galéria megtekintése

Szédítő perspektíva

2 komment


Bárkay Tamás

A lappangó tálentumokban tobzódó magyar népi demokrácia népszerű televíziós tehetségkutató versenyét, a Ki mit tud?-ot és egyik legnagyobb hatású zenekarát idézzük meg soros műtárgyunkkal.

Ezt a semmilyen nézőpontból sem tetszetős, sőt, talán inkább kicsit gusztustalan, gazdái számára azonban páratlan perspektívákat nyitó vörösréz plakettet az 1972-es fordulóra készítette az akkor meglehetősen szűkös magánszektor egyik legsikeresebb reprezentánsa, Kecskés István ötvösmester, aki társadalmi állása ellenére lett a kor egyik legfontosabb udvari szállítója. Ő szoborta az MSZMP, a SZOT, a KISZ és persze a Magyar Rádió és Televízió szinte összes színesfémbe álmodott kitüntetését, habár kritikusai szerint emelkedéséhez odaadó hitvese is hozzájárulhatott, mint a tévé gyakorló párttitkára. Mi nem vennénk el a glóriát.

A tizedik Ki mit tud?-on is erős volt a zenei mezőny, ott és akkor tűnt fel a szélesebb nyilvánosság előtt mások mellett Boros
Lajos és Szűcs Judit is, a Major Tamás, Pernye András és Szinetár Miklós alkotta zsűri azonban úgy döntött, hogy a Generál együttes rukkolt elő a legszínvonalasabb produkcióval, a Mit tehet az ember? című melódiával. A képünkön látható díjat a Generál vezetője, Ákos István vehette át, túlzás nélkül az ország teljes nyilvánosságának szeme láttára: az egykorú statisztika szerint az adás nézettsége meghaladta a 88 százalékot, amivel még a kiváló Sztankay István főszereplésével futó, rettentően kedvelt Bors című sorozat aktuális epizódjára, mi több, az esti Híradóra is rávert néhány pontot.

A Generál 1971 végén alakult. Tagjai két formációból alakítottak harmadikat, az egyik zenekart Zé-Gé-nek hívták, ami a Zenei Gimnáziumot rövidítette ily sajátszerűen, a másikat Fermnek, ami az égvilágon semmit.

 
Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A Zé-Gé adta a Generálnak Várkonyi Mátyást (billentyű), Novai Gábort (basszusgitár) és Révész Sándort (ének, gitár), a Ferm Karácsony Jánost (gitár) és Reck Lajost (dob). Az együttesnek a Ki mit tud? szerzett azonnal országos hírnevet, amelyhez a Várszegi Évából, Selényi Hédiből és Herczku Annamáriából kialakult Mikrolied Trió is hozzájárult – jegyezzük meg a jó krónikás pontosságával. A dalnoknőkre már a verseny hevében, a döntő előtti napokban felfigyeltek hős viadoraink, állítólag szó esett valami öltözőkről is. Így vagy úgy, de összeálltak.

A Generál szédítő ívű pályára állt a fényes győzelemmel. A következő három évben nem volt zenekar, amely többet koncertezett volna, Révészék le sem jöttek a slágerlista tetejéről, velük vették fel a kor legnépszerűbb énekeseinek lemezeit (Kovács Kati, Szűcs Judit, Zalatnay Sarolta etc.). E vonatkozásban meg kell említenünk, hogy volt egy ember, akit ellenben kifejezetten rosszul érintett ez a sikerszéria: a hanglemezgyári kényurat, Erdős Pétert, akinek az az ambíciója támadt, hogy a Generál menedzselésével tapos ki magának új ösvényt, de jaj, erről pont lecsúszott, mert az együttest a kiváló üzletember, a későbbi honi Polygram-vezér, Hegedűs László vette kiterjedt szárnyai alá. Mint Zoltán János rockzenei szakírótól tudjuk, a korabeli pletyka szerint Erdős mindent bevetett, hogy a Generál készülő, Staféta című nagylemezének (1973) borítóján egy krizantém legyen látható  – a halál virágával óhajtotta jelezni, hogy már alig várja, hogy a sírjukon ugráljon. De ezt speciel elmérte. Az együttes, amely 1975-ben Révész és Karácsony nélkül, viszont Horváth Károly Charlie-val nyitott új korszakot, 1977-ig dacolt kacagva az erdősi önkénnyel. Egykori tagjai – csekély kivétellel – ma is aktív és sikeres muzsikusok.

A képünkön látható díjat a Generál vezetője, Ákos István vehette át, túlzás nélkül az ország teljes nyilvánosságának szeme láttára: az egykorú statisztika szerint az adás nézettsége meghaladta a 88 százalékot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.