galéria megtekintése

Újra van Moszkva tér Budapesten

7 komment


Csordás Lajos

Kalef. Így hívják a pesti szlengben a Moszkva teret. Hogy miért Kalef, azt már nem nagyon érti, aki csak Moszkva térnek ismerte. Magam is idősebb kollégáktól tudtam meg, hogy ez még a Kálmán névre utal, és abból az időből való, amikor a tér először viselte Széll Kálmán nevét 1941 és 1951 között.

Most 2011-től megint Széll Kálmán tér, de a „kalefozás” nem jött újra divatba, ma mindenki Moszkvának hívja csak azért is, mert most az a protest név, amit elvettek. A tér 1956 óta mindig is „protest tér” volt, mondják a Kiscelli Múzeumban rendezett kiállítás rendezői, Simonovics Ildikó és Maczó Balázs, bár ezt a meghatározást Pajor Tamás mondta ki abban az interjúban, amit a térről készítettek vele.

Pajor Tamás az óra bal, a 95 éves teniszbajnok, Kovátsné Marika néni a jobb oldalán
Pajor Tamás az óra bal, a 95 éves teniszbajnok, Kovátsné Marika néni a jobb oldalán
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kiállítás felcíme #moszkvater hashtag, amely azt jelzi, hogy klikkelhető, kereshető az egész interneten. Vagyis éppen olyan kapcsolódási pont, amilyen a Moszkva tér volt nemzedékek számára. De hogy mindenki értse, mi is ez a kiállítás, ott a cím másik fele is: „A Széll Kálmán tér története”.

 

A teret az elmúlt két évben felújították, s megújult állapotában a napokban adták át. Ez kínálta az apropót a tárlathoz. Részben ez szolgáltatta a tárgyanyagot is, hiszen emiatt távolították el a tér közepéről azt a vasoszlopra szerelt köztéri órát, amely körül a tér élete forgott évtizedeken át, s amelyhez több nemzedék emlékei kötődnek mint népszerű találkozási ponthoz. Ez az óra éppen a tér átszabása révén lett múzeumi tárggyá, és most ott lebeg a kiscelli templomtéri kiállítóhely kellős közepén. Lényegében köré épül a tárlat. Ha fölülről, az oratóriumból néz le az ember a kiállításra, és látja a látogatókat az óra körül, szinte az az érzése támad, hogy magára a régi térre néz le a Várfok utcai postapalotától.

A tárgyak részben felhívásra kerültek elő, részben a rendezők tudatos keresésének köszönhetően. Berta Zsolt, az egykori Kalef-galeri tagja például több tárgyat is adott. Többek közt rendőrségi jelentkezési lapját 1965–1966-ból, amellyel annak idején „ref”-esként (rendőri felügyelet alatt állóként) minden vasárnap meg kellett jelennie a kerületi őrsön, ahol dátumozták és aláírták a lapon, hogy ott volt. Tudni kell, hogy a tér és környéke az 1956-os forradalom egyik központja volt, s a bukás után is kiemelten figyelték. A tér fiataljai közé informátorok épültek, s ezek jelentései alapján a galerivel szemben rendszerellenesség vádjával 1964-ben indítottak pert. Végül senkit sem ítéltek börtönbüntetésre, de a megfigyelés tovább folyt.

A térhez kötődő számos sláger egyike volt Toldy Mária Moszkva téri lányok című dala, amelyhez filmfelvétel is készült: a tárlat része lett az a vörös virágmintás blúz, amelyben az énekesnő a kamera elé lépett. És ha már a kameránál tartunk, itt van az egyik tárlóban Török Ferenc filmrendező lemez játékrakétája, amely Moszkva tér című generációs filmjében is szerepelt mint vágyainak egykori tárgya. A film forgatásának egyik érdekes momentuma már azok közt a videointerjúk közt hallgatható meg, amelyek a tárlat interaktív vetítőjén nézhetők. Török itt elmeséli, hogy a forgatás elő napján találkozott az egykori punk rockzenésszel, a később megtért Pajor Tamással, aki a téren a zenekarával éppen térítő munkát végzett. Szóba elegyedtek, amikor mögöttük a kamerát tartó krán elkezdett az ég felé emelkedni, s erre mint egy égi jelre Pajor megáldotta a filmjüket.

Nehéz volna mindent  felsorolni
Nehéz volna mindent felsorolni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kiállítás remekül idézi meg a hajdani Moszkva tér sokszínűségét, elevenségét. Nehéz volna felsorolni mindazokat az érdekességeket, amelyeket a múzeum munkatársai a térről összegyűjtöttek, akár egészen a háború előtti időkbe visszanyúlva, amikor az egykori, feltöltött téglagyári agyagbánya helyén még korcsolyapálya és tenisztelep működött. Még a kilencvenöt éves Kováts Lászlóné Marika nénit is megtalálták, aki hajdanában az itteni teniszezők egyik sztárja volt, csakúgy felkutatták Bakai József világrekorder villamosvezetőt, aki legalább százezerszer indult és érkezett az 59-es pilótájaként a Moszkvára (és -ról), vagy Klenovics urat, az első Moszkva téri hamburgerest, no meg a legendás Bandi könyvész özvegyét. Sokakat viszont, akik tovább tudnák gazdagítani a tér történetét, még nem. Nekik is hagytak helyet a kiállításon, tessék jelentkezni.

#moszkvater. A Széll Kálmán tér története. Kiscelli Múzeum. Megtekinthető október 2-ig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.