galéria megtekintése

Sikertörténetet faragott az operából, kirúgás volt a hála

2 komment


Szőcs Levente

Távozik a Bukaresti Nemzeti Operától Johan Kobborg világhírű dán balettművész és koreográfus, aki alig több mint két év alatt 21. századi társulatot faragott az évtizedekkel megkésett intézményből.

A problémák április elején kezdődtek, amikor Vlad Alexandrescu kulturális miniszter új ideiglenes igazgatót nevezett ki az opera élére. A karmesterként ismert Tiberiu Soare első dolga volt „korrektúrázni” az opera honlapját: Kobborg eltűnt művészeti igazgatóként, és megjelent a balettkar tagjai között. Soare arra hivatkozott, hogy a személyzeti keretben nem létezik a művészeti vezetői poszt. Kobborg ürügynek tekintette az igazgató gesztusát, amely mögött egyébként személyes érdek vagy sérelem is meghúzódhat. A karmester felesége, Mihaela Soare ugyanis a tánckar tagja, és Kobborg alatt nem jutott főszerephez.

Soare és Dancu
Soare és Dancu
A szerző felvétele

A dán és a londoni Királyi Balett művészeként hírnevet szerzett Kobborg 2013 végétől töltötte be a bukaresti opera művészeti igazgatói tisztségét. A helyi és a külföldi szaksajtó szerint színvonalas balettkart hozott létre, részben külföldi táncosokra támaszkodva. Egy 2014-es interjúban szabadkozott is emiatt. Utalt arra, hogy a bukaresti opera által meghirdetett válogatásra 300-an jelentkeztek a világ minden tájáról, de csupán néhányan romániaiak. Ahhoz, hogy több gyerek válassza Romániában a balettot, látniuk kell sikeres és vonzó előadásokat – vázolta a koncepcióját.

 

A közönséget és a sajtót meggyőzte, de az opera „régi” alkalmazottaiban gyűlt a frusztráció. A feszültség a hónap elején robbant, amikor a Kobborg visszaminősítése ellen tüntető táncosoknak azt kiáltották: „Kifelé az idegenekkel az országból!”

Cojocaru és Kobborg Londonban egy Csipkerózsika-előadás  próbáján
Cojocaru és Kobborg Londonban egy Csipkerózsika-előadás próbáján
Stringer / Reuters

A konfliktust kezelni hivatott kulturális miniszter Soarét vezérigazgató-helyettessé minősítette vissza, és meggyőzte Kobborgot, hogy vonja vissza április 12-én benyújtott lemondását. A dán koreográfus élettársa, a szintén világhírű Alina Cojocaru román balettművész is közölte, hogy folytatja együttműködését a bukaresti operával. Múlt hét közepén minden a legnagyobb rendben lévőnek tűnt, a hétvégi előadások azonban elmaradtak. A zenekar Soare vezetésével néma maradt, és a táncosoknak maguknak kellett elhúzni a függönyt, hogy a közönség láthassa: készen állnak az előadás megkezdésére.

Andra szerint a többségi akarat számít, a miniszterelnök-helyettes szorgalmasan jegyzetelt
Andra szerint a többségi akarat számít, a miniszterelnök-helyettes szorgalmasan jegyzetelt
A szerző felvétele

Kedden Vasile Dancu miniszterelnök-helyettes próbálkozott a nézetkülönbségek elsimításával. Az opera zsúfolásig telt nagytermében tapssal fogadták a politikust, aki szorgalmasan jegyzetelt, miközben az alkalmazottak – jól kivehető koreográfia szerint – az elégedetlenségük okait sorolták. Ezúttal nem hangzott el, hogy „kifelé az idegenekkel”, de a felszólalások többsége ebben a regiszterben fogalmazódott meg. Többször elhangzott, hogy az „idegen” művészek számos előnyben részesülnek a románokkal szemben: nagyobb fizetést kapnak, több szabadságuk van.

Minoiu hosszan sorolta, milyen sokat jelentettek Kobborg újításai
Minoiu hosszan sorolta, milyen sokat jelentettek Kobborg újításai
A szerző felvétele

Kobborg mellett mindössze ketten szólaltak fel. Marina Minoiu vezető balerina – akitől elsőre megtagadták a szót – hosszan sorolta, hogy szakmai szempontból milyen sokat jelentettek neki és az operának a dán művészeti vezető által hozott újítások. Kollégája, Razvan Cacoveanu azt hangoztatta: nem az „idegenek” nagyobb fizetését kellene irigyelni, hanem össze kellene fogni a bérek növelése érdekében.

Oana Andra mezzoszoprán leszögezte: a kormánynak kötelessége tiszteletben tartani a többség akaratát: az operát Tiberiu Soare és a szintén karmester Vlad Conta irányítsa, akinek pedig köze volt a régi vezetéshez, ne kaphasson koordinátori tisztséget sem. A vastaps alapján csakis Kobborgra célozhatott. Nagy tapsot kapott Tiberiu Soare is, amikor bejelentette: a keddi nappal lejárt a dán felmondási ideje. Egy belső utasítás szerint egyébként már hétfőn kitiltották az intézményből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.