galéria megtekintése

Vad jubileum

1 komment


Hegyi Iván

Ötven évvel ezelőtt, 1966 júliusában megszédült a világ ifjúsága: az Egyesült Államokban az első, Nagy-Britanniában a második helyre került a Wild Thing. A New York Times korabeli cikke szerint a lányos anyák azonnal elzárták a rádiót, amint felhangzott a Troggs nevű angol banda száma, amelyben Reg Presley átszellemülten búgta a mikrofonba: „So come on hold me tight!”

Ez a Reginald abban az időben kimaradt az iskolából és kőművesként dolgozott, közben pedig zenekarával felvette Chip Taylornek, az amerikai színművész Jon Voight bátyjának a szerzeményét a stúdióban. A nóta nem volt új – egy New York-i együttes, a számhoz passzoló elnevezésű Wild Ones játszotta minimális sikerrel –, ám a magát Ballról (szerényen) Presleyre keresztelő énekesnek megtetszett a dal, és műsorra tűzte azt a gitáros Chris Button, a basszusgitáros Pete Staples, valamint a dobos Ronnie Bond társaságában. Majd így mesélt: „Egy házon dolgoztunk, hallgattuk a kisrádiót, és egyszer csak megszólalt a Wild Thing. A festők egyike, aki nem is sejtette, hogy bármiféle közöm van a számhoz, odaszólt nekem: Megeszem az ecsetem, ha ez a dal nem lesz listaelső! Akkor már tudtam, rendben vagyunk…”

The Troggs
The Troggs
Forrás: Wikipédia

Noha a Wild Thing a legegyszerűbb akkordmenetre épült – első fok, negyedik, ötödik, negyedik, majd újra első –, a látszólag szimpla kompozíció ugyanolyan bódítóan hatott, mint a Rolling ­Stones hasonló harmóniákból álló, sodró lendületű Get Off of My Cloudja egy évvel korábban. (Azt azért meg kell jegyezni: a Vad dolog instrumentális részében okarina szól, ami unikum a hatvanas évek zenéjében.) A szexuális forradalmat megtestesítő szöveg különösképpen magával ragadta a beatnemzedék ifjait, és még idehaza is, ahol a hallgatók nem értettek semmit, legföljebb éreztek valamit abból, amit Reg Presley dalolt, Farkas Jánosnak a brazilok hálójába lőtt – szintén 1966. júliusi – álomgólja csak kicsivel kavarta fel jobban a tizen- és huszonéveseket, mint a Wild Thing. A Troggs 1966 októberében jött elő az I Can’t Control Myselffel – amely szintén második volt a brit listán –, de addigra már több millió rajongó nem bírt magával…

 

A felkapottság hirtelenjében akkora volt, hogy az Egyesült Királyságban még ugyanabban a hónapban az első helyre került a Troggs másik, kevésbé maradandó dala, a With a Girl Like You. Aztán hatvanhat decemberében nyolcadikként jegyezték az Anyway That You Want Me-t, amelynek refrénje tulajdonképpen a Wild Thing 2. volt. Ám nyugodtan kopírozhatta saját magát a zenekar, mert már két hónappal korábban országos szigetországi turnéra indult a Dave Dee Dozy Beaky Mick and Tich, valamint a Walker Brothers társaságában, és a hármas koncertet úgy hirdették a plakátokon: Fabulous! (Mesés!)

Az 1967-es év eleji turnéra Gene Pitneyvel, David Garrickkel és a Tell Vilmos rock and roll-változatával híressé vált Sounds Incorporateddel együtt utazott az együttes, amely abban az esztendőben még a Wild Thingnél is nagyobbat „dobott”. Noha a Love Is All Around a brit listán csak ötödik, míg Amerikában csupán a hetedik helyre kapaszkodott, minden idők legismertebb Troggs-nótájává vált két film jóvoltából. Az első a Négy esküvő és egy temetés volt 1994-ben. Ehhez a mozihoz dolgozta fel a Wet Wet Wet elnevezésű skót formáció a dalt, és tizenöt héten át le sem került vele a brit lajstrom első helyéről. Az adaptáció a harmadik helyen áll a valaha volt legsikeresebb felvételek rangsorában az Egyesült Királyságban, csak Frankie Laine I Believe-je (18 hetes elsőség 1953-ban) és Bryan Adams I Do It For You-ja (16 hetes uralkodás 1991-ben) előzi meg.

További hatalmas népszerűséget kölcsönzött a dalnak 2003-ban a Love Actually (Igazából szerelem) című film, amely megannyi zenét tartalmaz, de sokszálú cselekménye középpontjában a Love Is All Around karácsonyi változatának rögzítése áll. Hű, amennyit Bill Nighy bajlódik a Christmas is all around me sorral… A színművész kacagtató alakításának köszönhetően is újabb nemzedékek életérzését váltotta ki a dal, amelyről a bokszot ugyancsak imádó, olykor Muhammad Alival is kesztyűző Reg Presley azt mondta: „Tíz perc alatt írtam.” Igaz, más alkalommal meg így nyilatkozott: „Ha elkészül egy számod, az olyan, mintha gyermeked születne.”
Minden túlzás nélkül állítható: a Wild Thing – ha zabolátlan is –, továbbá a Love Is All Around egyaránt jó gyerek volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.