galéria megtekintése

Új törvények a manézsban

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Zéró gravitáció. Ez a címe a Fővárosi Nagycirkusz december 31-ig lát ható új műsorának, amelyben az artisták vitába szállnak a fizika törvényeivel, és az előadás alatt főleg a légtérben tartózkodnak. Mi pedig felnézünk rájuk.

A legújabb műsorral kapcsolatban előzetesen azt ígérték a Fővárosi Nagycirkusz vezetői, hogy a fellépő művészek megcsúfolják majd a fizikát, ami szép cél, csak nem olyan bonyolult. Nekünk például a középiskolában elég volt ehhez egyetlen felelet a táblánál, és a fizika mélységesen meg lett csúfolva. Igaz, azt követően mi magunk is meg lettünk csúfolva egy-egy osztályzattal, így tehát most némi kárörömmel várjuk a Zéró gravitációt, amely talán segít bizonyítani: nem tudatlanok voltunk, inkább néhány lépéssel a tudomány előtt jártunk.

A hajánál fogva lógatott zsonglőr: a cseh Enrica Stauberti
A hajánál fogva lógatott zsonglőr: a cseh Enrica Stauberti
M. Schmidt János / Népszabadság

Eleinte úgy tűnt: megúszós mutatványokkal lesz félretájékoztatva a nagyérdemű, már ami a fizika lehetőségeit és lehetetlenségeit illeti. A műsort egy lézerfényekkel játszadozó nyurga fiatalember kezdte, és mi nem vagyunk semmi jónak, korszerűnek az elrontói, de ez a mutatvány egy diszkóklubban kevésbé lenne tájidegen, mint azon a terepen, ahol a csodákat illik az emberi ügyesség, lelemény vagy erő segítségével elővezetni, kézműves módon értelmezni. Másodikként jött egy marokkói csoport, amelynek tagjai emberi piramisokat, azaz gúlákat építettek, így próbálván legyőzni a gravitációt, de azért ezt látva még kétségeink voltak afelől, hogy műsor átformálja majd a fizikáról megszerzett szerény tudásunkat. És a kétely tovább erősödött, amikor érkezett a cseh Enrica Stauberti (érdekesség: Ónodi Eszter dublőze volt a több filmfesztiválon is díjat nyert Aglaja című magyar cirkuszfilmben), és a hajánál fellógatva, a kupola alatt lengedezve adott elő néhány zsonglőrmutatványt.

 

Szép és látványos, bár itt-ott még kissé tán csiszolatlan volt a magyar artistaiskolás lányok bungee jumping-száma. Pörgős, csintalan és kedves az olasz Paolo Folco kutyarevüje, hamar kiakasztotta a cukiságmérő mutatóját. Közvetlenül a szünet előtt aztán tényleg felkaptuk a fejünket: magas egykerekűn érkezett négy kínai hölgy, és miközben valamennyien légiesen közlekedtek a billegő járműveken, ráadásképpen pici csészékkel „fociztak”, és a röpködő csészéket aztán el is kapdosták a fejükkel.

A második részben – amikor az eleinte gyengélkedő orosz bohócot is megszerettük – megint érkeztek az artistaiskolás lányok, ismét légtornászként, ezúttal nyolc méter magas, forgó rudakon akrobatikáztak ügyesen.

Ami viszont ezután következett, kis híján talpra ugrasztotta a közönséget. Egy Lisa Rinne nevű német hölgy szökkent a porondra, zárójelbe téve szinte mindazt, ami mutatványát megelőzte. Előbb egy jókora kötéllétrán, majd a magasba érve lengőtrapézon mutatott be elképesztő szaltókat, fura zenébe, kedvességbe és mosolyba csomagolt finom szerkezetű, akrobatikus mozdulatokat. Végre élet költözött a manézsba. Élet és tudomány.

És ez aztán ott is maradt, mert ismét érkeztek a marokkóiak, ezúttal ugróakrobatákként, de most már tényleg úgy, mint akiknek a testét nem fegyelmezi a fizika és a biológia megannyi törvénye. Úgy tűnt, a slussz poénként porondra lépő kanadai Catwall csoport tagjainak testét sem. Ezek az artisták a 2013-as monte-carlói cirkuszfesztiválon nyertek Bronz Bohóc díjat. Milyen lehetett a győztes mutatvány?! A kanadai gumiasztal-akrobaták kétemeletnyi magas építményre ugráltak, hol a tetejére, hol az ablakaiba, hol annak függőleges falán futkároztak. Mosolyogtak, mókáztak, szökdécseltek ég és föld között, produkciójuk láttán egy pillanatra tényleg belénk fagyott az általános tömegvonzás törvénye, mely szerint, ugye, két test között ható erő egyenesen arányos a két test tömegével, és fordítottan arányos a köztük lévő távolság négyzetével. Nem vitatkozunk.

Lehet, hogy általában így van. Általában. De ez a cirkusz, ahol minden lehetséges. Éppúgy, mint az iskolában a tábla előtt, ahol a megszeppent diák zavarában átírja a fizika törvényeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.