galéria megtekintése

Távozik a Nemzeti Színháztól Eperjes Károly

4 komment


Szemere Katalin
NOL

Távozik a Nemzeti Színház vezérigazgató-helyettesi posztjáról Eperjes Károly, mert lelkiismeretileg nem ért egyet a Nemzeti előző évadának több előadásával. Ennek dacára visszatér két szerepre a következő évadra. A színház sajtóközleményben reagált, a színészi munkáját köszöni.

Sokféle pletyka keringett arról, miért is lett a Nemzeti a vezérigazgató-helyettese Eperjes Károly. A legtöbben Orbán Viktorhoz fűződő jó viszonyával magyarázták.

Az új társulat bemutatásakor Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Azt is hallani lehetett, Vidnyánszky Attila nem pályázta volna meg a Nemzetit, ha Eperjes beadja elképzeléseit. Nem akarta vele együtt vezetni a színházat, bármennyire jó a szakmai viszony közöttük. Mégis vezérigazgató-helyettesként mutatták be Eperjest az első sajtótájékoztatón, ahol – meglepő módon – egyetlen szóra sem kapott lehetőséget, miközben mindenki hosszasan részletezte jövőbeli munkáját.

 

Amikor ott érdeklődtünk a színésztől, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadójától, mi is lesz a munkája a Nemzetiben, zaklatottan úgy válaszolt, kérdezzük meg erről Vidnyánszky Attilát.

Eperjes kedden sajtóbeszélgetésen jelentette be a távozását. Az eseményre csak néhány újság szerkesztőségét hívta el, lapunkét például nem.

Mint a Magyar Teátrum online kiadásában olvasható, elmondta: lelkiismeretileg nem ért egyet bizonyos Nemzeti-produkciókkal, és nem szeretne visszakerülni a kórházba, ahol erős gyógyszereket kellett szednie. Azt is hozzátette, hogy a pályázatukban leírt értékek nem mindig és nem mindig jól jelentek meg Nemzetiben.

Ez, mint fogalmazott, nem összeveszés, hiszen azon színészek közé tartozik, akik már beregszászi színházi korszakában is játszottak Vidnyánszkynál. Jövőre két új produkcióban is visszatér a Nemzetibe: A helység kalapácsában és a Körhintában. Utóbbit Vidnyánszky rendezi.

Kérdés, miért megy vissza Eperjes egy olyan színházba, amelynek művészi koncepciója és értékvilága távol áll tőle. Erre a színész lapunk kérdésére csak annyit mondott: tud dolgozni Vidnyánszkyval, de hozzátette: nem nyilatkozik erről többet, a sajtótájékoztatón mindent elmondott.

A püspök fallosza már sok volt

Úgy tudjuk, Eperjes nem értett egyet a debreceni Mária-előadás pesti bemutatójával, A Johanna a máglyán, az Ahogy tetszik (ebben ő maga is játszott egy parasztlányt) és a gyulai Szentivánéji álom produkcióival. A problémák között állítólag felsorolta: falloszt visel egy püspök a Johannában és a Shakespeare-darabban, a Szentivánéji álomban  Oberon megcsókolja Puckot.

A Nemzeti Színház kommunikációs osztálya közleményt adott ki az augusztus 31-i közös megegyezéses távozásról. „...A Nemzeti Színház köszönetet mond neki az elmúlt évadban végzett színészi munkájáért és sok sikert kíván a Kaposvári Egyetemen kezdődő osztályvezető tanári, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadói és minden más rendezői és előadóművészi tevékenységéhez.."

A közlemény érdekessége: a teátrum Eperjesnek csak a színészi munkáját köszöni meg, a vezérigazgató-helyettesit nem.

A színész Veszprémben 2010 óta művészeti tanácsadó, és a nemzetis munkája kezdetén sem mondott le erről a posztjáról. A Kaposvári Egyetemen a következő tanévtől indít színészosztályt Oberfrank Pállal, a veszprémi színház igazgatójával. Az egyetem rektorhelyettese nem más, mint Vidnyánszky Attila.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.