galéria megtekintése

Sztriptíz feministáknak is

0 komment


Csepelyi Adrienn

Saját show-t kapott Las Vegasban a Magic Mike című film, amelynek mottója: a nőknek is joguk van kiélni vágyaikat. De mire is vágynak?


Ellen DeGeneres sosem volt szűkmarkú nézőivel: stúdióvendégei kaptak már méregdrága ékszert, parfümöt, utazást – a hét elején azonban egészen más típusú ajándékkal lepte meg őket. Egyik sztárvendége Channing Tatum színész volt, aki elhozta néhány olajtól csillogó bőrű, észveszejtően kidolgozott testű haverját is, akik a Magic Mike-filmekből jól ismert sztriptízzel hozták eksztatikus állapotba a közönséget.

Channing Tatum (jobbról a második) és Joe Manganiello (jobbról a harmadik) egy interjúban a feminizmus támogatóinak nevezték magukat
Channing Tatum (jobbról a második) és Joe Manganiello (jobbról a harmadik) egy interjúban a feminizmus támogatóinak nevezték magukat
Forrás: Magic Mike / Iron Horse Entertainment

Az apropó? A franchise saját élő show-t kapott a Las Vegas-i Hard Rock Hotelben. Akrobatika, tökéletes férfitestek, tánc és fülledt erotika – ezt kínálja honlapján a Magic Mike Live. Ellen műsorában pedig valóban repkedtek, ugráltak és vonaglottak a férfiak. De miben más ez, mint amit eddig csináltak a chippendale-fiúk?

 

A rajongók szerint mindenben. Mások szerint viszont ugyanolyan viszolyogtató giccsparádé az egész, mint bármely leánybúcsú fő attrakciója. Sokan mégis vallják, hogy a Magic Mike maga a megtestesült feminizmus: forradalmi, ahogyan a táncosok a nőkkel bánnak, akik erősnek, vonzónak érezhetik magukat, és bátran megélhetik szexualitásukat.

Egyesek odáig mennek, hogy Tatumot feminista ikonnak kiáltják ki: szerintük manapság a feminizmust felvállalni még mindig nagy rizikó, hiszen sokak számára negatív érzések kapcsolódnak a szóhoz, mert nem értik a lényegét. Tatum viszont példát mutat a hímsoviniszta Hollywoodnak.

A filmek sajátos feminizmusával számos szakíró foglalkozott már. Sokan azt emelték ki, a produk­ciók közben a fókusz nem a férfiakon, hanem a táncot kapó hölgyeken van, akik igazi királynőnek érezhetik magukat. Mások szerint akárhogy szépítjük, a sztriptíz műfaja tárgyiasítja az emberi testet, arra csupán szexuális eszközként tekint, így köze sem lehet az egyenjogúsághoz. Joe Manganiello, a film egyik szereplője viszont azt nyilatkozta: a Magic Mike amellett, hogy maximálisan feminista – sőt, épp azért –, a férfiasság újjáépítéséről is szól.

A szépfiúknak is van szívük, sőt: ők is az igazira vágynak
A szépfiúknak is van szívük, sőt: ők is az igazira vágynak
Forrás: Magic Mike / Iron Horse Entertainment

Dita von Teese sztriptízkirálynő nemrég azt mondta a Vogue magazinban: „Az egész nézőpont kérdése. Az ember egy burleszkshow után inspirálva, megerősítve érezheti magát, olyannyira, hogy ő is azt tegye, amit látott. Azt gondolhatja: megteszem, és nem fogom szégyellni a testemet! Mások pedig azt mondják az előadás után: kényelmetlenül éreztem magam; netán nem is értik az egészet."

Ugyanez lehet a helyzet a férfisztriptízzel: az alapok ugyanazok, a tálalás némileg más, a kérdés csupán az, ki miként értelmezi. A sikeres franchise mögött egy nő áll: Alison Faulk koreográfus igyekezett úgy kialakítani a Magic Mike-stílust, hogy az bár gyengédebb legyen, mint a megszokott chippendale-show-k, ne fulladjon negédeskedésbe. A show honlapján a nők egy kérdőív segítségével vallhatják be legtitkosabb vágyaikat a készítőknek, hogy ők ihletet meríthessenek azokból. Mi is megpróbáltuk, de sajnos csak amerikai nők regisztrálhatnak.

Ha egy üzlet beindul

A Steven Soderbergh rendezte Magic Mike című filmet 2012-ben mutatták be Matthew McConaughey és Channing Tatum főszereplésével. Noha a kritikusok nem voltak elájulva a filmtől, óriási sikert aratott a női nézők körében, így 2015-ben megérkezett a folytatás, Gregory Jacobs rendezésében, Magic Mike XXL címmel. Az első rész 6,1-es pontszámot kapott az IMDb-n, a második már csak 5,7 ponton áll – ez azonban nem akadályozza meg a készítőket abban, hogy tovább görgessék a franchise-t: a vegasi élő show iránt elképesztő az érdeklődés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.