galéria megtekintése

Másodszor is leigázták Magyarországot

3 komment


Csepelyi Adrienn

Vége a sorozatnak, amelyet senki sem néz, de mindenki lát. Mondják meg, miért hódít Szulejmán és a többi török szappanopera?

Nem volt könnyű dolgunk, amikor arra kerestük a választ ismeretségi körünkben: miért is szeretik a magyar nézők oly nagyon a Szulejmánt. Kiderült, hogy a török tévésorozat olyan, mint a Győzike-show: rendre előkelő nézettségi adatokkal zárja a hetet, de alig néhányan vallják be, hogy nézik. Igaz, ők valóban keményvonalasok: amikor a szultán kalandjait 2014-ben a Celeb vagyok, ments ki innen! ­miatt hat hétre levették a műsorról, tüntetést szerveztek az RTL Klub székháza elé a dühös rajongók. Ők most végtelenül szomorúak: Szulejmán uralkodásának vége.

A török sorozatoknál kiemelt figyelmet szentelnek a külcsínre: a színészek szépek, ruháik  tökéletesek, a hárem  ragyog
A török sorozatoknál kiemelt figyelmet szentelnek a külcsínre: a színészek szépek, ruháik tökéletesek, a hárem ragyog
Forrás: RTL Klub

Ami a kilencvenes években Dél-Amerika volt a televíziózás világában, egy jó ideje Törökország: 2004-ben összesen tízezer dollár külföldről származó bevételt termeltek a szappanoperái, mára viszont igazi exportcikké váltak: 2015-ben 250 millió dollárért értékesítették a sorozatok jogait a világ 140 országában. Mintegy 400 millió ember nézi őket nap mint nap, a szakértők szerint a török állam bevétele gyártásukból 2023-ra elérheti az egymilliárd dollárt. A sorozatgyártás komoly gazdasági tényezővé vált.

 

Ezel; Seherezádé; Megtört szívek; Tiltott szerelem; Szerelemben, háborúban. És a már vetítése közben kultikussá vált Szulejmán. Az utóbbi években rendre több török sorozat fut egy időben a magyar csatornákon, s még csak most kezdődött minden idők egyik legjobbja, a Szulejmán után élt Köszem szultána életét feldolgozó darab.

Szulejmán pályafutása különben nem indult zökkenőmentesen: sokan annyira kiborultak a legnagyobb török uralkodóról szóló filmben előforduló, kendőzetlen ágyjelenetek miatt, hogy tüntetést szerveztek ellene. A tiltakozókhoz csatlakozott maga Recep Tayyip Erdogan török államfő is, így a készítők kénytelenek voltak sutba dobni néhány már felvett jelenetet, és visszafogni az uralkodó szexuális életének bemutatását.

Kénytelenek voltak sutba dobni néhány már felvett jelenetet
Kénytelenek voltak sutba dobni néhány már felvett jelenetet
Forrás: RTL Klub

Gyönyörű kosztümök, még gyönyörűbb török férfiak. Nagyjából ez volt a konszenzus az általunk megkérdezettek körében: ez az, ami miatt a Szulejmán előnyt élvez a dél- vagy észak-amerikai sorozatokkal szemben. Ehhez jönnek a magyar vonatkozások: a hárem intrikái mellett az is a történet szerves része, miként igyekezett elfoglalni Magyarországot az Oszmán Birodalom.

A kommenteket olvasva a sorozat rajongói oldalain azt látjuk, hogy a Szulejmán-film köré olyan szubkultúra épült, amilyen az amerikai sikersorozatoknál tapasztalható. Sokan az összes színész életútját követik, akadnak, akik eredeti nyelven, letöltve nézik a részeket; közülük néhányan magyar feliratokkal látják el az epizódokat, mások előre tájékoztatják a közösséget, mikor várható nagyobb fajsúlyú esemény. Ibrahim pasa kivégzéséig például számolták a napokat a Szulejmán oldalán állók. Sokan olyannyira belemerültek az oszmán történelembe, hogy sorra olvassák a korban játszódó regényeket, így nemritkán komoly eszmefuttatásokat olvashatunk a hozzászólások között, amelyek kontextusba helyezik a tévében látottakat.

A többséget azonban nem zavarják a tények: ők szimplán szórakozni szeretnének, és rajonganak a Szulejmánt alakító Halit Ergencért. Annyira, hogy fejükben némileg összemosódik a valós és a filmbéli karakter. Amikor nemrég egy kollégánk Szulejmán nőügyeire tett utalást, a kommentelők fellázadtak: miféle nőügyek? Semmi ilyesmiről nem volt szó. A hárem meg persze részletkérdés. A Face­bookon egyébként terjed a beszólás: „Gyűlölöd a muszlimokat – aztán hazamész Szulejmánt nézni”.

Tömeggyilkosból sorozathős

A sorozat a készítők állítása szerint hiteles történelmi tényeken alapul, valójában azonban igen lazán köti magát a valós eseményekhez. Kulcsár Árpád történész például nemrég hosszan kifejtette az ATV Start+ című műsorában, hogy az oszmán időkről sok szempontból romantizált kép él a magyarok fejében. Hogy mást ne mondjon, Szulejmán a mohácsi csata másodnapján valóságos vérfürdőt rendezett, kétezer hadifoglyot fejeztetett le.

Kulcsár szerint Szulejmán vérengzései  a volumenüktől eltekintve semmiben sem különböztek az Iszlám Állam kegyetlenségeitől, ráadásul a szultáni napló tanúsága szerint szívből gyűlölte és megvetette a hitetlen magyarokat. Azzal kapcsolatban azonban megoszlik a történészek véleménye, hogy vallási parancsot teljesített-e be tömegmészárlásaival, vagy magánemberként is kéjes örömet lelt a gyilkolásban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.