galéria megtekintése

Ügynökök szorítják ki a jegyekkel házaló néniket

0 komment


Sándor Tünde

Szinte bármire tudnak jegyet szerezni kuncsaftjaiknak azok a kulturálisprogram-tanácsadónak is beillő irodák és ügynökök, akik lassan, de biztosan kiszorítják a piacról a színház- és koncertjegyekkel házaló ­bizományos néniket. A villámgyors és egyszerű online jegyvásárlási ­lehetőségekkel versenyezni kénytelen jegyárusoknak igazi pluszt kell felmutatniuk.

Jolánka minden páros héten kedden háromra érkezett a gyárba, és egy órán át a büfében üldögélt az asztalra kiterített színházjegyek mellett. Délutáni kávé- vagy cigiszünetükben szállingózni kezdtek hozzá a rendszeresen és a hébe-hóba nála vásárló dolgozók, akiknek többsége átböngészte a kínálatot, és abból választott, ha tudott. Jolánka nyugdíjasként talált rá ­erre a jó időtöltésnek bizonyult fizető hobbira, ami heti néhány órás elfoglaltság volt számára, és nem hozott ugyan többet a konyhára havi pár ezer forintnál, de igazából nem is ezért csinálta. Ment, amíg volt kihez, amíg nyugdíjba nem mentek a régi kuncsaftok, újak meg nem jöttek helyettük, mert a fiatalok már maguknak vásároltak a neten, színházjegyért nem Jolánkához, hanem a nyomtatóhoz kellett csak elsétálniuk.

– A jó jegyárus sokszor nem ­elad, hanem lebeszéli a vevőjét arról, hogy megnézzen egy olyan előadást, amit ő már látott, és tudja, hogy az illetőnek csalódást okozna – ­mondja Mária, aki baráti körében kezdte a műsorajánlatokat terjeszteni, mára azonban 250-en vannak a levele­zési listáján, akik kérik tőle a személyes írásokat és azok nyomán sokszor az ajánlott darabokra szóló belépőjegyet is. Máriának van „rendes” állása, a jegyértékesítés hobbi, abból megélni nem lehet. A régi árusoktól abban ő sem különbözik, hogy a jegyek nagy részét ő is bizományba veszi át a színházaktól és a koncerthelyszínektől, mert tudja, még a biztosra mondott vásárlás is meg­hiúsulhat, ha például betegségre vagy családi programváltozásra hivatkozva nem veszi át a megrendelő.

1975-ben sokan a munkahelyi árustól vásároltak jegyet, ma inkább az online vásárlás jellemző

 

A modern ügynök igény szerint dolgozik, és amiben igazán jó, az a nehezen megszerezhető vagy hónapokkal előre beszerezhető jegyek felkutatása. Molnár Attila, a Willy Fog Utazási Iroda és Jegyiroda vezetője mondja, a divat nekik dolgozik, érezhetően sikk lett koncertre és színházba járni. Sokat lendített a kulturálisprogram-turizmuson a közösségi média, ahol luxusétteremből és drága koncertről szelfit posztolni sokaknak minden pénzt megér. Hogy ez mennyire igaz, ­arra jó példa az iroda nemrég beállított értékesítési rekordja: a jú­niusi amszterdami Adele-koncertre a napokban adtak el négy jegyet, darabját 240 ezer forintért.

Lélektani ár gyakorlatilag nem létezik, a minőségi, valamint a divatos programokra hamar elkelnek a jegyek. A színházi toplistát Budapesten a musicalek miatt a Madách vezeti, a top állandó tagja az Operettszínház, a Thália és a Vígszínház is. Az alternatív színházak jegyei az árusokig szinte el sem jutnak, a jellemzően kis befogadóképességű nézőtér előtt játszó társulatok törzsközönsége már az online meghirdetés napján elkapkodja a jegyek zömét például a Pintér Béla és Társulata produkcióinak többségére.

A koncertpiac Magyarországon nagyon kicsi, Demjén Ferenc, ­Fenyő Miklós koncertjeire kapósak a jegyek, Rúzsa Magdi is feljött a topba, és még Ákos az, aki képes a Papp László Budapest Sportarénát megtölteni – tapasztalják a jegyárusok. A nemzetközi sztárok meg egyre kevésbé jönnek Budapestre, értük a magyar rajongóknak Bécsig kell utazniuk, mint az idén Elton John, Bryan Adams és a Red Hot Chili Peppers koncertjére. Sokan meg is teszik, kerül, amibe kerül.

A jegy.hu friss toplistája

1. A bajnok. Katona József Színház, Budapest

2. Ma este megbukunk. Centrál Színház, Budapest

3. Gateway to Space – Űrkiállítás. Millenáris, Budapest

4. Nem félünk a farkastól. Centrál Színház, Budapest

5. Sirály. Katona József Színház, Budapest

6. Mary Poppins. Madách Színház, Budapest

7. Portugál. Katona József Színház, Budapest

8. A két Korea újraegyesítése. Katona József Színház, Budapest

9. Részegek. Katona József Színház, Budapest

10. A lepkegyűjtő. Centrál Színház, Budapest

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.