lékelni a boltokban és a piacokon a görögdinnyét, vagy: kacsatojásból készült fagylaltjával okozott ételmérgezést a felelőtlen cukrász.

 

A városligeti intézmény – természetesen a régi, amelynek felmenői között igazolhatóan a Vurstlit és az Angol Parkot is ott tisztelhetjük – fennállása vagy két évszázada alatt mindig is kissé lenézett, mégis naponta ezreket vonzó hely volt. Az önfeledt és mérsékelten igényes időtöltés lerakata.

Olyan, mint a Vidám Színpad vagy egy céllövöldés falusi búcsú, afféle össznépi gőzkieresztő, amelynek plakátjaival tele volt a főváros. A nyarat beharangozó cikkek írói sosem mulasztották el megemlíteni, hogy a parkban minden a legnagyobb rendben van. Játékai biztonságosak, karbantartásuk a tél folyamán is folyamatos volt, s hozzátették: a hullámvasút állványzatának felújításához az elmúlt évben hány köbméter fát használtak fel, hogy ebben a szezonban is felhőtlenül lehessen sikítozni, ájuldozni, rettegni rajta.

Majd a cikkek végén rendre előkerült a rég lejárt szavatosságú hír: most még megnyit ugyan Vidámpark, de hamarosan költözik. A Népligetbe.

Régi lapokat olvasva kiderül az is, mikor született meg az ötlet – vagy a kor divatos szóhasználatával élve: elvi szinten az elhatározás – az áttelepítésről, mégpedig annak jegyében, hogy a két liget között is következzen be a legfelsőbb szintű szocialista munkamegosztás.

A Városliget legyen a művelődés és a régi kereteit addigra kihízott Állatkert helye (nem, itt nem arról van szó, hogy túletették volna a vízilovakat és az elefántokat), a Népliget pedig a Vidámpark befogadója, úgy is mint a felhőtlen kikapcsolódás leendő birodalma. Vurstlival, a Planetárium mellé építendő térhatású mozival, a tehetősebbeknek pedig – nyilván itt a munkásarisztokráciára gondolhattak a fővárosi tanácsnál sűrűn elvetélő terv készítői – épüljön itt egy kaszinó.

Nos, a Népszabadság 1992 januárjában arról írt, hogy most már aztán tényleg hamarosan költözik a Vidámpark. Mint a cikkből kiderül, az akkori, épp legfrissebb ötlet kereken öt éves volt. A tárgyalásokat még 1987-ben kezdte meg egy brit cég 50 millió angol fontos szándéknyilatkozatának birtokában a Ritadam Kft. és a főváros.

Mint látjuk, csekély eredménnyel, hiszen habár hivatalosan bezárt, a Vidám Park játékainak törzsállománya, köszöni szépen, ma is jól van és ugyanott: a régi helyén. Mostanáig csupán annyi változott, hogy április végén Vidámról Holnemvolt Parkra változott a neve, és az állatkert része lett. (Egyetértek: több helyet a szurikátáknak!)

Mint tudjuk, a Városliget olyan gigászi változások előtt áll, amelyek várhatóan semmit sem hagynak majd érintetlenül. A normalizálás jegyében született tervek az új múzeumkombináttal ide csoportosítanának több olyan múzeumot, amelynek egyébként van már rendes, rég bejáratott és bevált helye ebben a városban.

Megkapó volt az a gyermeki öröm, amely Tarlós főpolgármester arcáról sugárzott a nagy deal bejelentésének napján. Ült a Vidám Park annak idején még Ráday Mihály által megmentett történelmi körhintájának egyik vigyorgó lován. Budapest Semjén Zsoltjával pörgött a zenélő, tükrösen csicsás szerkezet, miközben a város emberének szemmel láthatóan az volt érzése, hogy halad is.

Mint azon az autóbuszon, amelyen Orbánnal tartott szemlét a városban.   

Tavaszkezdő Hullámvasút-szemle Fotó: Népszabadság-archív – Mikó László

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.