galéria megtekintése

Most tényleg a legszabadabb szellem jött el Magyarországra

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 23. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Ez Szerb Antal országa, ahol mindenki tudja, mennyire nélkülözhetetlenül fontos része, kelléke, közönsége, éltető és továbbhagyományozó eleme a kultúrának a százszor szent sznob. Akinek minden gesztusa jelzi, hogy a művészet valami kivételesen értékes és nagy presztízsű dolog, megteremtve mintegy a kultúra társadalmi közegét.

Az idei könyvfesztivál, hála istennek, nemcsak sznobünnep lesz, de azért az is lesz, szerencsére. Kezdve ezzel a sznobvonzó-sznobkompatibilis attrakcióval, a „díszvendéggel”: a fesztiváldísz most történetesen tényleg a világ egyik legfontosabb írója, Jonathan Franzen lesz, Amerika – mondjuk, Pynchon és Philip Roth melletti – legeredetibb, legszabadabb szelleme. Ha minden más reménytelenül el volna rontva az eseményen, ezek után akkor is minden rendben lenne, konkrétan ez az év eseménye, amely megadatott ennek a jó okkal boldogtalan országnak.

Jonathan Franzen. Akkor is minden rendben lenne
Jonathan Franzen. Akkor is minden rendben lenne
Veres Viktor / Népszabadság

Franzennek számos fontos könyve olvasható magyarul (ezt is, mint annyi minden más szépet és fontosat, az Európa kiadónak köszönhetjük), ezúttal – jellemző műfaj – „önéletrajzi esszékötetét” jelentetik meg. Akinek ennyi jó kevés, annak a kedvéért még a német irodalom „csodagyereke”, Daniel Kehlmann is idelátogat, hogy itt adjon randevút barátjának, Franzennek, lesz egy nyilvános beszélgetésük is, hogy ne csak ők örülhessenek egymásnak, hanem mi is nekik.

 

Fontos tudni, hogy Franzen germanistának tanult, legutóbb Karl Krausról, erről a lenyűgöző antizsurnalisztáról, minden újságírók példaképéről írt könyvet, bőven van közös témájuk egy annyira német-orientált kultúrában, amilyen a miénk.

Franzen egyébként épp olyan public intellectual, amilyenre nekünk is szükségünk van. Rengeteget tud, pontos és éles, gyakran kíméletlen, de önironikus és önkritikus is.

Akárcsak egy másik nemzetközi sztár, aki szintén az ellenállhatatlan értelmiségiek és gyors eszű szépírók fajtájából való, az izraeli Etgar Keret, novellaszegény korunk egyik legkiválóbb novellistája, akinek most egy kisregényét –a Boldog boldogultakat – hozza ki a Libri kiadó.

Keret a „banális abszurd” mestere, aki akar, már magyarul is olvasható novelláival

készülhet a zavart nevetés, majd bután magunk elé nézés, végül már semmit nem értés felszabadító tapasztalatára.

Keret személyesen is tiszteletét teszi, de ő sem azért, hogy minden okosságok kútfejévé legyen, pár éve azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, hogy ő az egyetlen ember Izraelben, aki nem tud megoldást a világ összes bajára – otthon fogja magát érezni köztünk. A magyarokról pedig azt mondta, hogy világéletében a földkerekség legviccesebb embereinek tartotta őket Efrájim Kishon és Tomi Lapid miatt, úgyhogy igyekezzünk nem csalódást okozni neki.

Milan Kunderát aztán végképp nem kell a magyar olvasóközönségnek bemutatni, legfrissebb regénye már várja is önöket magyarul. Az ezerszer áldott sznobok attól is kihúzhatják magukat, hogy magyarul előbb lesz meg a francia szupersztár, Michel Houellebecq új, problematikus könyve az iszlám franciaországi hatalomátvételéről, mint angolul – a Magvető villámgyorsnak bizonyult.

Budapest kitart
Budapest kitart
Bácsi Róbert László / Népszabadság

Még továbbá a könyvfesztivál is egy azon számos esemény sorában, amely jelzi, hogy Budapest kitart, nem hagyja magát, hiába volna ezer és ezer ok a rosszkedvre és nyűgre, ez a város csak örül és figyel, nyüzsög és kavar, és mindenekfelett beszél és beszél,

sőt, egy kicsit, alkalomadtán még olvas is. Az is előfordul vele, hogy világirodalmat,

amely lenyűgöző mennyiségben és gyakran figyelemre méltó minőségben ömlik a könyvpiacra, csak az orientáló világirodalom-kritika hiányzik hozzá egyelőre. Van viszont Millenáris, van továbbá tavasz, a magyar kultúrába már beágyazódott vagy könnyen beágyazódó, fontos szerzők, sznobok és dilettánsok, hűséges könyvrajongók napokig tartó, nyomdaszagú kikeletünnepe.

Helló, világ!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.