galéria megtekintése

Szürreális mese

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 25. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Elindult a Dési–Móray páros első egész estés művének forgatása

Teke csárda a Bezerédi utcában. Ezen a lokáción és néven már alanyi jogon egy szürreális helyszínre gondol az ember, de a valóságot most sikerült megfejelni.

Abszurd kocsma – csak forgatás céljából
Abszurd kocsma – csak forgatás céljából
Teknős Miklós / Népszabadság

Már a sötétjégkékre pingált külső is kitűnik a környezetből, de amikor belépek az intézménybe, minden képzeletet felülmúl a látvány. Eklektikus és őrült keveréke ez a klasszikus halétteremnek és az úgynevezett késdobálós kocsmának. A falakat a rég nem látott műanyag lambéria dekorálja, de az egyszerűséget feldobják a szürreális kiegészítők. Halászháló a plafonon, melyben elvétve egy-egy döglött (?) hal pihen, a pulton és a falon halfejek, a szalvétatartók is a halas motívum jegyében készültek a minden bizonnyal távol-keleti fröccsöndében. Az egész feeling már annyira abszurd, hogy megüti a zseniális szintet – ha tényleg lenne ilyen hely, akkor öt percen belül válna kultikussá.

 

De amit látunk, az nem a valóság, Az éjszakám a nappalod című film forgatásán jártunk. A produkció a kisfilmjeiről (A pofon, A 639-es baba, a Valaki vacsorára és a Búcsú) már ismert alkotópáros, Dési András György és Móray Gábor első nagyjátékfilmje, mely belemenős mese lesz a budapesti éjszakáról. Egyszóval nem járunk messze a valóságtól mégsem.

A hivatalos szinopszis szerint Az éjszakám a nappalod főszereplője álmatlansága miatt és az életében beköszönő változások (többek közt gyerekvállalás) elől menekül a budapesti éjszakába. Napközben egy meg nem nevezett reptéren fekete dobozokat javít – tudjuk meg a rendezőpárostól. Ezt a férfit Czukor Balázs alakítja. A sztori szerint követ egy csapat embert, akik betérnek a kocsmába, ahol viszont nincs egy árva lélek sem a zord pultoson kívül. Benéz a WC-be is, ahol egy úszkáló halat talál az egyik csészében (ezt a jelenetet később stúdióban rögzítik, az állatvédők megnyugodhatnak).

A felvétel előtt odaköszönök a vendéglátóst alakító Kovácsy Tibornak, elvégre kollégáról van szó. „Felvétel indul” – hallatszik a hiperaktív profizmussal felvértezett asszisztens szájából, majd Czukor Balázs belép az ajtón és szigorú tekintettel pásztázza az intézményt. A steadycam-operatőr rögzíti a vonulását elölről, majd hátulról is.

Czukor olykor úgy néz ki, mintha egy westernpisztolyhőst játszana, miközben van benne egyfajta sármos akciósztárvonal is: mintha csak a fiatal Michael Paré-t látnám. A szigorúság zavartsággal párosul, amikor odalép Kovácsyhoz, hogy rákérdezzen a társaságra, és erre érkezik a válasz: „Romlott halat ettél, kiscica”. A két rendező nagyon lelkes. Sokszor susmorognak egymás között, de a stáb és a színészek felé mindig csak az egyikük beszél – Kántor László producer sztereó rendezőknek hívja őket.

Az éjszakám a nappalod zsánerében nem látunk tisztán, de annyi biztos, hogy a fekete komédia mellett thrillerelemek is lesznek a műben: Czukor Balázs karaktere például összefut a pesti éjszaka alvilági arcaival is, akiknek „vezérét” Anger Zsolt alakítja. A banda tagjai Pálos Hanna, Vajda Milán és Kovács Krisztián, és főszerepet játszik Szamosi Zsófia és Scherer Péter is. Persze ahogy a rendezők mesélik, a szürreális jelző is nagyon fontos. A gengszterek és az egyéb éjszakai lények például egyszerre lesznek félelmetesek és komikusak.

– Tíz évvel ezelőtt kezdtük el írni a forgatókönyvet, azzal a felelőtlenséggel, hogy ebből úgysem lesz sosem film –meséli Dési és Móray.Hozzátéve: noha eddig kisfilmjeik mind-mind színészközpontúak voltak, ez most sem lesz másképp, csak sokkal nagyobb teret kap a vizualitás. Sok CGI-t használnak majd Budapest éjszakai arcának kialakításához, de az atmoszféra nem csak digitális lesz: a már említett csárdát is berendező Pater Sparrow a látványtervező. A stáb egyébként sok régi arcot is felvonultat, Csukás Sándor operatőr is állandó alkotótárs.

Kántor László producertől megtudjuk: lesznek repülős jelenetek is bőven. Ezek egy részét Kecskeméten rögzítik majd, aztán Kaposvárról hoznak egy gépet Budaörsre, mert ott jobban néznek ki a hangárok. A gép belsejét stúdióban is megépítik, mivel a végén fel kell majd gyújtani. Alig várjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.