galéria megtekintése

Végigszavalja az országot az unortodox tanár

0 komment


Bárkay Tamás

Értelmileg akadályozott gyerekeknek kifejlesztett, zenés, verses irodalomórákkal járja az országot Papp-Für János költő, zenész. Az órák anyagából készülő kötet az ünnepi könyvhétre jelenik meg, mesévé animált változata netes alkalmazásként is hozzáférhető lesz.

A hajdúböszörményi Papp-Für János 2012-ben kezdett el rendhagyó irodalomórákat tartani a Magyar Írószövetség haladó programjának tág keretében. A terepmunka kellős közepén szembesült azzal, hogy a különleges igényű gyerekek nevelésében-oktatásában a bevett szisztémák nem működnek. Úgy döntött, hogy kidolgoz egy új tematikát, amely kifejezetten a középsúlyosan és súlyosan akadályozott gyerekeknek szól. A felkészülés fél évig ­tartott.

Egy oldal a különleges magyarkönyvből, érdemes figyelni a tipográfiai elemekre
Egy oldal a különleges magyarkönyvből, érdemes figyelni a tipográfiai elemekre

Az óra gerincét saját kezű versek, valamint dalok és – az interaktivitás jegyében – a tárgyhoz kapcsoló találós kérdések körítik. A daloknak azt a részét, amelyet nem Gerendás Péter írt, Papp-Für János szintén maga jegyzi, és maga adja elő élőben az órákon, gitárjátékát a legtöbbször kollégája, Rózsa Sándor kíséri basszusgitáron. Az ötlet- és projektgazda érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt három évben három megyét járt végig, csaknem kétezer gyerekkel találkozott; néhány hét múlva Heves megye következik.

 

Az érdeklődés egyre élénkebb, a távolságok azonban egyre nőnek, már most látszik, hogy nem fog tudni mindenhol megjelenni. – Mire én innen Hajdú-Biharból eljutok, teszem fel, Zala megyébe, több év is eltelik, és akkorára itt újabb ilyen gyerekek születhetnek – jegyezte meg. Úgy szervezte tehát, hogy a személyes jelenlétet egy könyv és a hozzá való mellékletek – CD, kotta, tabulatúra, játék- és dalmelléklet – pótolják majd, és így az órákat a helyi pedagógusok keltik életre. A kiadványhoz szükséges pénzt – ahogy az órák önköltségét – az Emberi Erőforrások Minisztériuma fizeti pályáztatási úton.

Névjegy

Papp-Für János 1976-ban született Haj­dú­bö­ször­mény­ben. Bella István-díjas költő, zenész. A Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör elnöke, a Magyar Írószövetség választmányi tagja, a Tokaji Írótábor Egyesület titkára. Verseskötetei: Rámcsukódott ajtók mögött (2007), Metszetek (2009), Apokrif (az út) (2009), Nehogy egyedül (2013), Minden után – Művészeti kórtanok (2015), előkészületben: Árnyék-apa (2016), Akik gyerekek maradnak (2016).

A mesét Mészöly Ágnes, az illusztrációkat Bódi Kati, a könyvtestet pedig Szabó Imola Julianna készítette, és a Magyar Napló Kiadó gondozásában jelenik meg. A jogot megvásárolta a BookR Kids, és letölt­hető alkalmazásként animációs meseként is megtekinthető lesz Bezerédi Zoltán felolvasásával. Az Akik gyerekek maradnak című könyv különlegessége még, hogy olyan, „diszle­xiás" betűtípussal van nyomva, amelyet kifejezetten sérült, értelmileg akadályozott gyerekeknek fejlesztettek ki, megkönnyítve nekik az olvasást. E tipográfia fő jellemzője, hogy a „száras" betűk (b, p, g, q) szárai vastagabbak az írásjelek többi részénél.

Minden kerítésen kilát

A speciális órák legfőbb vonása, hogy sokkal lassúbbak, mint az egészséges gyerekeknek szólók. A versek ritmikája rendkívül egy­szerű, könnyen befogadható, nincsenek bonyolult hasonlatok, a téma, a szereplők mindenki számára ismerősek. Ugyanez áll a találós kérdésekre is, íme egy példa: „Minden kerítésen kilát / hosszú nyakával a ...?"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.