galéria megtekintése

Ufó a közértben

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Sorozatunk e heti darabjának képe 1970 februárjában körülbelül annyira állt közel a való élethez, mint a repülő kávéfőzőket bemutató tudományos-fantasztikus filmsorozat, a Pirx pilóta kalandjai.

Noha a modern technika kétségkívül a Holdra szállást is lehetővé tette már, és az emberiséget műszaki okok nem tarthatták vissza attól, hogy élelmiszereit – mint a képen látható gyümölcsöket, zöldségeket, süteményeket vagy épp az akció éppeni tárgyát, a kenyeret – vékony műanyag fóliával tartsa frissen, amit Önök ezen a képen látnak,

azt magyar üzletben akkoriban esélyük sem volt látni.

A kép készültekor a magyar közértekben leginkább azon folyt a csatározás, hogy adnak-e egyáltalán valami papírt a frissen levágott kenyérdarabhoz.

 

A kenyér egyébként is neuralgikus pontja volt a hazai közellátásnak, bátor cikkek és felháborodott olvasói levelek szerzői kutatták az újságok hasábjain, ugyan mi az oka, hogy gyakran sületlen, még gyakrabban csomós, másnapra morzsálódik vagy épp penészedik, s bár kétségkívül csak három forint hatvan kilónként az ára, de nemritkán egy az egyben megy is a szemétbe.

A gazdaságossági számítások döntöttek
A gazdaságossági számítások döntöttek
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Az olyan elszántak, mint nagyanyám, aki szenvedélyesen szerette a ruganyos, levegős, ropogós héjú, illatos fehér kenyeret, a lábukat képesek voltak lejárni érte, nem beszélve a gyakran kiadós sorállásról. Az egyik ilyen messze földön híres pesti lelőhely szerencsére épp a házunkkal átellenben, a Ferenc körúton volt. Ha az ember kivárta a sorát, valóban remek kenyérhez juthatott hozzá, igaz, előtte jó időn át szimatolhatta a boltban az isteni illatot – és ez volt a jobbik eset, mert rendszerint az utcán is kanyargott a sor.

Papírt viszont itt sem szívesen adtak a portékához, hiába született meg még a hatvanas évek elején a vonatkozó kenyércsomagolási rendelet: a tenyérnyi, csúszós és kemény matéria a kettévágott kétkilós vekninek még a megszegett végét sem takarta el.

A hetvenes évek elején a tejet már zacskóban árulták, létezett a műanyag poharas tej, kakaó, joghurt és tejföl, a felvágottat és a sajtot viszont még az eladó mérte ki, mégpedig vastag zsírpapírba. A zöldségesnél az volt a módi, hogy a lemért árut egyenesen belezúdították a vásárló szatyrába vagy kosarába. (Hová máshová? Az embernél természetesen volt cekker, hiszen az üzletek akkor még nem tartottak semmi ilyesmit. Nem környezetvédelmi megfontolásból, hanem mert nem létezett.) Azt is mindenki tudta, hogy ha papírzacskót szeretne a gyümölcshöz, picit könyörgőre kell venni a tónust, és úgy kell rimánkodni:

„Betegnek viszem”.

Száz szónak is egy a vége: amit a képen látnak, az egy egyszerű termékbemutató, és természetesen „tőkés relációból” származik a fóliázó csodamasina. A Népszabadság cikke szerint a Chemolimpex Külkereskedelmi Vállalat Deák Ferenc utcai székházában a Petruzalek osztrák cég képviselője mutatta be a nyújtható PVC-fóliát, amely „lehetővé teszi, hogy önkiszolgáló üzletekben is árusíthassák a kenyeret”. Az újságíró persze óvatosan azt is hozzátette, hogy „a hazai árviszonyokat figyelembe vevő gazdaságossági számítások döntik el majd végül is, hogy a fóliás csomagolás előnyei nálunk mennyire kifizetődőek”.

El is döntötték. De nehogy azt higgyék, hogy hazánk akkor teljességgel nélkülözni volt kénytelen a nyugati kulinária csúcstermékeit. 1968 májusa óta folyt már a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai telepén a Coca-Cola gyártása, és egy héttel azután, hogy a képünk elkészült, 1970. február 23-án a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat margitszigeti üzemegységében a Pepsi-Cola készítésébe is belefogtak. Kezdetben úgy számoltak, tízmillió palack kerül majd le a gyártósorról egy évben, de a gyorsan megejtett piackutatás azzal a biztató eredménnyel járt, hogy tizennyolcmillió üveg is gazdára talál majd Budapesten és környékén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.