galéria megtekintése

Színésznők rejtett tulajdonságai

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 10. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Sokszor állítja magáról Cserhalmi György, hogy ő nem rendező, „csak” egy színész, akit néha megbíznak rendezéssel. Anyaszínházában, a székesfehérvári Vörösmartyban állította színpadra Reginald Rose gyakran játszott bűnügyi játékát, a Tizenkét dühös embert.

Aki színházban nem látta, az 1957-es, Sidney Lumet rendezte filmet vagy a negyven évvel később William Friedkin forgatta mozit ismerheti. A csaknem 60 éves fekete-fehér filmben Henry Fonda, a negyven évvel későbbiben Jack Lemmon játszotta a Nyolcadik esküdtet, aki elsőként bizonytalan egy gyilkosság vádlottjának látszólag egyértelmű bűnösségében. A legfrissebb színházi bemutató ma este lesz a teátrumban.

Cserhalmi György, a színész-rendező
Cserhalmi György, a színész-rendező
Móricz-Sabján Simon

Nem izgalomból vállalta el a rendezést – meséli lapunknak Cserhalmi, hanem mert megkérte az igazgatóság. Nem mindenre mond igent, de az ifjúkori élmény, a fekete-fehér film hangulata, a tárgyi környezet, a helyszín reluxái, a fekete kalapos férfiak, a gomolygó cigarettafüst emléke élénken élt benne, és úgy érezte, hogy a társulatban megvan az a tizenkét ember, aki eljátszhatná.

 

Rendhagyó szereposztással készül, az esküdtek felét nők játsszák. (2007-ben Győrben mindegyik esküdt nő volt, a Nyolcadik Margitai Ági, a tavaly Szegeden készült verzióban pedig valódi bíró, ügyész, ügyvéd és joghallgató lépett színre az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében.) Cserhalmi szerint a női esküdtek szerepeltetése újabb dimenziót ad az előítéletekről is szóló darabnak, aminek előbemutatóját ugyan a múlt évad végén tartották, ám az azóta Magyarországon kialakult idegenellenes hangulat aktualitást is adott hozzá.

Azt, hogy mely szerepeket játssza nő, a színésznők rejtett tulajdonságai alapján választotta ki, elvégre jól ismeri már a társulatot. Kerkay Ritától indult, aki remekül fest, rajzol, az előadás alatt – a produkció plakátjaként is szolgáló – portrét készít a barna bőrű fiúról. A bróker Negyedik esküdtet Závodszky Noémi játssza. Rideg, kosztümös nőként indul, majd amikor körbeszimatolja a vádlotthoz hasonló körülmények között felnőtt, az előadásban gengsztert játszó Ötödik esküdt (Kricsár Kamill), átöltözik.

Bombázóként tér vissza, és megadja magát – az utolsók közt. A Tizenegyedik esküdtet, a színművészetis végzős Varga Lilit „ajándékba” kapta a vezetőségtől, így nem kellett castingolnia Cserhalminak, amit gyűlöl, és amire nem jár. A színház következő nagyszínpadi bemutatója A velencei kalmár lesz. Bagó Bertalan a rendező, Gáspár Sándor a címszereplő, ő pedig Shylock, a zsidó.

Ezt a szerepet nem azért vállalta el, mert kérték. Nevetve annyit mond: Shakespeare-t visszaadni nem lehet. Az nagyon komoly, azzal nem szórakozunk – hívja fel a figyelmet Cserhalmi György, aki ilyen Shakespeare-karaktert még sosem játszott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.