galéria megtekintése

Sok-sok arany Szegeden

2 komment


Bárkay Tamás

A bécsi Kunsthistorisches Mu­seumban őrzött fantasztikus nagyszentmiklósi aranykincsek hű másolatait mutatja be a publikumnak a szegedi Móra Ferenc Mú­zeum. A Kincsek – Titkok – Aranyak felcímű tárlat feltárja a lelet titkait, miközben bepillantást enged az avarok és a honfoglaló magyarok kincseinek rejtélyeibe is.

Ebbe a 20,5 karátos aranyból készített bikafejes ivócsanakba két deci bor fért el
Ebbe a 20,5 karátos aranyból készített bikafejes ivócsanakba két deci bor fért el

A nagyszentmiklósi aranykincset 1799-ben egy szerb szőlősgazda találta meg árokásás közben: ez a több mint tízkilónyi aranytárgy azóta is Közép-Európa legfontosabb kora középkori aranylelete. A műtárgyak kereskedőkön keresztül jutottak el Pestre, ahol végül a Boráros tér névadója, Boráros János városbíró gyűjtötte őket össze.

 

Az antik művészet nagy rajongója, Ferenc császár későbbi intézkedése nyomán a leletegyüttes végül Bécsbe, a Császári és Királyi Régiségtárba került.

Mivel a megtalálók a kincs létét eltitkolták, egy megveszekedett petákot sem kaptak a kamarától, ezért a szőlősgazda felesége, Ikonia többször is elzarándokolt Bécsbe, hogy a megtalálói jutalmát kisírja; „őszinte", feltáró jellegű vallomása során még azt is elárulta, hogy az aranyedények mellett fellelt kisebb holmikat (fülbevalókat, edények letört füleit stb.) simán beolvasztották, hogy saját ékszereket csináljanak belőlük.

A kincs 23 aranyedényből áll, összsúlyuk majdnem tíz kilogramm. A mai napig heves viták zajlanak arról, honnan származnak az aranytárgyak. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy mikor kerültek össze, hiszen az biztos, hogy az edények többségét nem egyazon időben és nem ugyanabban műhelyben készíthették. Valószínűleg az avar fejedelmi kincstár része lehetett, melyet a kaganátus végnapjaiban rejthettek el.

Kincsek, titkok, aranyak - A nagyszentmiklósi aranykincs

Móra Múzeum, Szeged

A kiállítás július 3-ig látogatható

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.