galéria megtekintése

Szórakoztatásra fazonírozva

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Végy egy lenyűgöző épületet, egy jól bevált darabot, egy jó humorú rendezőt, néhány mókamester énekest, a közönség pedig majd tódul magától. Az oslói dalszínház évadnyitóján, a Norvég Nemzeti Opera díjnyertes épületében jártunk.

Elsőre talán szentségtörésnek tűnik, hogy miközben az operaház évadnyitóra készül, közvetlenül előtte, az öbölben az ismert energiaital-gyártó flúgos futamát rendezik összetákolt csodajárgányok számára, bömbölő lakossági tüc-tüccel kísérve. A két program azonban nemhogy nem zárja ki egymást, de a futamról olyanok is beszivárognak a látványával mágnesként vonzó operaházba, akik amúgy maximum egy szelfi erejéig állnának meg előtte.

A grandiózus, jéghegyet mintázó épület alig hét év alatt a város vérkeringésének szerves része, Oslo fő turistacélpontja lett. Kint válltáskát osztogatnak az évad programjával, odabent nyílt nap várja a látogatókat. Ha úgy vesszük, semmi különös: a ház sminkesei arcfestést végeznek, kiállították a legnépszerűbb előadások jelmezeit, néhányat pedig föl is lehet próbálni. És ez a kulcs: a férfiak behúzott hassal feszítenek a torreádorjelmezben, a nők kipirult arccal rángatják magukra a tütüket, ledobva alóla saját ruhájukat. A fotók Instagramon landolnak, még több új arcot csábítva a házba. Mivel nem akarom, hogy megtépjenek, balerina helyett Don Carlosnak öltözöm.

Figaro és Rosina hajmeresztő rendezésben
Figaro és Rosina hajmeresztő rendezésben
Erik Berg

 

Az évadnyitó A sevillai borbély három évad óta fut táblás ház előtt. Nem kell sokat várnom, hogy megértsem, miért. Figaro belépője ritkán olyan hatásos, ahogyan a Disney-kalózra fazonírozott Lucas Meachem dudálva megérkezik utánfutós, vásári borbélyszékével: még egy angol „francba” felkiáltás is kiszalad a száján, amikor kirepül kezéből az olló.

Mintha ez volna a varázsszó: a tátott szájú közönség e pillanattól kilóra meg van véve, és boldogan tapsol még a leghajmeresztőbb rendezői húzásoknak is. Hol vörös csipketanga repked a színpadon, hol az Almaviva grófot éneklő Taylor Stayton adja elő a zenetanár szerzetest olyan elváltoztatott hangon, hogy attól tényleg fetrengeni kell. Meachem hangilag a szerepben, színészileg pedig a rendezésben lubickol: néha Elvis-imitátorkodik egy kicsit, néha pedig glamrocksztárokat idéző mozdulatokkal szólózik – Francois de Carpentries rendező adja alá a lovat.

A lelkes taps csakhamar ovációba vált, néha tényleg rockkoncerten érzem magam. Máshol tán túl soknak hatna az Almaviva, Rosina és Figaro hármasa közben zseblámpákkal előadott koreográfia vagy a burleszkbe fulladó énekóra, itt azonban magától értetődő, s az énekesek egymásra licitálva bohóckodnak. Közben remek énekteljesítményt nyújtva. A japán lolitának stylingolt Rosinát éneklő Eir Inderhaug imádnivalóan pimasz.

A mellettem ülő iowai házaspárnál nincs döbbentebb a nézőtéren: a feleség száján gyakran kiszalad egy-egy „oh my gosh”. „Amikor utolsó pillanatban megvettük a jegyünket, eszünkbe sem jutott, hogy ilyesmit fogunk látni. Igazából azt sem hittük eddig, hogy ilyen létezik operaszínpadon – mondja Jeanette, aki szerint a műfaj sokkal népszerűbb lenne, ha gyakoribbak volnának az efféle megvalósítások. – Egészen feltöltődtünk a végére, végignevettük az egészet, annyira friss, izgalmas ez az előadás, egyszerűen elképesztő!”

Pedig a recept egyszerű. A titok a minőségi hozzávalókban rejlik.

Érdemi tervpályázat

A Norvég Nemzeti Opera díjnyertes épületét 2008 áprilisában adták át. A tervező Snohetta építésziroda az egyik nyertese a városligeti új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum tervpályázatának is. Az épület belső terének részleteit több elismert művész, például Olafur Eliasson tervezte. Az évadnyitó előadás évek óta óriási közönségsiker.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.