galéria megtekintése

Való Világ – minek jönnének vissza?

1 komment


Vári György
NOL

Nem emlékszem, hogy történt volna bármi olyasmi ebben a rémes évben, ebben a jó okkal nyomott országban, amely úgy ütött volna szíven végtelen, kietlen sivárságával és szomorúságával, mint a Való Világ nevű szórakoztató showműsor hetedik szériájának indítása, az első hat játékos beköltözése.

Kölcsönös érzelmi kizsákmányolás
Kölcsönös érzelmi kizsákmányolás
Fotó:Sajtóklub/RTLII/Bársony Bence

Arra, hogy mindez micsoda, szót sem érdemes már vesztegetni, a hírlapi moralizálás eleve bele van kalkulálva a sikerbe, része a gépezetnek. Megjegyezhetjük, ha akarjuk, hogy természetesen semmitől sem riadnak vissza, most az utolsó beköltöző például élő adásban szakított a barátnőjével, ez volt a viharos, mindenkit sokkoló érzelmi dráma, amin Lilu és Istenes Bence műsorvezetők hosszan szörnyülködtek, szinte lefagytak, úgymond, hogy tényleg, milyen emberek vannak már. A szokásos.

Meglepőbb, hogy nincs bedobva az égadta földön semmi, az egész elgondolás hihetetlenül takarékos: az első hat villalakó kiszámíthatóan hiteltelenre, túlzottan ostobára és taszítóra komponált figurái mind pont ugyanazokat az infantilis-agresszív személyiségjegyeket produkálják bemutatkozó kisfilmjeikben: mind tuti menő, mind jól néz ki saját maga szerint, mind simán lenyomja/felszedi a többieket, mind híres és gazdag akar lenni, miközben, persze, bulizik és simán-lazán jól érzi magát. És persze azért jöttek, mert némi fényre, jobb életre vágynak. Mondanom sem kell, hogy mindenki nagyon „rossz” is és ez világossá teszi, hogy a széria dramaturgiai centrumában ezúttal tényleg semmi más nem marad, mint hogy mikor lesz dugás a Villában. Hamarost, vélhetőleg, mással ugyanis láthatóan nem készült a stáb az elkövetkező hónapokra.

 

A buliról ordibál mindenki kilátástalan monotóniával, a dolog azonban végtelenül kedélytelen és unalmas, épp annyira hat játékosnak és spontánnak, mint egy Szabad Nép-félóra. Momentum nélkül feszengi végig új cipőjében ezt a szűk két, reménytelen órát Istenes Bence szórakoztató műsorvezető, oldalán a nem kevésbé szórakoztató Liluval és meg kell vallanunk, hogy mélységesen át tudjuk érezni a kínjaikat.

meddig mennél el
Meddig mennél el?
Fotó:Sajtóklub/RTLII/Bársony Bence

Ők is érezhetnek valamit a lopakodó katasztrófából és nehéz is lenne nem észlelniük a bajt a leendő villalakókkal fesztelenül társalogva („Te ilyen balhés csaj vagy, ugye?” vagy „neked szemmel láthatóan fontos a külső” és legfőképpen: „meddig mennél el”?). Egymást próbálják győzködni visszatérően, mennyire érdekesek és különbözőek a beválogatott „karakterek” és hogy, ugye, milyen jól fognak majd velünk együtt szórakozni.

A dugáson kívül alighanem a beköltözők iránti megvetés érzelmi energiára számíthattak még a Való Világ mastermindjai nézőcsalogatóként (ebben sietnek majd készségesen segítségükre a szereplők „primitivitását” elítélő konzervatív publicisták), de lehet, hogy ezúttal elkalkulálták magukat. Ennyi igény a másik utálatára talán még nálunk sem mutatkozik, hiába ez jóformán az egyetlen örömünk.

Igaz, egyéb örömöt a villalakók és nézőik kölcsönös érzelmi kizsákmányolásán túl a Való Világ soha nem kínált, hazugsággal nem vádolhatóak. De hát ki is hinné el ma Magyarországon, hogy igazából is vannak vonzalmak, találkozások, nem spektákulumként és áruként létező szerelem és boldogság, vannak igazi viccek, amelyeken őszintén lehet nevetni, szóval hogy van jobb élet a hat beköltöző számára és számunkra máshol, mint a Való Világ villában. Érthető, hogy nem sietnek vissza, akik bejutottak. Kint sincs most semminek sokkal több értelme, legalább azt nem látják egy darabig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.