galéria megtekintése

Sikerkovácsok

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Mindkettőjüknek jó szeme van a tehetségekhez: kezük alatt váltak sikeressé az ország meghatározó együttesei és televíziós műsorai. Illés Gabriella producerrel és Horváth Lászlóval, a Fonó ügyvezetőjével beszélgettünk tehetségről, szórakoztatásról és kultúrsznobizmusról.

MAGAZIN: Ha valaki, hát önök tudják: tényleg létezik az a bizonyos x-faktor?

HORVÁTH LÁSZLÓ: Rátapintott: nem véletlenül X-Produkció a cégem neve. Tényleg létezik az a momentum, amikor valakiről bekattan, hogy... Megfogalmazni persze nem lehet, hogy pontosan mi is az. Egyszerűen csak ott van a levegőben.

ILLÉS GABRIELLA: Talán úgy mondhatnám, hogy az energiát keressük, ami mindenki számára érezhető. Ez persze önmagában kevés, hiszen hiába van valakinek elképesztően jó hangja, gyakran jóval sikeresebbé válik olyasvalaki, aki kevésbé énekel jól, viszont fel tud mutatni valami unikálisat. De a siker fele egész biztosan a kőkemény munka és kitartás: az a lényeg, hogy mennyi energiát rak bele az ember. Nem véletlenül mondják a befektetők, hogy nem ötletbe, hanem emberekbe invesztálnak: jó ötlet sok van, de ahhoz, hogy sikerre is vigyék azokat, kitartásra, elhivatottságra van szükség.

 

MAGAZIN: Nézzünk egy konkrét példát: László, emlékszik például, mit látott meg annak idején Lajkó Félixben?

HORVÁTH LÁSZLÓ: Az övé, mondjuk, speciális eset, mert Lajkóval nekünk – hogy úgy mondjam – külön kis világunk van. Ugyanabba az iskolába jártunk, ott voltam, amikor hatévesen a kishegyesi asszonykórus citerása lett. Apám tanította zenélni, s tulajdonképpen az öcsém hangszerén kezdett el játszani, amikor úgy döntött, megismerkedik a hegedűvel. De még így is megvolt az a bizonyos bűvös pillanat: az első koncertjeinek egyikére mentem el Szegeden, és egyszerűen nem hittem el, amit hallottam – hogy ez lett a kisfiúból. Azonnal éreztem, mekkora jövő áll előtte.

Veres Viktor

MAGAZIN: Itthon nő az igény A játékkészítőhöz hasonló, nagyszabású színpadi show-kra?

ILLÉS GABRIELLA:Igen, érezhetően. Tárgyak helyett élményt adni: a mai világban ez a legfontosabb. A válság óta felerősödött az emberekben az igény arra, hogy együtt nevessenek, a családok szívesebben töltenek együtt minőségi időt. A múlt évi tizenkét előadásunkat négy nap alatt összesen negyvenötezer ember látta – a leglátogatottabb hazai színházban, a Madáchban egy évad során százezren fordulnak meg. Ez óriási felelősség.

MAGAZIN: Magyarországon mégis sokan lenézik a szórakoztató műfajokat. Ön találkozik ilyesfajta reakciókkal?

ILLÉS GABRIELLA: A kultúrsznobizmus valóban felfedezhető, pedig csupán azt kellene látniuk a pályatársaknak, hogy az egyes produkcióknak más és más a célja. Attól, hogy ma operába megyek, holnap este nyugodt szívvel beülhetek egy könnyed amerikai vígjátékra a moziba, nem? A mi feladatunk a szórakoztatás, az, hogy feltöltsük az embereket. Amikor Rúzsa Magdi kiállt a Megasztár színpadára, és mezítláb elénekelte az Ederlezit, az úgy volt tökéletes, ahhoz nem kellett semmi több. A játékkészítő viszont egy show, amivel szemben komoly elvárások vannak: ha a bejutástól a ruhatárig a néző háromszor idegesíti fel magát valamilyen hiányosság miatt, akkor lőttek az élménynek. Mivel a mi előadásaink december 26. és 29. között lezajlanak, egyszerűen nem hibázhatunk. Nincs olyan, hogy majd összecsiszolódunk a sokadik alkalomra, az első előadás közönségének ugyanazt az élményt kell kapnia, mint az utolsó este közönségének. Folyton azt keressük, miként nyűgözhetjük le az embereket: az idei előadásokban például Bordos László Zsolt világhírű, háromdimenziós vetítési technológiájának is fontos szerep jut majd, ami egyszerre nyűgöz le és repít el egy csodákkal teli mesébe.

ILLÉS GABRIELLA

SZÜLETETT: 1979. június 4-én Vácott.

FOGLALKOZÁSA: producer. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán volt elsőéves, amikor bejutott a Nap TV Riporter kerestetik című tehetségkutatójának döntőjébe. Az RTL Klubhoz került gyakornokként, majd a ranglistát végigjárva előbb főszerkesztő, végül producer lett. 2006-tól a TV2-t erősítette, 2012-ben a Pro7/ Sat1 megbízásából a csoport kreatív vezetője lett, a TV2 Akadémia képzési igazgatója volt hat évig. Olyan műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Megasztár és A Nagy Duett. 2013 óta saját álmát váltja valóra: a Tulipán Tündér Produkcióval létrehozta A játékkészítő című pop-show-musicalt.

AJÁNLJA

Könyv - Seneca: A nagylelkűségről

Film - Folyó szeli ketté

Élmény - Cirque du Soleil: O

MAGAZIN: Hogy áll a modern kor kihívásaival a nép- és világzenei közeg?

HORVÁTH LÁSZLÓ: Persze kell a máz, mi viszont a show részét nem merjük és nem is tudjuk a technikára bízni: a népzenében még mindig a művész vállán nyugszik minden. Egyszerűen túl nagy vagányság volna a Muzsikást 3D-ben bevilágítani, de azért a világzenei előadóknak muszáj volt belátniuk, hogy nem elég öt hangszerrel kiállni a színpadra, kell a fénytechnika. A minőségi kiadványok mellett az internetes jelenlét is elengedhetetlen. Menedzser nélkül pedig gyakorlatilag esélye sincs egy zenekarnak.

MAGAZIN: Ahogyan a műfajok között is megvan a hierarchia, úgy az underground művészek is gyakran nézik le befutott pályatársaikat. „Eladta a lelkét” –szokták hangoztatni. Hogyan lehet megtalálni az egészséges egyensúlyt a tartalom és csomagolás közt?

HORVÁTH LÁSZLÓ: Ha a belső értékrendünknek meg tudunk felelni, akkor hitelesek maradunk. Néha megkérdezik tőlem: hogy a fenében nincsenek a folkzenének celebjei? Egyszerű: a közeg kitolja a hírességeket magából, mintha a sikerrel legalábbis csökkenne az értéke.

ILLÉS GABRIELLA: A celeb szó egyébként idehaza kifejezetten pejoratív, nem úgy, mint angol nyelvterületen, ahol nagyjából a híresség szinonimája.

HORVÁTH LÁSZLÓ: Igen, a celeb nálunk nem más, mint egy lufi. Szerencsére vannak hírességeink, akik megőrizték a hitelességüket: Sebestyén Márta például, de Félixet is említhetném. Neki egyébként is van egy sajátos művészi hozzáállása, nehéz volna azt állítani róla, hogy eladta magát.

MAGAZIN: A világzene egyik fontos vonása a hagyományőrzés, ennek ellenére jól kivehetők az aktuális divathullámok, amelyek – többéves csúszással bár, de – begyűrűznek a popba, sőt akár az elektronikus zenébe, a hiphopba is. Hogy látja, mi jön most divatba?

HORVÁTH LÁSZLÓ: Abszolút megfigyelhetők a trendek, amelyek, most úgy tűnik, hogy a magyar népzenének kedveznek majd. Tizenöt évvel ezelőtt a balkáni muzsika, aztán pedig az afrikai zene futott fel, a jelek szerint most a közép-európai kerül majd középpontba.

HORVÁTH LÁSZLÓ

SZÜLETETT: 1971. március 6-án, a vajdasági Topolyán.

FOGLALKOZÁSA: 1997-ig építészettel foglalkozott, aztán Budapestre költözött, és menedzserként kezdett dolgozni. Lajkó Félixszel, a Boban Markovic Orkestarral és a Muzsikással dolgozik már két évtizede, és olyan művészekkel van napi kapcsolatban, mint Dresch Mihály, a Csík zenekar vagy Herczku Ágnes. Nevéhez fűződik a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál megalapítása. 2010 óta az idén Prima Primissima díjra jelölt Fonó ügyvezetője. A Fonót már harmadik éve Top Label elismerés illeti, azaz a világ 20 legjobb folk-világzenei kiadója közt tartják számon.

AJÁNLJA

Könyv - Mirko Kovac: Bevezetés a másik életbe

Koncert - Huun-huur-tu (november 29., Fonó) Hagyományos Tuvai Torokének

MAGAZIN: Kulcsmomentuma lehet-e ennek az október 21–25. között Budapesten zajló világzenei expó, a WOMEX?

HORVÁTH LÁSZLÓ: Persze, óriási dolog, hogy első kelet-európai országként mi rendezhetjük meg az eseményt. A 2010 óta a Fonóval végzett munkánk most kezd beérni. Ahhoz, hogy a kiadónk a nemzetközi rangsorban előrébb kerüljön, foglalkoznunk kellene szlovén, cseh, szlovák népzenével is, mi azonban nem a listák miatt csináljuk, hanem a magyar zene szeretete miatt. Ezt fogjuk a WOMEX-en is megmutatni.

MAGAZIN: Gabriella, önök mire készülnek a nagy a játékkészítő-őrület után?

ILLÉS GABRIELLA: Partnercégünkkel külföldi franchise-okat hozunk be Magyarországra. Régi vágyunk egy interaktív filmes kiállításmegalkotása – ennek kövezi ki az útját a Gateway To Space elnevezésű, a NASA-val közös űrkutatási kiállításunk a Millenárison.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.