galéria megtekintése

Játék nélkül világbajnok

0 komment

Árvay Sándor

A szerb Novak Djokovics játék nélkül nyerte el az ATP-világbajnoki címet, miután a svájci Roger Federer – aki maratoni elődöntőt vívott honfitársával, Stanislas Wawrinkával – sérülés (vagy talán a Davis Kupa-döntő) miatt visszalépett a csúcstalálkozótól.

Hajnali egy óra után még sajtótájékoztatón ecsetelte a szombatról vasárnapra átnyúló maratoni elődöntő győzelmének részleteit Roger Federer, aki aztán azzal zárta rövidre a kérdezz-feleleket, hogy pihennie kell, mert nem egészen 17 óra múltán a címvédő világelső Novak Djokovics ellen kell teniszeznie az ATP-világbajnokság döntőjében. Ám amikor vasárnap kora este a londoni O2 Aréna díszelőadására gyülekezni kezdett a publikum, a nézők meglepetten tapasztalták, hogy Andy Murray készülődik a szerb klasszis elleni bemutatóra...

Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Federer visszalépett a döntőtől, és személyesen kért elnézést a nézőktől. „Nem vagyok bevethető állapotban, nem akarok a játékommal csalódást okozni, ezért inkább feladom a mérkőzést" – hangzott a világrangsor második helyén álló, hátfájásra panaszkodó svájci sztár közleménye.

 

Döntését, noha egészen szokatlan megoldást választott, nyilván alaposan megfontolta, de vélhetőleg sokan és sokáig vitatkoznak majd arról, hogy helyesen cselekedett-e. Még az is előfordulhat: az ATP szankcióval sújtja a sérülését orvosi papírral is igazoló 17-szeres Grand Slam-bajnokot.

Vannak, akik nem Federert kiáltják ki bűnbaknak, hanem a sűrű versenyprogramot teszik felelőssé a kényszerű határozatért. A szeptember közepén rendezett Davis Kupa-elődöntő óta egymást érték a nagy tornák, az ATP 500-as és 1000-es versenyek, Federer is szereplő volt mindenütt, megszerezte a sanghaji és a bázeli elsőséget. Aztán jött a mostani vb, e hét végén pedig következik a Davis Kupa-döntő.

Brutális sorozat ez egy fiatalnak is, a harminchárom esztendős svájci teniszező mégis veretlenül vívta meg a világbajnokság csoportmeccseit, szinte lenullázta a pályáról ellenfeleit (az olimpiai győztes és kétszeres GS-­bajnok Murray csak egy játékra volt képes ellene). Szombat éjszaka aztán 2 óra 48 percig tartó drámai csatában, négy meccslabdát hárítva győzte le a honfitárs Stanislas Wawrinkát (4:6, 7:5, 7:6), ezzel az idei meccsmérlege immár 72 sikerből (és 11 vereségből) áll.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Nyugodtan felvállalhatta volna, hogy a döntőben kikap a nagy esélyes Djokovicstól, aki fedett pályán 2012 ősze óta nem veszített mérkőzést, s aki tavalyelőtt meg tavaly is megnyerte az ATP-vb-t. Vele szemben felmarkolhatta volna a döntő vesztesének járó nagy pénzt, miután középszerű, óvatos játékkal, csendben kikap a címvédőtől. Federer azonban nem akarta az egészségét, az erőállapotát kockáztatni.

Vélhetőleg már Franciaországra tekintett. Olyan feladat vár rá ugyanis, amely még az ő trófeákkal teli pályafutásában is különleges. Mindent megnyert már, amit csak lehetett, de a Davis Kupa hiányzik a gyűjteményéből. Svájc csapata pedig most – a Federer, Wawrinka tandemmel – ott áll a DK-siker kapujában. Az alpesi ország válogatottja először szerezhetné meg a trófeát; nem kell hozzá más, „csak" a franciák legyőzése Lille futballstadionjában...

Ami a vb-t illeti: a nap egyetlen tétmeccsén Bob és Mike Bryan, az amerikai ikerpár megszerezte karrierje 103. tornaelsőségét, s egyben negyedik világbajnoki címét az Ivan Dodig, Marcelo Melo horvát, brazil páros 6:7, 6:2, 10-7-es legyőzésével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.