galéria megtekintése

Vajnáék új rendszerébe a Saul fia már nem férne be

7 komment


Csákvári Géza

Öt fiatal rendezőnek biztosít lehetőséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjének elkészítésére a Filmalap az idén első alkalommal meghirdetett inkubátor programja. Andy Vajna piaci rést lát, Pataki Ági mentor lesz, de ebben a leendő rendszerben nem kaphatna lehetőséget Nemes Jeles László a Saul fiára, amely Cannes-ből elhozta a zsűri nagydíját.

Ahogy Andy Vajna a csütörtöki sajtótájékoztatón fogalmazott, észrevették a piacon a rést, az egyetem után az első filmig nem találják a helyüket a fiatal rendezők. Olyan alkotók jelentkezését várják, akiket eddig esetleg elijesztett a bonyolult és bürokratikus támogatási rendszer, illetve nem tudják hogyan is induljanak neki az első egész estés produkciójuknak, mondjuk nem tudtak meggyőzni egy nagy nevű producert, aki pártfogásba vette volna őket.

Pataki szerint jó lehetőség tőke és tapasztalat híján

Tény, hogy teljes rendezőosztályok tűnnek el, akik például elvégezték a Színház és Filmművészeti Egyetemet, de évekig nem jelentkeznek játékfilmmel. Azt már Pataki Ági producer, aki a programban zsűriként és mentorként is részt vesz, tette hozzá: ez remek lehetőség kezdő producerek számára is, akik tőke és tapasztalat nélkül nem tudtak eddig egy nagyjátékfilmet önállóan elindítani.

 

Ugyanakkor az is tény, igen érdekes folyamat zajlik jelenleg a magyar filmesek körében: a Magyar Nemzeti Filmalap az elmúlt négy éves fennállása óta elsőfilmekkel érte el a legnagyobb sikereit. Ahogy Havas Ágnes igazgató hangsúlyozta, A-kategóriás fesztiválokon tudtak bemutatkozni vagy 100 ezres fölötti nézettséget elérni olyan filmekkel, mint a Viharsarok, az Isteni műszak, az Utóélet, a Liza, a rókatündér vagy a Cannes-ban a zsűri nagydíjval, a Grand Prix-vel elismert, Nemes László rendezte Saul fia. Nem mellékesen az utóbbi ezzel az utóbbi harminc év legnagyobb filmes sikerét hozta a magyar filmművészetnek.

Az, hogy e siker egy hosszabb folyamatot generál-e, mint például a Cristian Mungiu 2003-as Arany Pálmája a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámával létrehozta a „román újhullámot”, az pont a most pályakezdő fiataloktól függ.

Szakmai zsűri, filmes szempontok, tíz filmterv

A beadott pályázatokat öt tagú szakmai zsűri - Enyedi Ildikó, Kerékgyártó Yvonne, Petrányi Viktória, Pusztai Ferenc és a már említett Pataki Ági - értékeli, illetve jelöli ki azt a tíz filmtervet, amelyeknek kidolgozásában később mentorként is közreműködnek. A pályázók a november 10-én megrendezendő pitch fórumon mutathatják be terveiket, amelyek közül kettőt a zsűri, további hármat pedig a meghívott, illetve jelen lévő szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választanak majd ki. Így öt film gyártását garantálja a filmalap.

Vajna beszél a sajtótájékoztatón. Rendezőosztályok tűnnek el
Vajna beszél a sajtótájékoztatón. Rendezőosztályok tűnnek el
Teknős Miklós / Népszabadság

Persze nem „végtelen" összeggel: forgatókönyv-fejlesztésre kétmillió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújtanak támogatást, az alkotásoknak a gyártás megkezdésétől számítva egy éven belül kell elkészülniük Utóbbi esetében a plafon kissé alacsonynak tűnik, lévén, hogy sokkal drágább műfajról van szó.

Ennyi pénzért az animációsok maradnak a reklámvilágban

Bucsi Réka, aki a Symphony no. 42. című vizsgafilmjével a Berlinálén debütált, körbeutazta a világot és csak egy lépésre volt az Oscar-jelöléstől, nem régiben azt nyilatkozta lapunknak, hogy elgondolkoztatónak tartja azt a kérdést, hogy le tudna-e forgatni ma Magyarországon egy egészestés animációs mozit. Véleménye szerint vannak Magyarországon szakemberek, de a jól fizető reklámok teljesen lefoglalják őket, így viszonylag nagy költségvetésre lenne szükség, ahhoz, hogy el tudja őket csábítani egy szerzői filmhez.

Ugyanakkor a játékfilmek esetében a rendelkezésre álló összeg bőven elég lehet, elvére a Reisz Gábor rendezte VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan összesen hétmillió forintból is el tudott készülni. Mindazonáltal fontos hangsúlyozni: világszerte számos „labor" foglalkozik azzal, hogy egyes filmterveket és projekteket elkísérjenek a megvalósulásig, de ezek egyike sem ad konkrét gyártási támogatást. Egyszóval a filmalap kezdeményezése ebből a szempontól több mint innovatív.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.