galéria megtekintése

Szögesdrótért nem kell a határra menni

0 komment


Szalai Anna

Szögesdróthoz nem kellenek migránsok. A szögesdrót ott feszül a szomszédban. Meg lehet fogni. S lehet rá kis papundekli négyzeteket szúrni. Rajta a felirattal: Együtt élünk?

Anna De Nicolas Budapesten, a „nyócker” mélyén – ahol most éppen él – szúrta fel kérdését a dróttüskékre. Azután le is fotózta és elküldte Brüsszelbe, az Európa Parlament mellett működő Régiók Bizottsága fotópályázatára.

Az olasz fotós díjnyertes képét elsősorban nem a migránsok, hanem Józsefváros ihlette
Az olasz fotós díjnyertes képét elsősorban nem a migránsok, hanem Józsefváros ihlette

A szikrázó kék égbolt előtt három szögesdrótszál között lebegő kínzó kérdésre sokféle válasz adható tudás, érzékenység és hit szerint. Az ötfős – városi kulturális tanácsnokból, önkormányzati képviselőből, múzeumi kurátorból, szerkesztőből és fotóriporterből álló – nemzetközi zsűritől első díjat kapott.

 
„Mindenhol velünk van a háború. Ömlenek ránk a hírek a szenvedés megannyi arcáról. Józsefvárosban élek egy ideje. A magyar főváros nyolcadik kerülete migránsok nélkül is tele van ellentmondásokkal és ellentétekkel”

– ad választ a pályázati indulás okát firtató kérdésre Anna De Nicolas. A győztes kép a városrész belső kertjei körül húzott egyik magas szögesdrótban végződő kerítésnél készült.

A győztes: Anna De Nicolas
A győztes: Anna De Nicolas

Anna óriási lelki nyomásként élte meg a magyar menekültválságot. Ha nem élt volna Budapesten azokban a drámai hetekben, akkor ez a kép nem készülhetett volna el. Szenvedélye a fotózás, de inkább csak hobbiszinten. Építésznek tanult Milánóban. Az egyetemi tanulmányai során főként az a kérdés foglalkoztatta, hogy az épített környezet alakításával miként emelhetjük az ott élők életminőségét. 2009 óta dolgozott önkéntesként egy olasz maffia elleni szervezetnek.

2015 elején bukkant rá a magyar Messzelátó Egyesületre, amely szintén önkénteseket toborzott. Anna megtalálta magát az eszméikben: a hagyományos, vidéki életmód városban is alkalmazható elemeit népszerűsítik. Májusban érkezett Budapestre. Azóta segíti a fenntartható városi létért immáron 16 éve küzdő egyesületet. Az elmúlt hónapokban részt vett az Erkel utcai iroda felújításában, adománygyűjtésben, tervezett szórólapokat, tájékoztató füzeteket. Áprilisig bizonyosan Budapesten marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.