galéria megtekintése

Sehol nem lehetne ennél jobb

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Huszonöt év alatt 25 ezer programot tartottak, 50 ezer fellépőt láthatott a közönség, 60 hektoliter vért adtak a látogatók. 2007-ben volt a csúcs: 260 ezer ember járt a Művészetek Völgyében. A következő két évben majdnem megszűnt, de most újra életre kelt.

Huszonöt éves lett, és útban Kapolcs felé elsősorban azon gondolkodom, hogy miért is nem jöttem többször. Ez a harmadik vagy negyedik alkalom, és szinte eltörpül a negyedszázados történet mellett, ami fesztiválidőben mérve már igazi férfikor. A biztos közép, amikor már nem leng ki sem ide, sem oda, magabiztosan megy az útján. Láttam a mélypontján, amikor minden évben egyre bizonytalanabbá vált a léte, kihagytam a legendás időket, most viszont már látszik: a völgy nemhogy megbékélt az évenkénti áradattal, de profi módon hozzáidomult, miközben völgyesekké tett mindenkit, aki csak megfordult itt. Pesti street food és balatoni csillagok, meg a bizonyosság, hogy akár éjfélkor is megszólalhat Johnny Cash valamelyik udvarban. Igen, ez a Művészetek Völgye.

Rutinos völgyes már tudja, hol kell inni a sört, hol a legjobb a kolbász, és hol sütik át rendesen a kürtőskalácsot, mert ez a nagyon nem mindegy. Jön a csigabusz, és hömpölyög a tömeg, csak kicsit morgolódnak a kapolcsi hídon, hogy sokan nem fértek be a Design Terminálba a Wellhello koncertjére, de odébb már vigasztalódnak is a halászfaluban némi jó falattal. Éjfél körül jár, s már túl vagyunk a Momentán Társulat előadásán, amely a Palya-udvart lakja már egy ideje, mert Bea elfoglaltsága nem engedi meg, hogy egész udvart szervezzen és vezessen. De most viszonozzák a szívességet, és az énekes élete köré improvizálnak jeleneteket, a gyerekneveléstől az idegesítő interjúkig a kereskedelmi tévék reggeli műsoraiban, ahol mindig mást kérdeznek, mint amiben megegyeztek.

Van már buli éjfél után, de azért ez nem egy rockfesztivál
Van már buli éjfél után, de azért ez nem egy rockfesztivál
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Lemez helyett bulvár, élet helyett a csillogó sekélyesség. És nem is tudni hirtelen, hogy kiben pulzál jobban az élet, Palya Bea bármikor beállhatna a leendő Paks 2 helyére, a társulat pedig jó érzékkel hagyja lobogni, hogy a maga finom (ön) iróniájával néha el is játssza, amit a színpadi beszélgetésből megtudunk. Például azt, hogy az orosz–ukrán békekonferencia helyett inkább az Oscar-díj-átadó gálán énekelne, mert az előbbieken eleve rossz arcok vesznek részt, az utóbbin viszont talán tényleg célba érhetne a dal üzenete. Mert a világbéke is így kezdődik valahogy, valaki énekelni kezd, sokan meghallják, és akkor már nehezebb ölremenni, kinyomni a másik szemét, per hecc.

A Blues s Pot Majorban pedig Szabó Balázs Bandája várja azokat, akik úgy vélik, Radnóti, a folk és a rock, meg a Krasznahorkai-féle mondatokban beszélő frontember összekötő szövege sehol másutt nem fér meg ilyen jól egy helyen. Szabó Balázs „karrierje” egyébként jól illeszkedik a Völgy legendáriumába: ő maga is feleleveníti, hogy néhány éve még az akácfák alatt húzta el a nótáját bárkinek, aki megkérte erre, most meg már a „nagyszínpadon” tartja lüktető, sokszínű táncházát zenekarával, mert energia tekintetében neki sem kell a szomszédba menni egy kis fúzióért. Nem is lenne rossz egy olyan ország, ahol Palya vagy Szabó csatlakozna a vezetékekre, gondolja az ember két ugrálás között, miközben egyre jobban felmelegszik a hidegfrontban.

Aztán azzal ér véget a nap, ami mindig is a legjobb volt Kapolcson: beolvadni a főutcán hömpölygő tömegbe, amely látszólag céltalanul torpan meg egy-egy helyen, hogy aztán énekeljen, beszélgessen vagy csak úgy állingáljon majdhogynem reggelig. És közben tudja, hogy sehol sem lehetne ennél jobb helyen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.