galéria megtekintése

Spiró György művészeti főtanácsadó lett a Szegedi Nemzeti Színházban

2 komment

NOL
Tanács István

Az ő javaslatára pedig Keszég László a főrendező. Bodolay Géza főrendezői megbízatása lejárt. Felrótták neki, hogy a Dörner György vezette jobboldali Új Színházban is rendezést vállalt, és túl sok szerepet adott a feleségének.

Botka László polgármester és Gyüdi Sándor színházigazgató mutatta be kedden a városházán a Szegedi Nemzeti Színház új művészeti főtanácsadóját, Spiró Györgyöt, és új főrendezőjét, Keszég Lászlót. A Délmagyar.hu tudósítása szerint Botka elmondta: a szegedi önkormányzat erőn felül is támogatja a teátrumot. Saját forrásaiból pótolja, amit a központi költségvetés elvont a színház támogatásából.

Gyüdi Sándor színidirektor a sajtótájékoztatón arról beszélt: Bodolay Géza korábbi főrendező megbízatása tavaly év végén lejárt. Azóta keresi a helyére a megfelelő embert. (Eddig nem volt ilyen poszt a szegedi színházban.) Mindig nagy tisztelője volt Spiró Györgynek, december óta komolyan beszélgetnek a főtanácsadói megbízásáról. Spiró a 46 éves Keszég Lászlót javasolta főrendezőnek, akit tanított a főiskolán. Keszég a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, és Szabadkán is dolgozik. Korábban már több Spiró-darabot is rendezett.

Spiró György a sajtótájékoztatón azt mondta: megtiszteltetésnek veszi új megbízatását. A Szegedma.hu portál szerint úgy nyilatkozott: a fővárosi és a vidéki színházak között  semmi különbség nincs. A szegedi teátrum abból a szempontból mégis egyedi, hogy közönségében nagy arányban vannak az egyetemisták.

 

Keszég László azt mondta: a nyugalmat tartja a legfontosabbnak. Szisztematikusan, lépésről lépésre haladva  akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak megelégedésére. A megnézés intézményét erősíti: a készülő darabokat a bemutató előtt öt-hat nappal véleményezik a művészeti főtanácsadóval.

Bodolay Géza 2009 óta volt a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője. 2010 és 2014 között jobboldali többség volt a szegedi városházán. Bodolayt többször támadták, mivel az Új Színház igazgatói pályázatában Dörner György megnevezte őt, mint azon művészek egyikét, akinek szerepet szán a jövőben. Bodolay akkor nyílt levélben közölte, hogy nem keresték meg, később azonban mégis vállalt ott rendezést. A baloldali médiában felrótták ezt neki, ám a jobboldali testületi többség miatt szóba sem jöhetett az elmozdítása. Gyüdi Sándor tartózkodik a politikai állásfoglalásoktól, Botka László városában utoljára Székhelyi József volt markánsan baloldali színházvezető.

A korábbi főrendező összetűzésbe keveredett a Délmagyarország című helyi lappal is. Egy kritikában azt írták: Az ahogy tetszik című Shakespeare-darabban Gidró Katalin (Bodolay felesége) …már a sokadik olyan figurát játssza Szegeden, ami nyilvánvalóan nem neki való. Magánügy, hogy férje, Bodolay Géza főrendező otthon a tündérkirálynőt látja benne. Az viszont közügy, hogy a színpadon soha nem lesz az, sem pedig igazi díva vagy a végzet asszonya, ezért pozícióval való visszaélés és felháborító arcátlanság a város közpénzből működtetett egyetlen színházában rendszeresen az ő játékával büntetni a közönséget.

Válaszul a Bodolay rendezte Svejk-előadásban Délmagyarral csapkodták a legyeket, levizelték a lapot és ráfújták az orrukat. Gyüdi Sándor színidirektor előzőleg interjúban állt ki Bodolay mellett. A librarius.hu portál A véleményszabadság csatája Szegeden című cikkében azt írja: ahogy a rendezői önkény diktálja, hogy éppen kinek jut Rosalinda szerepe, úgy a kritikusi önkény is megengedi, hogy valami éppen tessék vagy esetleg ne tessék. Mi több, megengedi még azt is, hogy olyan formában fejezzük ki az önkényes véleményt, ahogy az éppen tetszik.

Az esetleges további társulati változásokat márciusban hirdetik meg. Az új főrendező a Délmagyarország kérdésére elmondta, Spiró-ősbemutatóra nem, de valamelyik darabjára lehet számítani a következő évadban – főigazgatói és főrendezői nyomásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.