galéria megtekintése

Sírjukra íratták, hogy hazafiak

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Minden bizonnyal Budapest legromantikusabb sírkertje a Salgótarjáni úti zsidó temető. A pusztulás meghökkentő mutatványokat produkál itt: sarkukra dőlt kőoszlopokat, megbillent obeliszkeket, melyeket faágak karolnak, visszatartva őket a lezuhanástól. Az elmúlás mutatványainál azonban talán még érdekesebb az a letűnt polgári zsidó világ, amely e kövek alatt nyugszik.

Nem tradicionális zsidó temető
Nem tradicionális zsidó temető
Nagy Károly Zsolt

A temetőt 1874-ben nyitották meg, a Lehel úti zsidó temető felszámolása után – ahonnan sok XIX. század eleji sírt át is helyeztek ide –, s 1874 és 1891 között ez volt Pest egyetlen használatban lévő izraelita temetője, a húszas évekig temetkeztek benne rendszeresen. Itt nyugszanak a Weiss, a Hatvani-Deutsch, a Herzog, a Goldberger család tagjai, és olyan művészek is, mint Fényes Adolf festő, Kiss József költő vagy Quittner Zsigmond építész.

A temető első nevesebb sírja Horn Edéé volt, aki mint az első zsidó vallású magyar államtitkár lett nevezetes. Itt nyugszik Wahrmann Mór, az első izraelita vallású magyar ország gyűlési képviselő, s Vázsonyi Vilmos, a demokrata igazságügy-miniszter, aki felekezetében először vitte Magyarországon miniszteri rangig. Nem tradicionális zsidó temető a Salgótarjáni úti. Itt nem a héber feliratos, egyszerű kőtáblák erdejét találjuk, a sírkert inkább a korabeli keresztény temetőkre emlékeztet.

 

A dualizmus kori zsidó elit asszimilációs törekvése még sírépítményeiben is kifejeződött. A legbefolyásosabb zsidó személyiségek is büszkén íratták a sírjukra, hogy magyar hazafiak voltak, mert azt szerették volna, hogy így emlékezzen rájuk az utókor.

A temetőről a közelmúltban könyv jelent meg Tóth Vilmos tollából. Az ismert funerológus, temetőkutató, kultúrantropológus – lapunk egykori szerzője – több kötetben dolgozta már fel Budapest nagy temetőit, ezekhez kapcsolódik a Salgótarjáni úti zsidó temető című munka, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete adott ki.

Mint írja, a sírkert építészetében a XIX–XX. század fordulójának megfelelően a historikus stílusjegyek dominálnak. Említésre érdemes Wahrmann Mór kupolás, neoreneszánsz bazilikára emlékeztető, Quittner Zsigmond tervezte sírépítménye, vagy Weiss Manfréd neoklasszicista kivitelű, Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervezte mauzóleuma. Alpár Ignác, Fellner Sándor,Hajós Alfréd szintén jegyez itt síremléket alkotóként.

A legmeghatározóbb mégis Lajta Béla munkássága, aki a szecessziós építészet remekeit hagyta ránk, annak többféle irányzatában. Tizenkét itteni síremlék kötődik a nevéhez, és az ő terve a temető kapuépülete és ravatalozója. Legfenségesebbek talán fekete vagy szürke gránitból készült, a szecesszió geometrikus vonulatához sorolható síremlékei. A kötet szerint lényegében kapuépítmények, az élők és a holtak világát rekesztik el.

Ilyen Bródy József oszlopcsarnokszerű sírboltja, Guttmann Béla oroszlánfejekkel díszített síremléke, és a legkomorabb fenségű: a Sváb család leszegett fejű kősasok által őrzött mauzóleuma. A szecesszió népies irányát képviselik Lajta ornamentikus díszítettségű síremlékei: Kohner Alfréd kriptája és Bacher Vilmos virágdíszekkel indázó sírköve.

Tóth Vilmos eligazít a díszítményeket illetően is, hisz sok síron találunk állat- és növényszimbólumokat. Ezek legtöbbször vallási jelképek vagy a család nevére utaló figurák. Az oroszlán a hűség, a bátorság jelképe, ugyanakkor Júda törzsének, Dávid dinasztiájának totemállata, mely akár a Júda, akár a Lőw nevet is jelképezheti. A sasok az őrzésre, az éberségre vagy egyszerűen az Adler névre utalnak.

A díszítmények között feltűnnek a családi címerek is, hiszen a XIX. század végén több zsidó család is megkaphatta már a nemességet. Nagy Károly Zsolt fekete-fehér fotói a könyvben önálló életet is élnek. A könyv második fele fotóalbum, melyben a temető hangulatai érdeklik. Kedvét leli a kövek táncában, az omlás virágaiban és a fényben, mely úgy tör át a lombokon, hogy szinte a fekete-fehéren is átragyog az élet zöldje.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.